NRK Meny
Normal

– Plumbo kan bli farlige i MGP, mener ekspert

Ekspertene har trillet terninger over årets Melodi Grand Prix-låter. I år kan alt skje, advarer de.

Plumbo, Nora Foss Al Jabri, Silya Nymoen, United og Cocktail Slippers

Plumbo, Nora Foss Al Jabri, Silya Nymoen, United og Cocktail Slippers er blant ekspertenes favoritter i årets Melodi Grand Prix.

Foto: NRK

I går ble alle låtene som deltar i årets Melodi Grand Prix offentliggjort, og i dag triller anmelderne sine terninger. Skal vi tro dem blir det et uhyre jevnt løp i årets MGP.

Les om deltagerne etter å ha hørt sangene her:

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Hele fem artister utpekes som potensielle vinnere, men dagbladet.no vegrer seg likevel mot å plukke ut vinneren, og skriver det vil være lettere å spå i kaffegrut, enn å forutse hvem som vil gå av med seieren i år.

Jentenes år?

VGs anmelder Stein Østbø har størst tro på jentene til Little Steven; rockegruppa Cocktail Slippers. «En flott og dødsens sjarmerende låt», skriver han i dagens papiravis, og gir dem terningkast fem. Rett under lurer hele åtte artister som får terningkast fire.

Konkurrenten Dagbladet gir best karakter til raptrioen United, den tidligere Mulitcyde-vokalisten Silya Nymoen og 15-år gamle Nora Foss Al-Jabri.

«Men om de tre går videre til finalen, er en helt annen sak. Vi har vurdert sangene isolert», skriver anmelder Anders Grønneberg, og tør ikke spå hvem som går seirende ut av finalen i Oslo Spektrum den 11. februar.

Plumbo kan vinne

Nora Foss Al-Jabri

Både VG, Dagbladet og GP-klubben tror Nora Foss Al-Jabri kan gjøre det bra.

Foto: promo

Morten Thomassen, president i den norske Grand Prix-klubben syns det er vanskelig å trekke frem en favoritt, men har merket seg de siste dagers mediestorm rundt Vestfoldgruppen Plumbo.

– Jeg tror Plumbo blir farlige. De har fått mye PR de siste dagene, og selv om omtalen har gått begge veier; PR er PR. De vant avstemningen i Spellemann der de konkurrerte mot årets største hiter. Plumbo har helt klart noe på gang, mener han.

Likevel peker han på at artistene fortsatt har den tyngste oppgaven foran seg.

– Man må levere på scenen. Ingen artister går videre på navnet, slår han fast.

Slakter stjernene

Per Sundnes

Programleder Per Sundnes tror årets konkurranse er mer åpen enn på lenge.

Foto: Tom Hansen / NRK

MGP-programleder Per Sundnes mener dagens anmeldelser er saklig kritikk som det er lett for artistene å forholde seg til.

– Men jeg syns det er påfallende at avisene slakter Lise Karlsnes og Lisa Stokke. Jeg tror begge de to tar det på rutinen. Det er enkelt å slakte en låt på plate, men når sceneshowet kommer blir det noe helt annet.

For som GP-klubbpresidenten tror også Sundnes ting kan endre seg drastisk etter at artistene har opptrådt.

– Det er utrolig mye som avhenger av opptredenen. Alt kan forandre seg, og det tror jeg også folk vil se. Det vil fort komme nye favoritter. Og det er ingenting som er bedre i hele verden enn at det er uforutsigbart, sier Sundnes.

– I år har vi brukt mye mer ressurser på scenen enn tidligere. Det er mye mer dans, og proffere folk. Jeg har snakket med personer i teamet som sier at, «oj, nå ser det ut som en Rihanna-konsert», sier han.

– Bør publikum tenke på internasjonal appell når de stemmer?

– Man kan prøve å få folk med på å tenke taktisk, men dette er som med OL. Det handler om følelser, ikke om taktikkeri. Folket stemmer alltid rett, fordi de stemmer med hjertet, avslutter han.

Slik kan du høre låtene

I år har ikke NRK lov til å legge ut smakebiter på MGP-låtene slik man har gjort tidligere år. Dette fordi det er brudd i forhandlingene mellom NRK og platebransjen.

Les: Uenighet med platebransjen begrenser NRKs musikkbruk

Du kan likevel kjøpe låtene på musikkbutikker på nettet. I tillegg er det opprettet spillelister for MGP 2012 på streamingtjenester som Spotify og Wimp. (Legg merke til at et par låter mangler i disse spillelistene.)

Hvem har du som favoritt i år? Si din mening her!