NRK jubler over ny finaledato

Den store finalen i Eurovision Song Contest 2014 flyttes fra 17. mai til 10. mai. – Deilig å ikke måtte konkurrere med nasjonaldagsfeiringen, sier musikkansvarlig Vivi Stenberg i MGP.

17.mai-feiring og italienske Marco Mengoni på ESC-scenen

Nå slipper du å måtte velge om du vil se på feiringen på Karl Johan eller artister som opptrer i Eurovision-finalen i mai neste år.

Foto: NTB Scanpix/ EBU

Danmark er vertsland for Eurovision Song Contest neste år etter at Emmelie de Forest kapret førsteplassen i verdens største musikkonkurranse i mai i år.

Neste års finale var foreløpig satt til å avholdes den 17. mai, til fortvilelse for NRK og den norske delegasjonen.

Ikke bare ville finalen dermed krasjet med nasjonaldagsfeiringen vår – en dag få nordmenn ser på tv i utgangspunktet. I tillegg er 17. mai 2014 200-årsdagen for grunnlovsjubileet, og tv-programmet for kvelden er derfor mer eller mindre satt allerede.

Starter festen en uke før

Emmelie de Forest

Emmelie de Forest slipper jubelen løs etter å ha vunnet Eurovision Song Contest 2013 i Malmø. Dermed er det Danmark som skal arrangere neste års konkurranse.

Foto: Alastair Grant / Ap

NRK meldte tidlig inn sin bekymring over at de to store arrangementene krasjet til den Europeiske Kringkastingsunion (EBU), og prosjektleder Stian Malme i MGP sier NRK har gjort det de kan for å få EBU til å flytte arrangementet.

Men med rundt 40 deltakerland vil datoen alltid falle dårlig ut for noen. Å flytte finalen en uke lenger ut i mai var ikke aktuelt da den i så fall ville krasjet med Champions League-finalen 2014.

I dag offentliggjorde den Europeiske Kringkastingsunion (EBU) at Danmarks Radio likevel har valgt å flytte finalen en uke frem, slik at finalesendingen avholdes den 10. mai i stedet for 17. mai.

Vivi Stenberg, musikkansvarlig i Melodi Grand Prix er veldig fornøyd med avgjørelsen.

– Jeg er glad for at vi ikke trenger å krangle om oppmerksomhet med noe som er så stort og viktig som grunnlovsjubileet. Nå kan heller det norske folk få starte festen en uke tidligere, sier hun til NRK.no.

DR: – Helhetsvurdering

I en pressemelding fra EBU sier danske Pernille Gaardbo, sjef for neste års arrangement, at avgjørelsen om å flytte finalen er basert på en helhetsvurdering.

– Vi har prøvd å finne en dato som både passer byene som kjemper om å være vertskap for konkurransen, samt en dato som passer våre europeiske kolleger.

Semifinalene blir dermed avholdt tirsdag 6. og torsdag 8. mai, mens finalen blir lørdag 10. mai. Hvilken by valget faller på er foreløpig ikke klart. De tre byene Horsens, Herning og København har alle lagt inn søknad om å få arrangere konkurransen.

Alt om: Melodi Grand Prix