Norges ivrigste MGP-festarrangør?

- Det er viktig å starte Grand Prix-festen tidlig på dagen, sier festarrangør Mari Vågsland Skjolden. Deltakerne på hennes årlige fest får utdelt akkrediteringen klokken to på finaledagen.

Mari Vågsland Skjolden og venner på året norske Grand Prix delfinale i Skien.

Mari Vågsland Skjolden (t.v.) og venner på året norske Grand Prix delfinale i Skien.

Foto: Privat

Hun sender ut nyhetsbrev flere uker i forveien, med informasjon om festen og om årets MGP-deltakere.

- Det er viktig å skape engasjement og entusiasme. Og jeg må dele MGP-nyhetene med dem som kommer, slik at alle er oppdaterte, sier Mari Vågsland Skjolden

LES OGSÅ: Den store GP-fest-sjekklisten

Starter i god tid

I over ti år har hun arrangert fester i forbindelse med Melodi Grand Prix. Til lørdag venter hun omtrent 15 gjester kledd i glitter og paljetter. Det er kun jenter som kommer. De guttene som har vært med tildigere kommer ikke tilbake.

Mari Vågsland Skjolden

Mari ønsker velkommen til fjorårets Grand Prix-fest.

Foto: Privat

- På selve finaledagen starter vi med Grand Prix-middag klokken to. Alle får akkrediteringsbevis med beskrivelse av roller. Noen er for eksempel Carolas aerobikinstruktør, andre er dansere eller artist-managere, forteller den ivrige festarrangøren.

- Vi er liksom de ukjente heltene bak MGP-artistene, legger hun til.

Deretter starter Grand Prix-quizen. Den inneholder kunnskapsspørsmål, lytteprøver, tekst og sang-tester og en sangkonkurranse. Dessuten spilles en liste med flere hundre nye og gamle Grand Prix-sanger fra inn- og utland.

LES OGSÅ: Hva vet du om Grand Prix?

- Dessuten må alle legge 20 kroner i en pott som går til den som tipper riktig vinner. Nå en av favorittsangene fremføres må alle gjestene reise seg, sier Skjolden.

Mari Skjolden

Mari Skjolden stilte i rosa antrekk på festen for tre år siden.

Foto: Privat

Fører ikke poeng

Når finalen starter i Moskva åpnes champagnen. Sendingen følges på storskjerm i leiligheten på Torshov i Oslo.

- Vi fører ikke poeng underveis, slik mange gjør på Grand Prix-fester. Men vi kommenterer underveis, og ser kommentarene på video etter at sendingen er over, forteller festgeneralen.

LAST NED: Poengskjema

LES OGSÅ: Slik stemmer du!

Skifter fire ganger

Mari Vågsland Skjolden innrømmer at hun er Grand Prix-gal, men sier arrangementet gjennomføres med en stor dose humor. Hun opplyser at gjestene står fritt i valg av antrekk, men alle stiller selvfølgelig i grand Prix-klær. Det vil ofte si rosa og glitrende plagg.

- Selv skal jeg skifte antrekk fire ganger i løpet av festen på lørdag. Det er enkelt å finne passende klær. Moten er ganske Grand Prix-vennlig for tiden. Paljettopper kjøper jeg nye, men jeg også finner mye brukt, sier Skjolden.

Spent før semifinalen

- Selvsagt er jeg spent foran kveldens andre semifinale. Dersom ikke Norge går videre blir det en nedtur til lørdag, Men fest blir det. Drikkevarer samt paljetter og glitter til å pynte stua med er allerede kjøpt inn.

LES OGSÅ: Lover NRK-Grand Prix neste år - hvis Rybak vinner

- Jeg pynter også opp med bilder av MGP-artister som Kate Guldbrandsen og Stig Van Eijk, legger Skjolden til.

Et originalt Bobbysockskostyme

Uta Fønstelien viser frem en av de originale jakkene som Bobbysocks brukte i Grand Prix.

Foto: Hans Erik Weiby / NRK
En skjelett drakt

Et slikt kostyme er veldig populært på Grand Prix-fester, forteller Uta Fønstelien i NRKs kostymelager.

Foto: Hans Erik Weiby / NRK

Stor pågang i NRKs kostymelager

Grand Prix-entusisasten på Torshov er ikke den eneste som arrangerer fest på finaledagen. Kostymeavdelingen i NRK sier til nrk.no at de merker større pågang denne Grand Prix-uken enn normalt.

- Alt som ligner på Bobbysocks-kostymer er utleid til privatpersoner for øyeblikket. Originalene leier vi ikke ut lenger. De er jo nesten blitt nasjonale kulturminner, sier Uta Fønstelien som er driftsleder ved kostymelageret i NRK.

Abba er populært

Det er mange som arrangerer Grand Prix-fester med forskjellige temaer, både før og under selve finalen.

- Abba-kostymer er populære, det samme med discoinspirerte drakter. Vi merker godt at Petter Stordalen arrangerer toga-party i helgen, da mange togaer fra innspillingen av Sofies Verden er utleid, forteller Fønstelien.

Mysteriet rundt skjelettkostymet

Hun kan fortelle at mange spør etter skjelettkostyme som Jahn Teigen brukte den gang han fikk null poeng i Melodi Grand Prix.

- Det originale skjelettkostymet har vi aldri hatt. Jeg tror ikke det eksisterer lenger. Det er et stort mysterium, men jeg har hørt at den er forsvunnet, sier driftslederen på kostymen.

- Men vi leier ut mange drakter som ligner, legger hun til.