Kaizers fikk Moi til å synge på norsk

MGP-aktuelle Moi kan takke Janove «Kaizer» Ottesen for at hun nå synger på norsk.

Moi på fjellet

Moi finner voldsom inspirasjon i naturen. Her på skitur med NRK.

Foto: Anders Halvorsen Bergh / NRK

– Jeg begynte med musikk da jeg bodde på Tasmania. Der nytter det jo ikke å komme med Hovsherad-dialekt, for å si det sånn, sier Ingjerd Østrem Omland.

Alt lå til rette for at artistkarrieren til Omland, best kjent under artistnavnet Moi, skulle fortsette på engelsk i all overskuelig fremtid. Men så kom Kaizers Orchestra inn i bildet.

Janove ottesen, kaizers orchestra på koengen

Kaizers Orchestra bidro indirekte til at Moi ble en norskspråklig artist. Janove Ottesens «Hjerteknuser» åpnet norskdøra på vidt gap for henne.

Foto: Remi Presttun

I forkant av plateutgivelsen «Violeta, Violeta Vol. I» inviterte nemlig rockekongene, i samarbeid med NRK P3, hele landet til å lage sin versjon av den da uhørte førstesingelen «Hjerteknuser».

Moi slang seg på, fikk utdelt teksten - og vant likegodt hele greia. Med ett var norskdøren vidåpen. Burde hun bytte ut engelsk med norsk?

– Det var da jeg plutselig tenkte «jøss, jeg kan jo faktisk synge på dialekt også». Så da fortsatte jeg bare med det, sier Moi.

«Hjerteknuser» minnet om å kline

– Å plutselig tenke musikk på norsk inspirerte meg voldsomt. Det vekket liksom en ny gnist i meg som artist.

– Linja «Du bøye deg ner, og eg står på tå» falt jeg for med en gang. Da jeg leste den så forsto jeg plutselig hvordan jeg ville at min versjon av «Hjerteknuser»skulle være, sier hun.

– Og hvorfor akkurat den linja?

– Bare fordi den ga meg den beste følelsen - jeg elsker å stå på tå når jeg kysser. Det var noen bilder jeg fikk av den teksten som ga hele sangen en retning, sier Moi.

Med den egenkomponerte låten «Bensin» er Moi blant årets MGP-artister. Også i den låten har hun den ene linja som gir hele sangen mening.

– Jeg synger «Eg spurte om vann, du ga meg bensin. Sko ha spurt om jakkå, eg ga deg kjolen min». Med den linja føltes låten med en gang veldig riktig.

Kan bytte ut norsken i fremtida

Norsk føles bra i dag - men Moi kan fort bytte tilbake til engelsk igjen. Like før «Hjerteknuser»-suksessen i 2010 kom hun til Urørt-finalen med «After You, Sir». Her måtte hun, i likhet med Kvelertak og Team Me, til slutt se seg slått av The Pink Robots, i det som var et nesten historisk sterkt finalepanel.

– Jeg kommer til å fortsette på norsk så lenge det er moro, slik det er nå. Men jeg lover ingenting for fremtida. Per nå syntes jeg norsk gir musikken min en ekstra dimensjon, sier hun.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Moi i Urørt

Urørtfinalist. I 2010 kom Moi til finalen i Urørt, men måtte gi tapt for The Pink Robots.

Foto: Rashid Akrim / NRK

Ville ikke synge låten sin selv

MGP-general Vivi Stenberg måtte ta frem sjarmen for å få Moi til å synge låten sin selv i Melodi Grand Prix. Først ville hun nemlig la noen andre gjøre det.

– Egentlig så ville jeg bare delta som låtskriver. Men jeg ble overtalt, og kunne til slutt ikke takke nei.

– Hvorfor var du i tvil?

Faktisk så er jeg ikke helt komfortabel med all oppmerksomheten som følger med Melodi Grand Prix. Det føltes litt kleint å stå sånn i sentrum, sier Moi.

Derfor fikk Moi også en egen sminkeavtale med Melodi Grand Prix.

– Jeg har blitt lovet at ingen skal pakke på meg leppestift eller noe annet om jeg ikke vil det selv. Og hadde jeg ikke fått det løftet og lov til å bestemme mitt eget glamour-nivå, så…

– Så hva?

– Så hadde jeg heller ikke vært med i MGP. Så viktig er det for meg å være Moi, ingen andre. Jeg tror jeg var redd for at jeg skulle drukne i all glitter og glamour, ikke få være den artisten jeg er men snarere blir gjort om til noen andre.

BAK MGP - Møt Moi og de andre MGP-deltakerne på jobb:

Å være artist er hardt arbeid, men belønnes ikke nødvendigvis med høye inntekter. Hva gjør MGP-artistene for å tjene penger? Skal man velge en "vanlig" jobb i tillegg, eller heller leve på vann og knekkebrød? Hvordan overlever man som artist i Norge? (3)