Hopp til innhold

Full uenighet rundt Cezar fra Romania

Mens publikum elsket falsettsangen til rumenske Cezar i Eurovision Song Contest, falt han ikke i smak hos fagjuryene, viser resultatene som i dag ble offentliggjort i sin helhet.

Cezar fra Romania

Ikke uventet var det kontratenoren Cezar fra Romania som skapte størst uenighet mellom fagjuryer og folket.

Foto: Alastair Grant / Ap

Danske Emmelie de Forest vant finalen i Eurovision Song Contest 2013, men det er ikke nødvendigvis henne folk husker best fra årets sangkonkurranse.

Kontratenoren Cezar fra Romania gjorde nemlig et uutslettelig inntrykk på de fleste med sin falsettsang i låten «It’s My Life».

Mannen, som promoteres som «The U N I Q U E Voice» på Facebook, har 2,5 millioner Youtube-visninger av sin opptreden i den andre semifinalen; en million mer enn vinner Emmelie de Forests opptreden fra første semifinale.

Publikum elsket Cezar

Cezar fra Romania

Cezar snakker med NRK.no under åpningsfesten i Malmø.

Foto: Kristian Rostad / NRK

Tall som ble offentliggjort av den Europeiske Kringkastingsunion (EBU) i dag, viser at fagjuryene og TV-seerne var svært uenige i hva de syns om Cezar.

I finalen endte Romania på 13. plass, etter at juryene og publikums stemmer var lagt sammen.

Separerer vi de to, ser vi at seerne stemte Cezar inn til en syvendeplass, mens fagjuryene ville ha ham tredje sist, på 24. plass

Enda høyere kom Cezar i sin semifinale, der han konkurrerte med blant annet norske Margaret Berger.

Hadde det vært opp til TV-seerne, ville Cezar nemlig vunnet i semifinalen. Sammenlagt ble det en 5. plass for falsettsangeren med årets mest omtalte bidrag.

Se Cezar gjøre låten «It’s My Life» i Eurovision her:

Romania ESC 2013 semifinale

Romania ESC 2013 semifinale

– Ikke overrasket

Musikkansvarlig Vivi Stenberg i MGP, sier det ikke er tvil om at Cezar er en av årets store snakkiser.

– Romania hadde udiskutabelt et av de mest visuelle og underholdende numrene i år. Jeg har snakket med mange som har sett sendingen og i tillegg til å nevne Margaret er Cezar den som kommer opp hyppigst, så jeg er ikke overrasket over at han fikk mange av publikumsstemmene.

Samtidig tror hun juryer og publikum har lagt vekt på litt forskjellige kvaliteter når de har avgitt sine stemmer.

– Fagjuryene skal bedømme alt, også musikalsk kvalitet. Det er kanskje lettere som publikummer hjemme i stua eller på Grand Prix-fest å gi etter for galskapen, sier Stenberg.

Si din mening om Cezar og «It's My life» nederst i artikkelen.

De offentliggjorte stemmene viser ellers stor grad av enighet mellom juryer og publikum. Danske Emmelie de Forest fikk flest poeng i begge leirer.

Norske Margaret Berger endte på en fjerdeplass i finalen. Dette var også plasseringen fagjuryene stemte henne inn til, mens hun, dersom det kun var opp til folket, ville endt på en 6. plass.

Hver tredje europeer valgte Eurovision

Emmelie de Forest vinner Eurovision 2013

Emmelie de Forest fra Danmark jubler etter seieren i Malmø.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

Eurovision Song Contest står fortsatt sterkt i Europa. «We are one» lød slagordet til årets finale. Musikkonkurransen har som mål å forene Europa i tre musikalske aftener og er langt på vei i fred med å lykkes.

De tre TV-sendingene fra Malmø ble i år til sammen sett av 170 millioner seere fra hele verden. Totalt lå markedsandelen på 38,3 %. Blant landene som selv deltok i finalen lå snittet på 50 %.

– At 50 % av TV-seerne i alle disse landene velger å se på Eurovision, sier noe om hvor enormt det er, sier Kristian Tolonen, analysesjef i NRK.

Analyseavdelingen følger ikke jevnlig med på andre lands TV-tall, men Tolonen anslår Eurovision til å være et av de største TV-eventene i Europa.

– I Norge har vi høye seertall under ski-VM, i Finland ser mange på Formel 1, og i Tyskland oppnår de høye seertall når de viser fotball. Dette er samlet sett et veldig høyt tall for hele Europa, forklarer han.

8 av 10 i Skandinavia

Alle de skandinaviske landene hadde vinnersjanser i år, og dette ga også utslag i TV-tittingen. To tredjedeler av TV-seerne i hele Norden fulgte sendingene, og i Skandinavia så hele 8 av 10 TV-seere finalen der danske Emmelie de Forest stakk av med seieren. Markedsandelen lå på 84,2 % i Norge og 84,9 % i vertslandet Sverige.

Statistikken viser også at sendingen er litt mer populær blant kvinner enn menn (57 % mot 43 %).

Alt om: Melodi Grand Prix

Hva syns du om Cezars opptreden i Eurovision? Si din mening her:

Aktuelt på MGP

Ukraina vann Eurovision

Ukraina vann Eurovision