Journaliststreik under Eurovision?

Eurovision Song Contest unngikk så vidt vulkanasken, men nå truer nye mørke skyer sangkonkurransen.

Illustrasjonsbilde: streik

Streikevakt under streiken i 2006. (Illustrasjonsbilde)

Foto: Bendiksby, Terje / SCANPIX

Tirsdag kveld brøt forhandlingene mellom Mediebedriftenes Landsforening (MBL) og Norsk Journalistlag (NJ) sammen. Dersom meklingen ikke fører de to partene nærmere hverandre, kan 4000 norske journalister i aviser, ukeblader, etermedier og digitale medier gå ut i streik i mai.

I verste fall kan altså den norske mediedekningen av Eurovision Song Contest bli tynnere enn ventet. Den forrige store journaliststreiken i 2006 gjorde at medietilbudet ble betydelig redusert under de 11 dagene streiken varte. Også under Eurovision Song Contest i Istanbul i 2004 var det journaliststreik. Den gang måtte flere av de tilreisende journalistene pakke ned laptopene og stoppe arbeidet.

- Ville vært trist for publikum

Leif-Åge Reme, som er delegasjonsleder for den norske delegasjonen i Eurovision, er ikke redd for manglende pressedekning:

- Det er over en måned til den store finalen, så enn så lenge ligger jeg ikke våken om natten og frykter dette, sier han.

Reme mener en eventuell streik først og fremst vil ramme det norske publikum.

- Det ville vært synd for publikum om man ikke får muligheten til å følge et sånt evenement på daglig basis, mener han.


Følger for sendingen fortsatt uvisst

Sorte skjermer under streiken i NRK i 2006.

Sorte skjermer under streiken i NRK i 2006.

Foto: Johansen, Erik / SCANPIX

NRK, som ikke er medlem i MBL, fører i disse dager egne forhandlinger med fagforeningene. Fristen for å bli enige er satt til fredag klokken 12. Om en eventuell streik vil kunne ramme NRKs gjennomføring av Eurovision vet man altså ikke før etter dette. Personalsjef i NRK, Bjørn Skrattegård, ønsker ikke å kommentere dette mens forhandlingene pågår.

- På generelt grunnlag kan jeg si at ved streik, så er det opp til fagforeningene hvem de velger å ta ut, og så må arbeidsgiver vurdere om det er grunnlag for å søke om dispensasjon for enkelte medarbeidere, forteller han.

Eurovision Song Contest går av stabelen i uke 22, med semifinaler den 25. og 27. mai, og finale lørdag 29. mai. De første internasjonale delegasjonene ankommer Norge den 15. mai.

Les: Alt om Melodi Grand Prix og Eurovision Song Contest