Norges Eurovision-håp har jobba i et halvt år for de tre minuttene på scenen i kveld

KØBENHAVN (NRK.no): Nå gjelder det for Norges representant i Eurovision Song Contest. For et halvt år siden hadde Carl Espen Thorbjørnsen så vidt stått på en scene, i kveld synger han foran 180 millioner seere.

NRK.no ble med Carl Espen Thorbjørnsen på den siste bussturen til arenaen før finalen i Eurovision Song Contest 2014.

– Jeg er ikke nervøs, bare veldig spent, sier Carl Espen til NRK.no i bussen på vei ut til arenaen for siste gang.

I kveld er det klart for den store finalen i Eurovision Song Contest 2014. Nærmere ti tusen elleville fans er på plass i salen og foran TV-apparater i hele Europa har det benket seg 180 millioner seere. Selv er hovedpersonen rolig før stormen.

– Jeg har sovet godt i natt, og nå skal jeg bare gjøre det jeg skal gjøre. Jeg er faktisk veldig rolig, forteller han.

– Milepæl etter milepæl

Carl Espen Thorbjørnsens artistdrøm og stemme var ukjent for de fleste andre enn hans aller nærmeste fram til seinhøsten i fjor. Da fikk lyttegruppa til Melodi Grand Prix høre «Silent Storm» og falt pladask for både låt og mannen som sang den. Likevel var NRK usikker på om han kunne gjenskape det han gjorde på demoversjonen på en scene med publikum i salen, kameraer rundt seg og, hypotetisk sett, foran disse 180 millionene TV-seerne. Men NRK tok sjansen, og resten er historie.

– Disse månedene har vært milepæl etter milepæl for min del. Jeg er så glad for at NRK satsa på meg, sier Carl Espen.

– For et halvt år siden kunne jeg ikke forestille meg at jeg skulle ha hele Europa som publikum, sier han.

– Jeg føler meg tryggere nå

Det har vært to lange uker her i København. Flere sceneprøver daglig hvor man skal levere maks hver gang, i tillegg til intervjuer og sangøvelser hjemme på hotellet. Fredag var den første dagen han ikke gjorde intervjuer før frokost. Det hele har vært en uvant tilværelse for en sindig osterøyværing.

Carl Espen

Om få timer står Carl Espen på scenen og representerer Norge i Eurovision.

Foto: Rikke Askersrud / NRK

– Det har vært mye lenge nå, så det skal bli litt deilig at alt dette er ferdig, innrømmer Carl Espen.

– Hele dette halvåret har egentlig bestått av målretta jobbing mot nettopp dette. Det er mye jobb som folk ikke ser. De utallige timene med sangpedagog og mental trening, forteller han.

Men at hardt arbeid lønner seg, er han et bevis på. Publikum gir uttrykk for at de ser markant forskjell på ham bare siden han stod på scenen i Oslo Spektrum i mars.

– Jeg føler meg mye tryggere nå og begynner å få mer erfaring. Selv om folk kanskje har vært usikre på om jeg kom til å takle dette, kjenner jeg meg selv så godt at jeg har visst at det kom til å gå bra. Jeg er ikke en mann som har de store svingningene i humøret, og jeg tror det hjelper meg til å finne roen på scenen, sier han.

Carl Espen i semifinalen

Carl Espen på scenen i den andre semifinalen i Eurovision Song Contest. I kveld opptrer han som nummer fem i den store finalen.

Foto: Nikolai Linares / Afp

Lykkeønskninger strømmer inn fra glassmestere over hele landet

Mens NRK.no snakker med ham piper det stadig i mobiltelefonen.

–Jeg får lykkeønskninger fra familie og venner, og også ukjente folk, sier han.

– Det er faktisk en del glassmesterfirmaer i hele Norge som sender melding og sier at de heier på meg, det er veldig moro, sier artisten som til vanlig jobber i et glassmesterfirma.

I månedene framover forteller han at ni-til-fire-jobben kanskje vil nedprioriteres litt.

– Det blir ei plate nå og en turné, kan han fortelle.

– Jeg er utrolig takknemlig for hele denne reisa, den har gjort at jeg er et veldig stort skritt nærmere å kunne leve av dette. Det er det som er drømmen min, smiler Carl Espen Thorbjørnsen.

I kveld går han og Norge på scenen som land nummer fem i Eurovision Song Contest-finalen. Med det markeres slutten på en reise og starten på en ny.

Finalen ser du direkte på NRK1 fra klokka 21.00 og du kan streame den direkte på nett fra hele verden.