Hopp til innhold

Frykter at Russland pipes ut igjen

Eurovision Song Contest-ledelsen vurderer tiltak for å unngå at Russland på nytt pipes ut av publikum.

Polina Gagarina

BIDRAG: Tirsdag kveld skal russiske Polina Gagarinas låt «A Million Voices» forsøke å sjarmere seg til finalen under ESC i Wien. ESC vil gjøre alt de kan for å unngå samme situasjon med buing mot enkelte land som i fjor.

Foto: DIETER NAGL / Afp

Russland har den siste tiden fått hard kritikk for sin rolle i krigen i Ukraina og for hvordan de ivaretar sine borgeres menneskerettigheter.

Og under Eurovision-finalen i København i fjor var det tydelig piping og buing i salen da Aserbajdsjan delte ut 12 poeng til Russlands bidrag.

Buing i salen da Aserbajdsjan delte ut 12 poeng til Russlands bidrag under Eurovision Song Contest 2014.

JUBEL OG BUING: Buing i salen da Aserbajdsjan delte ut 12 poeng til Russlands bidrag under Eurovision Song Contest 2014.

Programleder Pilou Asbæk måtte strekke opp publikum og minne dem på at det i kveld bare skulle handle om musikk og kjærlighet.

– Det må være sårt for Tolmachevy sisters å få piping i salen, det er snakk om 17 år gamle jenter, sa NRKs kommentator Olav Viksmo Slettan.

Praying for peace and healing
I hope we can start again
We believe
We believe in a dream

Russlands ESC-bidrag i 2015 «A Million Voices» av Polina Gagarina

Frykter ny buing

Tirsdag kveld skal Polina Gagarina forsvare Russlands ESC-ære under den første delfinalen med sin låt «A Million Voices».

Lederen i den norske Melodi Grand Prix-klubben Morten Thomassen mener at låten har potensiale til å være en vinnerkandidat, men at den ikke ikke kommer til å nå helt til topps – nettopp fordi den kommer fra Russland.

Thomassen tror det er fare for at Russland kan bli pepet ut også i år.

– I år har de jo i tillegg med en sang som handler om at folk må få være seg selv og at alle må få lov til å være unike. Men akkurat det får jo enkelte i Russland ikke lov til å være, så det kan bli spennende å se om de blir møtt med pipekonsert i år også, sier Thomassen, som synes det er trist at noen velger å uttrykke sine følelser overfor et land på denne måten.

Morten Thomassen

FRYKTER PIPING: Lederen i den norske Melodi Grand Prix-klubben Morten Thomassen tror at Russland sliter nok med å få nok sympati fra mange nok land til å kunne gå til topps.

Foto: Anders Halvorsen Bergh / NRK

​Vurderer tiltak

Spørsmålet er om politiske protester hører hjemme i en musikkonkurranse. Frykten for ny pipekonsert mot Russland er i hvert fall noe som opptar ledelsen i Eurovision Song Contest.

Jon Ola Sand

TILTAK: ESC-sjef Jon Ola Sand vil unngå at det pipes under årets finale.

Foto: Solum, Stian Lysberg / NTB scanpix

Sjefen for ESC, Jon Ola Sand, sier at programmet skal være fritt for politiske og kommersielle ytringer, og at fjorårets buing var uakseptabel.

– Det betyr at vi vil gjøre alt vi kan for å unngå samme situasjon med buing mot enkelte land. Hvis vi åpner den døren, så skaper vi en plattform for ytringer i direktesendte show, som vil undergrave alt det Eurovision Song Contest står for, sier han til NRK.

NRKs Russland-korrespondent Morten Jentoft sier at det diskuteres på debattforum og sosiale medier om russernes bidrag kommer til å oppleve piping også i år.

– Det ble registrert i fjor at det hadde vært pipekonsert. Men samtidig sender man virkelig tung skyts fra Russland til Wien i år, så man tar opp kampen og legger seg ikke flate. Gagarina er stor i Russland og har også en internasjonal bakgrunn - med oppvekst i Hellas – og dette er jo et signal om at Russland ønsker å holde døren oppe for Europa, sier Jentoft.

Aktuelt på MGP

Ukraina vann Eurovision

Ukraina vann Eurovision