Hopp til innhold

Jevneste ESC-finale på over ti år

KØBENHAVN (NRK.no): Ikke siden 2003 har det vært så åpent før en finale i Eurovision Song Contest. – I kveld kan bli en thriller til siste slutt, sier presidenten i den norske GP-klubben. NRK.no spurte finaleartistene hvem de selv har som favoritter, se video.

NRK.no har intervjuet flere av årets artister i Eurovision Song Contest om hvem de har som sine favoritter i konkurransen.

I kveld er det klart for den 58. finalen i Eurovision Song Contest. 26 land konkurrerer om heder og ære i verdens største musikkonkurranse. Og mye ligger til rette for at årets konkurranse kan bli mer spennende enn på lenge. Faktisk på over ti år, skal vi tro sjefen for den norske Grand Prix-klubben, Morten Thomassen.

– Jeg klarer ikke spå hvem som vinner, jeg aner faktisk ikke. Det er rundt ti låter på den potensielle vinnerlista. Ikke siden i 2003, da Tyrkia vant, har det vært så åpent, sier han.

Ifølge Thomassen er litt av grunnen at det ikke er noen åpenbare vinnerlåter i år.

– Det er mange bra låter, men ingen som slår de andre helt i bakken. Det er litt som å gå rundt et kakebord med mange pene kaker uten at du er helt sikker på hvilken du skal smake på.

Bookmakere på gyngende grunn

Carl Espen Thorbjørnsen, Josefin Winther og resten av den norske delegasjonen

Carl Espen og Norge er blant en rekke land med vinnersjanser i kvel. Morten Thomassen tror det vil være jevnt til det siste.

Foto: Rikke Askersrud / NRK

Låtene som deltar i finalen har de siste ukene føket opp og ned på listene til internasjonale bettingselskaper som jojoer. Mens Nederland for en drøy uke siden sto med nærmere 200 i odds, ligger landet i skrivende stund på andreplass til å vinne. Armenia, som lå på andreplass for få dager siden, er nå nummer ni.

– Det er tydelig at også bookmakerne er på gyngende grunn. Som regel utkrystalliserer det seg en vinner i dagene frem mot finalen. Nå er det sånn at du kan spørre ti forskjellige personer og få ti forskjellige svar, sier Thomassen.

NRK.no tok ham på ordet, og spurte finaleartistene hvem de selv har som favoritter. Se resultatet øverst i saken!

Ekstra nervepirrende kveld

Morten Thomassen

Morten Thomassen er president i den norske Grand Prix-klubben. Han tror kveldens avstemning kan bli ekstremt spennende.

Foto: Anders Halvorsen Bergh / NRK

At det ikke er noen klare favoritter i årets konkurranse, syns Thomassen bare er gøy.

– Det betyr jo at det kan bli en veldig spennende kveld helt til siste slutt. Kanskje vet vi ikke hvem som vinner før de siste landene avgir sine stemmer.

Han tror ikke nødvendigvis kveldens vinner vil være landet som sanker flest tolvere.

– Suksessoppskriften er nok å få mange firere og seksere og noen høye poeng innimellom. Det viktige blir å sanke poeng jevnt og trutt. Noen tolvere innimellom holder ikke, tror han.

– Kan bli veldig spennende for oss nordmenn

Norge er også blant landene som hevder seg i toppen av bettinglistene, selv om vi ikke har ligget øverst på en god stund. Fjorårets vinner Emmelie de Forest har ståltro på norsk seier, og Thomassen vil ikke avskrive norsk seier han heller.

– Norge blir et av spenningspunktene. Enten så blir folk grepet av den, eller så syns folk låten er kjedelig. Det er de to reaksjonen jeg har sett. Det er litt som med Nederland, den er litt enten eller. Så er spørsmålet om man lander på enten eller eller.

– Men jeg tror absolutt det kan være veldig spennende å være nordmann rundt midnatt i kveld, sier han.

LES: Følg finalen på NRK.no

Aktuelt på MGP

Ukraina vann Eurovision

Ukraina vann Eurovision