Hopp til innhold

Historisk: Kun ett nordisk land i en ESC-finale

STOCKHOLM (NRK): For første gang i den nordiske Eurovision-historien, er det kun ett av de fem landene som blir å finne i en finale - direktekvalifiserte Sverige.

Norden

DAnmark, Norge, Island og Finland er ute av Eurovision Song Contest. Kun Sverige av de nordiske landene er videre.

Foto: EBU

I tirsdagens semifinale i Eurovision Song Contest røyk både Island og Finland ut av årets konkurranse, og i dag fulgte Norge og Danmark etter. Det vil si at det kun er Sverige som deltar i finalen på lørdag. Og det etter å ha direktekvalifisert seg som regjernende vinner.

Dette er første gang i den nordiske Eurovision-historien, at det kun er ett av fem land i finalen. Sist det var tilfelle, var tilbake i 1970 da ingen av landene var med grunnet boikott.

Eurovision-ekspert og P1-kommentator for ESC, Ole Christian Øen, mener dette først og fremst er synd for engasjementet i de nordiske landene.

– Det er klart engasjementet i Norden nå blir mindre. Det er ganske oppsiktisvekkende at det kun er ett land med, men dette er nå en gang en konkurranse, alle kjemper på lik linje, sier Øen.

– Ikke lei av Norden

Det har vært massiv nordisk dominans de siste ti åra, siden Finland vant med Lordi i 2006, har nordiske land vunnet konkurransen fem ganger.

Øen tror likevel ikke at Europa er lei.

– Denne konkurransen går i bølger, det er mulig det er en ny Øst-Europeisk era nå, eventuelt at de fem store; Storbritannia, Tyskland, Frankrike, Italia og Spania begynner å markere seg igjen, sier han.

Disse ti landene er videre

Mens de ikke-kvalifiserte landenes representanter tørket tårenene backstage etter endt semifinale, kunne Latvia, Georgia, Bulgaria, Australia, Ukraina, Serbia, Polen, Israel, Litauen og Belgia slippe jubelen løs. De blir å se i finalen i Eurovision Song Contest 2016 på lørdag.