NRK Meny
Normal

Usikkert hva som skjer dersom Ukraina eller Russland vinner Eurovision

KØBENHAVN (NRK.no): Mens situasjonen tilspisser seg mellom de to nabolandene i øst, klatrer Ukraina oppover på bettinglistene hos de internasjonale bookmakerne før Eurovision Song Contest neste uke.

Marija Jaremtjuk fra Ukraina

– Jeg vil vise at Ukraina er en sterk nasjon, som lever videre, sa ukrainske Marija Jaremtjuk til pressen i København fredag. Hun ligger for tiden på tredjeplass til å vinne Eurovision Song Contest (ESC).

Foto: Hege Bakken Riise / NRK

Økonomi, sikkerhet, menneskerettigheter og ytringsfrihet må være på plass før et land får arrangere Eurovision Song Contest. Det slo sjefen for verdens største musikkonkurranse fast på en pressekonferanse fredag.

– Vi følger konflikten mellom Ukraina og Russland nøye. Først og fremst for å forsikre oss om at konflikten ikke påvirker de tre sendingene. Jeg har all grunn til å tro at vi skal klare å gjennomføre sendingene uten problemer, sa Jon Ola Sand, sjef for den Europeiske Kringkastingsunion (EBU) på en pressekonferanse fredag.

Eurovision Song Contest skal være en ikke-politisk konkurranse, noe representantene for EBU stadig understreker. Men konflikten mellom Russland og Ukraina har ikke bare storpolitiske følger, den skaper også ringvirkninger i sangkonkurransen.

Krim forblir ukrainsk i Eurovision

Jon Ola Sand

Jon Ola Sand, sjef for Eurovision Song Contest, sier at EBU følger situasjonen i Ukraina nøye. – Jeg har snakket med begge delegasjonene en rekke ganger gjennom de siste månedene, også her i København, fortalte han pressen fredag. (Arkivfoto)

Foto: Hege Bakken Riise / NRK

Etter at Russland annekterte Krim-halvøya har det lenge vært uvisst om stemmene fra Krim vil regnes som russiske eller ukrainske.

– Slik situasjonen er nå, er det ukrainske telefonoperatører på Krim-halvøya. Det er ingen andre nettverk i området, og det blir det så vidt vi vet heller ikke før Eurovision Song Contest, sa Jon Ola Sand til Danmarks Radio (DR) tidligere denne uken.

Dermed regnes stemmene som måtte komme inn fra de rundt 2,4 millioner innbyggerne på Krim for Ukrainske, til tross for at Russland har kontroll over området.

Ukrainske vinnersjanser

Samtidig klatrer Ukraina på bettinglistene til internasjonale bookmakere over hvem som ventes å vinne konkurransen. Landet ligger i skrivende stund på tredjeplass. Dette skaper dermed et nytt problem for arrangørene. Normalt er det nemlig vinnerlandet som avholder neste års konkurranse.

Hva som skulle skje dersom Ukraina eller Russland vinner, er fortsatt uklart.

– Vi krever veldig strenge garantier fra kringkasterne og myndighetene i vinnerlandet før vi reiser dit. Det første gjelder finansielle garantier; at de faktisk klarer å oppfylle sine forpliktelser. Det andre er sikkerhet. Vi må vite at vi kan gjennomføre konkurransen sikkert og trygt. I tillegg må Eurovision arrangeres i samsvar med lovgivningen i Europa, det gjelder både ytringsfrihet, bevegelsesfrihet og sosiale rettigheter. Dette er avgjørende for EBU, og vi vil aldri vike ved disse kriteriene, sa Sand fredag.

– Håper på en ny start for Ukraina

Sand understreket også presset de unge artistene fra Russland og Ukraina er under. Marija Jaremtjuk, årets ukrainske artist, uttalte fredag at hun ikke er upåvirket av konflikten hjemme.

– Alle ukrainere er sjokkerte og dypt berørte av det som skjer i hjemlandet vårt. Det har vært vanskelig å konsentrere seg om dette med alt som pågår i Ukraina.

– Jeg vil vise at Ukraina er en sterk nasjon, og folket og musikken lever videre til tross for det som har skjedd, sa Jaremtjuk til pressen fredag ettermiddag.

Hun deltar med låten «Tick Tock», en låt totalt fri for politisk budskap. Jaremtjuk er datter av den avdøde Ukrainske folkekunstneren Nazar Jaremtjuk. Hun betegner seg selv som ikke-politisk, men har tidligere ytret seg positivt til Regionpartiet og landets tidligere president Viktor Janukovitsj.

– Jeg håper Ukraina vil starte et nytt liv nå. Konflikten påvirker meg til å gjøre det enda bedre, og å jobbe enda hardere for landet mitt, avsluttet hun fredag.

Både Russland og Ukraina deltar i den første semifinalen i årets Eurovision Song Contest, tirsdag 6. mai. Norge deltar i andre semifinale, torsdag 8. mai.

Rundt 200 millioner mennesker er samlet foran TV-skjermen når verdens største musikkshow sendes direkte fra Kiev i Ukraina. 26 land har kvalifisert seg gjennom to semifinaler, og møter forhåndskvalifiserte Storbritannia, Tyskland, Spania, Italia, Frankrike og vertslandet Ukraina. Norske kommentarer ved Olav Viksmo Slettan.
Laster innhold, vennligst vent..
Laster Twitter-innhold