NRK håper på rask forklaring i Baku-sak

P3-reporter ble avkledd og trakassert på flyplassen i Baku i Aserbajdsjan. Nå lover aserbajdsjanske myndigheter å granske «de forferdelige påstandene».

Amir Asgharnejad som reporteren Bijan.

Aserbajdsjanske myndigheter har lovet å granske episoden der P3-reporter Amir Asgharnejad ble trakassert på flyplassen i Baku. Han skal ha gjort seg svært upopulær i landet med en rekke satiriske dokumentarfilmer.

Etter trakasseringen av P3s Amir Asgharnejad på flyplassen i Baku sist lørdag, sendte NRK et brev til Aserbajdsjans ambassadør på tirsdag. Der kritiserer kringkastingssjef Hans-Tore Bjerkaas i skarpe ordelag det som skjedde.

Nå har NRK fått svar. I diplomatiske vendinger skriver Aserbajdsjans ambassadør at han har oversendt NRKs brev til sitt lands utenriksdepartement, slik at det kan bli iverksatt en gransking av "de forferdelige påstandene", som ambassadør Rafael Ibrahimov kaller det som skjedde.

LES OGSÅ: NRK-team holdt tilbake og truet
LES OGSÅ: – Avkledd og truet på grunn av gammelt passbilde
LES OGSÅ: – Skandale at ikke NRK trakk seg fra ESC

- Jeg er glad for at Aserbajdsjans utenriksdepartement skal gå grundig gjennom hendelsen, sier kringkastingssjef Hans-Tore Bjerkaas til NRK.no.

- Jeg håper at det kan skje raskt, sier Bjerkaas.

"Har ikke brutt EBU-reglene"

Brevet fra den aserbajdsjanske ambassadøren inneholder imidlertid ingen innrømmelser, snarere en god porsjon skryt av sitt lands fortreffelighet:

"Although I find it difficult to comment on the matter above, pending the official reply from my Government, I should nevertheless like to emphasize that Azerbaijan has not had a single case of violation of the Eurotpean Song Contest rules and my country has alsways attached an exceptional importance to making all our guests' sojourn both professionally productive and personally enjoyable", skriver ambassadøren i brevet til NRK.

LES OGSÅ: – Heilt uakseptabelt!
LES OGSÅ: Ingen beklagelse fra Aserbajdsjan etter brutalt avhør av NRK-komiker

Venter på forklaring

Hans-Tore Bjerkaas sier at NRK vil orientere Den europeiske kringkastingsunionen (EBU) om brevene, men at NRK venter med sin formelle henvendelse til EBU til det har kommet en avklaring fra aserbajdsjanske myndigheter.

LES OGSÅ: – De truet med å komme til Norge og drepe meg
LES OGSÅ: Ber om møte med aserbajdsjansk UD etter flyplass-trusler

- Jeg konstaterer at svaret fra Aserbajdsjans ambassadør er nøytralt, og det er vi glad for, og jeg føler at vår henvendelse tas på alvor, sier kringkastingssjefen.

-Jeg håper at aserbajdsjanske myndigheter setter fortgang i saken, så de raskt forklarer hva som var hensikten med det som skjedde, sier Hans-Tore Bjerkaas.

Video Amir Asgharnejad i Kveldsnytt

Amir Asgharnejad i Kveldsnytt