NRK Meny
Normal

Her er snakkisene fra første ESC-semi

WIEN (NRK): Gikk du glipp av den første semifinalen i årets Eurovision Song Contest? Her kan du lese deg opp på de viktigste hendelsene.

Eduard Romanyuta

Eduard Romanyuta bød på et ordentlig shownummer da han sparket showet i gang.

Foto: ESC

Første semifinale i Eurovision Song Contest (ESC) 2015 er unnagjort. For dem som ikke rakk å se sendingen på TV, har vi samlet semifinalens viktigste hendelser her.

Verken Finland eller Danmark klarte å kare seg gjennom det beryktede nåløyet og måtte takke for seg i årets Eurovision Song Contest. Både danske Anti Social Media og finske Pertti Kurikan Nimipäivät var åpenbart lei seg da de kom backstage til garderobeområdet etter sending.

Underholdningssjefen i Danmarks Radio (DR) sa til DR.dk at han ikke kunne forstå at de hadde røket ut og at de hadde fortjent en plass i finalen.

Nå er det opp til Norge, Sverige og Island å forsvare den nordiske æren i semifinalen på torsdag.

Finland etter ESC-exiten

En skuffet Sami Helle fra Finland får en klem backstage etter å ha røket ut av semifinalen.

Foto: Hege Bakken Riise / NRK
  • Russland-spenning

Det var knyttet mye spenning til hvorvidt publikum kom til å bue under det russiske bidraget, etter at det kom mye buing i salen i fjor. Men etter henstilling fra Den Europeiske Kringkastingsunion (EBU) om ikke å komme med politiske ytringer under sending, var det kun jubel å høre.

Russiske Polina Gagarnia tok seg videre til finalen etter å ha vært en av favorittene i årets ESC-heat. Og etter tirsdagens semifinale klatret hun rett opp til en stødig andreplass på bettinglistene med bare Sverige foran seg.

Polina Gagarina

Polina Gagarina slapp buing, og kom helt til finalen.

Foto: Ronald Zak / Ap
  • Blytungt budskap nådde fram

Både Armenia, Ungarn og Romania stilte med låter med et seriøst budskap og alle tre gikk videre.

Armenske Genealogy framførte en låt om folkemordet i Armenia, Ungarn la fram et tydelig fredsbudskap og Romania sang fra hjertet om barn som blir alene fordi foreldrene deres må jobbe i utlandet.

Det kan altså late til at publikum ønsker seg litt alvor i 2015..

  • Gøy på Twitter

Eurovision er populært som aldri før på Twitter, og trendet ikke overaskende verden over. Graham Norton, finalekommentator for BBC, hadde æren av å styre den britiske rikskringkasterens Twitter-side i kveld, til stor begeistring fra fansen.

Laster Twitter-innhold
Laster Twitter-innhold
  • Politi og røver

De som har savnet Ukraina i årets Eurovision Song Contest fikk et lite plaster på såret med bidraget fra Moldova. Ikke bare er artisten Eduard Romanytua fra Ukraina, sceneshowet hadde også noe av ekstravagansen ukrainerne pleier å stå for i konkurransen.

Her fikk man lettkledde politidamer, akrobatikk i stilas, saltoer, spagater og liksom-arrestasjoner på direkten. Dessverre for Moldovas del var selv ikke dette nok til å ta dem hele veien til finalen.