NRK Meny
Normal

I kveld oppfyller hun sin mors største drøm

Da Karin Park var elleve år, ga hun sin mor et løfte. En dag skulle hun stå på MGP-scenen, og moren skulle få sitte på første rad. I kveld, 25 år senere, går løftet i oppfyllelse.

Maria Park og Karin Park

Maria Park og Karin Park sammen i Oslo Spektrum, der Karin i kveld konkurrerer i finalen i Melodi Grand Prix.

Foto: Alvin Tjernshaugen / NRK

– Jeg elsker Melodi Grand Prix, utbryter Maria Park, moren til Karin Park.

Familien har hatt fast tradisjon med å se på Melodi Grand Prix helt siden Karin var barn. Faktisk var det synet av Carola på MGP-scenen tidlig på 80-tallet som gjorde at Karin i sin tid bestemte seg for å bli artist. Der og da ga hun sin mor et løfte.

– Karin snudde seg mot meg og så på meg med store øyne: «En dag mamma, skal jeg synge i Grand Prix. Og du skal sitte på første rad og se på».

Karin vokste opp og ble etter hvert en anerkjent artist, men for mor ble drømmen om Grand Prix fjernere og fjernere. Da Karin for to år siden skrev «I Feed You My Love», vinnerlåten til Margaret Berger, trodde alle at dette var det nærmeste hun noensinne ville komme en MGP-scene.

Margareth Berger og Karin Park

I 2013 skrev Karin låten Margaret Berger vant Melodi Grand Prix med. Året etter sto de sammen i finalen og gjorde pausenummeret sammen.

Foto: Tom Øverlie / NRK

– Fineste hun har skrevet

Men ting forandrer seg. I fjor ble Karins kjæreste Kjetil alvorlig syk, med kreft i halsen. På det mørkeste skrev hun låten «Human Beings». En låt som fikk stor betydning også for resten av familien.

– Det er en sang som kommer rett fra hjertet. Vi hørte på den hver kveld før vi gikk og la oss i hele sommer. Det er den fineste sangen Karin har skrevet, sier Maria.

Sykdommen påvirket også Karin.

– Den fikk meg til å se litt annerledes på ting. Man må ikke tenke så mye, og heller bare gjøre ting. Sånn er det med MGP nå; jeg vet at jeg aldri kommer til å angre på at jeg er med. Men jeg ville angret dersom jeg ikke hadde gjort det, forklarer Karin.

– Fint å gi noe tilbake

Maria Park og Karin Park

– Jeg er utrolig stolt av datteren min, sier Maria Park. I kveld sitter hun i salen i Oslo Spektrum og heier på datteren sin.

Foto: Alvin Tjernshaugen / NRK

I januar fylte Maria Park 61 år. Bursdager har aldri vært så veldig viktige i familien Park, men dette ble en feiring hun neppe vil glemme med det første. Fra sin datter fikk hun et håndskrevet kort med en billett til MGP. Og sete på første rad.

– Hun var helt ekstatisk. Mamma så ut som en idrettsutøver som hadde vunnet førstepremien, forteller Karin.

– Min mor har aldri sagt at jeg burde få meg en skikkelig jobb, hun har alltid trodd på meg og backet meg. Å kunne fortelle henne at jeg skulle være med i MGP var veldig kult. Det er ikke alltid hun forstår seg på musikken min ellers. Men Melodi Grand Prix er hennes greie.

Karin ser på MGP-deltakelsen en slags hyllest til foreldrene sine.

– Det føles fint å kunne gi noe tilbake til mamma og pappa. De har alltid støttet meg i alt.

Hele familien med til Spektrum

Fredag satte hele familien Park seg i bilen og kjørte de 36 milene fra Djura i Sverige til sentrum av Oslo. Når Karin endelig er med i MGP, skal alle få det med seg. Broren David er også med til Oslo Spektrum - han står på scenen for å akkompagnere sin søster på trommer. De to har spilt sammen i ti år og reist verden rundt sammen.

Planleggingen og forberedelsene til i kveld har pågått hele uken.

– Mamma har fått støpt seg løsnegler for første gang i sitt liv! Hele denne uken har hun sendt meg bilder av klærne hun skal ha på seg. Hun har virkelig lagt mye i dette, forteller Karin.

– Det føles trygt at David er der med henne. Men når hun skal stå på scenen og vente på stemmene – fy så nervøs jeg kommer til å være. Det blir helt uutholdelig, sier mamma Maria som medgir at hun kommer til å være mer nervæs enn datteren under kveldens sending.

Selv føler Karin seg tryggere enn på lenge.

– Jeg er uvanlig rolig til meg selv å være. Jeg vet ikke helt hvorfor, men jeg bare lar det skje. Det er klart jeg har lyst til å vinne, men karrieren min står ikke og faller på dette. Jeg har allerede booket en Europaturné, den skal jeg på uansett.

Karin Park

Karin er siste artist ut i kveldens store finale.

Foto: Alvin Tjernshaugen / NRK

Møtte Carola

Det er ikke bare Kjetils sykdom som er grunnen til at Karin i kveld står på scenen i Oslo Spektrum og konkurrerer i MGP. Det skyldes også et møte hun nylig hadde med sin store barndomshelt Carola. Kvinnen som i sin tid gjorde at Karin begynte å drømme om en musikkarriere.

– Det var først da at jeg skjønte hvor mye disse minnene fra barndommen egentlig betyr. Jeg ble helt starstruck og fikk tårer i øynene, det var så stort, forteller Karin.

– Egentlig var det hun som kom bort til meg for å si at hun likte musikken min. Tenk, Carola kom bort til meg! Jeg tror ingen annen artist har hatt like stor påvirkning på meg som henne.

Låten lever sitt eget liv

I kveld er Karin Park en av elleve artister som kjemper om seieren i finalen i Oslo Spektrum. Blant deltakerne er helt ferske ansikter og artister som har vært i bransjen i mange år. Og selv om «Human Beings» har blitt viktig for Karin og familien, er håpet at låten skal bli større enn henne.

– Det er litt sånn med låter som er født midt i en krise. Når du skriver en låt i en situasjon som dette, så blir låten større enn bare meg. Dette er en låt som jeg føler må ut til folk. Den lever sitt eget liv.

Finalen i Melodi Grand prix ser du på NRK1 klokken 20:25 i kveld. Vorspielsendingen starter klokken 19:55 på samme kanal.

Rundt 200 millioner mennesker er samlet foran TV-skjermen når verdens største musikkshow sendes direkte fra Kiev i Ukraina. 26 land har kvalifisert seg gjennom to semifinaler, og møter forhåndskvalifiserte Storbritannia, Tyskland, Spania, Italia, Frankrike og vertslandet Ukraina. Norske kommentarer ved Olav Viksmo Slettan.
Laster innhold, vennligst vent..
Laster Twitter-innhold