Hopp til innhold

Fra floppkandidat til storfavoritt på ei uke

KØBENHAVN (NRK.no): For to uker siden var de utskjelt i hjemlandet, men så snudde alt. Nå er The Common Linnets fra Nederland blant favorittene til å vinne hele Eurovision Song Contest og landet forbereder seg på å være vertskap neste år.

NRK har intervjuet The Common Linnets, Nederlands deltakere i Eurovision Song Contest 2014.

I kveld er det klart for den store finalen i Eurovision Song Contest 2014. 26 land skal kjempe om seieren i verdens største musikkonkurranse.

Blant finalistene finner man nederlandske The Common Linnets. De stiller med noe så utradisjonelt i Eurovision-sammenheng som en subtil countryballade. Gruppa er populær i hjemlandet, og ble plukket ut til å representere Nederland av landets kringkaster uten en nasjonal konkurranse, slik vi har i Norge med MGP.

Da publikum fikk høre låta The Common Linnets deltar med, ble det bråk. Gruppa ble utskjelt på forsidene av alle de nasjonale avisene, landet vendte dem ryggen og bookmakerne ga dem labre odds i forkant av konkurransen.

Det skulle derimot endre seg i det Europa fikk høre, og ikke minst se, låta «Calm After The Storm» framført på scenen i den første semifinalen i København.

– Hele Nederland har endra mening. Nå ber de største stjernene som først slakta låta om unnskyldning offentlig og landet har Eurovision-feber, sier Richard van de Commert, journalist i Nederlands største avis, De Telegraaf.

Selv stod han bak forsideoverskriften «Dette er ingen vinnerlåt».

– Jeg må jo bare trekke tilbake det nå. Verken jeg eller noen andre i Nederland hadde forventa denne responsen. Folk er i sjokk, sier han.

Nederland

The Common Linnets representerer Nederland i årets Eurovision Song Contest, og skal man tro bookmakerne ligger de godt an til å sikre hjemlandets deres første seier på 39 år.

Foto: EBU

Fra 26. til andreplass på bettinglistene på ei uke

For bare en uke siden lå Nederland i bunnsjiktet på bettinglistene, men i skrivende stund er låta trygt plassert på en andreplass, kun forbigått av Sverige, og låta deres er inne på Itunes-lister over hele Europa.

– Vi har aldri vært i denne posisjonen før. Det føles helt fantastisk, sier Ilse DeLange, den kvinnelige delen av gruppa.

Hun er en av Nederlands mest respekterte artister og har sju studioalbum bak seg som alle har nådd førsteplass på de nasjonale albumlistene. Hennes partner, Waylon, har også stor suksess i hjemlandet. Likevel ristet altså nederlenderne kollektivt på hodet over låta paret valgte å ta med seg til Eurovision Song Contest.

– Det er typisk nederlendere. De skal mene noe om alt, og vet best, men det er gøy å se at de lar seg rive med nå som det går så bra, ler Ilse.

Duoen forteller at Nederland nå forbereder seg på å ønske vinnerne av Eurovision Song Contest hjem.

– Det er rett og slett helt utrolig, sier Waylon.

– Har laget et TV-øyeblikk av en monoton låt

Noe av grunnen til at vinden har snudd for «Calm After The Storm», kan være innpakninga låta har fått på scenen. I all hemmelighet har nemlig Ilse og Waylon engasjert den belgiske regissøren Hans Pannecoucke. Han har laget nøye skisser for alt fra kameraføring til bakteppet, og hvordan de to står på scenen.

– Han forstod akkurat hva vi ville. Dette er en intim sang, og scenen er så stor at det er veldig vanskelig å få fram denne intimiteten og roen, sier DeLange.

De danske arrangørene har vært enige i mye av det Pannecoucke foreslo, journalist Richard van de Commert mener de har lyktes med å gjøre nummeret intimt.

– De har rett og slett klart mesterstykket å lage et magisk TV-øyeblikk av en i utgangspunktet monoton sang. Og man hører låtene i Eurovision Song Contest i stor grad med øynene. Det er det som kan sikre oss seieren, sier van de Commert, som har jobbet med Eurovision Song Contest i flere år.

Richard van de Commert

Richard van de Commert er journalist i Nederlands største avis, De Telegraaf.

Foto: Rikke Askersrud / NRK

Forbereder seg til ECS 2015

Skulle dette gå veien for Nederland forteller han at landet er mer enn klar for å være arrangør neste år.

– Vi har en helt ny hall i Amsterdam og det snakkes allerede om at både Rotterdam og flere andre byer er interessert i å være vertsby for konkurransen, sier han.

– Nå skal vi ikke ta noe på forskudd, men vi har sendt noen drittlåter i flere år nå og jeg merker at dette er noe annet. Det er som Ilse sa før de dro til Eurovision; «Nå er ikke det viktigste å delta, men å vinne», ler han.

Så spørs det om det ikke er nettopp det som skjer i år – 39 år etter at Nederland sist hentet seieren hjem.