NRK Meny
Normal

Fjerner loddtrekning fra Eurovision Song Contest

Til neste år blir det ingen loddtrekning som bestemmer hvilke semifinalister som skal konkurrere mot hverandre. Ekspertene er uenige i om trekningen vil bli savnet.

loddtrekning i ESC

Dette vil du ikke få se i Eurovision Song Contest i 2013. Nå skal TV-produsentene bestemme rekkefølgen på deltakerlandene.

Foto: Vugar Ibadov © EBU

Det er slutt på den tradisjonsrike loddtrekningen i Eurovision Song Contest (ESC).

Nå er det showets produsenter som skal bestemme rekkefølgen på deltakerland, det har den europeiske TV-unionen EBU og svensk TV bestemt.

Målet er å skape et mer variert og spennende program.

Det er allerede bestemt at Skandinavia skal splittes opp over flere dager: Danmarks skal i ilden 14. mai, mens Norge deltar i semifinalen 16. mai. Vertslandet Sverige er direkte kvalifisert til finalen.

Mister nabostemmer

Vivi Stenberg

– Det er synd å miste stemmer fra Danmark. Men det viktigste er uansett å finne den gode låten, sier MGP-general Vivi Stenberg.

Foto: NRK

I Danmark har det blitt uttrykt bekymring for hvordan det skal gå med stemmegivningen nå som de skandinaviske landene ikke kan hente stemmer fra hverandre.

Norge kan nemlig ikke få eller gi stemmer til danskene, ettersom de er plassert på en annen semifinaledag.

– Vi kunne ha god bruk for våre norske venner, og jeg er sikker på at de kommer til å savne oss. Men dette bekrefter at det er enda mer viktig at vi velger en sterk popsang med iørefallende melodi til den danske Melodi Grand Prix. Så håper jeg at vi klarer oss uten de norske stemmene, sier DRs Grand Prix-kommentator Ole Tøpholm til DR.

Vivi Stenberg har tatt over tittelen MGP-general fra Per Sundnes, og norske Melodi Grand Prix nye artistansvarlig. Hun tror Norge kan klare seg uten stemmene fra Danmark, så lenge man har en sterk låt.

– Som musikkansvarlig for norsk Melodi Grand Prix, mener jeg at det viktigste er at en klar, sterk låt blir stemt frem. Det er god tradisjon for at man gir stemmer til naboland med lik musikksmak, og det er synd å miste stemmer fra Danmark. Men det viktigste er uansett å finne den gode låten.

Les også: Jenny Skavlan og Erik Solbakken skal lede Melodi Grand Prix

– Mer spenning

Vivi Stenberg tror den produsentsatte rekkefølgen vil gi et bedre TV-program.

– I beste fall blir det et bedre tv-show for alle seerne i hele Europa. Nå får produsentene mulighet til å spre sjanger, artisttype og deltakerland bredt utover. Det vil skape et TV-program med mer spenning og dynamikk, sier Stenberg til NRK.no.

– Kommer til å savne det

Morten Thomassen

Morten Thomassen, leder av den norske MGP-klubben, mener mye av spenningen forsvinner når loddtrekningen blir borte.

Foto: Morten Holm / NTB scanpix

For Morten Thomassen, leder i den norske Grand Prix-klubben, kommer ESC-semifinalene i 2013 til å bli kjedeligere uten loddtrekningen.

– Jeg kommer til å savne trekningen. Det har vært en del av oppbygningen og spenningen. Man har alltid diskutert om man er misfornøyd eller fornøyd med trekningen. Nå forsvinner det helt.

Thomassen har ingen tro på at TV-programmet vil bli mer spennende med de nye reglene.

– Det er dette som gjør Eurovision Song Contest så unikt som TV-show. De kunne levd godt med at tre like låter kom etter hverandre. Jeg tror ikke det har noe å si for en bedre flyt i programmet. Folk liker de låtene de liker uansett.

Vil gi publikum tilgang

Grunnen til at Norge og Danmarks semifinaledatoer allerede er bestemt, er at EBU vil sikre at så mange skandinaviske ESC-fans får mulighet til å se semifinalene i Malmø.

– For å sikre en rettferdig fordeling og tilstrekkelig tilgjengelig av billetter til nabolandene, har EBU referansegruppe bestemt at Norge og Danmark skal opptre i hver sin semifinale, opplyser den europeiske TV-unionen EBU på sine hjemmesider.

Rekkefølgen på de andre deltakerlandene vil falle på plass i mars.