NRK Meny
Normal

Finner fram finstasen for Europa

KØBENHAVN (NRK.no): Tirsdag gjennomførte Carl Espen sin første sceneprøve i Eurovision Song Contest, og høstet skryt for både framførelse og sitt nye sceneantrekk. Se video.

Carl Espen Thorbjørnsen representer Norge i Eurovision Song Contest 2014 med sangen "Silent Storm". Reportasjen er fra hans første prøve i København.

– Jeg føler meg veldig vel i antrekket vi har endt på, sier Carl Espen Thorbjørnsen. Han representerer Norge i årets Eurovision Song Contest (ESC) med låta «Silent Storm».

Mandag ankom han og resten av den norske delegasjonen København, og allerede i dag, tirsdag, var det klart for første sceneprøve i årets Eurovision-arena.

NRK.no ble med Carl Espen backstage i København. Se video øverst i artikkelen.

Det blir ofte gjort små endringer fra den norske finalen i Melodi Grand Prix fram mot Eurovison Song Contest, og for Carl Espen sin del er det nok et kostymeskift som er mest synlig for publikum. Olaskjorta fra den norske finalen er nemlig lagt igjen hjemme, og Norges Eurovision-håp stiller nå i sort smokingjakke med rocka detaljer.

– Det er gjort endringer, men det er fremdeles veldig i tråd med både min personlighet og låta. Det er veldig meg. Jeg kommer faktisk til å kjøpe deler av dette antrekket når alt dette er over, smiler han.

Kostymedesigner og stylist for NRK, Susanne Hoftun, mener Carl Espen har fått et kostyme som gjør seg godt på ESC-scenen.

– Kostymerer en stor del av Eurovision Song Contest, men det er samtidig veldig viktig at artisten ikke presses inn i noe han ikke føler seg trygg i, sier Hoftun som er med til København for å sørge for at sminke og kostymer sitter som de skal disse ukene.

– Å finne det riktige antrekket er en lang prosess, men Carl Espen er jo så enkel å jobbe med, og både vi kostymedesignere og han er veldig fornøyde, sier hun.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Carl Espen

Carl Espen har fått med seg fire fiolinister og en pianist til Eurovision Song Contest.

Foto: Hege Bakken Riise / NRK

– Dette var så utrolig stort

Carl Espen forteller at han har vært rolig siden han ankom København. Etter vel gjennomført sceneprøve tirsdag, ble de nervene som eventuelt måtte eksistere skjøvet litt til side.

– Det føltes veldig godt å stå på den scenen i dag. Jeg blir så imponert over produksjonen og alt rundt, ja, alt føles rett og slett veldig bra, sier han.

– Dette var så utrolig stort, og veldig gøy, stråler han.

(Artikkelen fortsetter under bildet..)

Den norske delegasjonen i ESC venter før første sceneprøve

Carl Espen og den norske delegasjonen i København venter på å få starte prøven.

Foto: Hege Bakken Riise / NRK

Sjef for den norske delegasjonen i København, Stian Malme, var stort sett fornøyd med det han fikk se denne første prøven.

– Denne prøven var som det bruker å være - arrangørene har laget et utkast og vi kommer med masse tilbakemelding. Det skal til syvende og sist være en blanding av deres kunstneriske uttrykk og vårt ønske, forklarer han.

I dagene fram mot semifinalen skal lys og kameraposisjoner finjusteres.

–Dagens siste gjennomkjøring var et stort skritt i riktig retning. Da var både lys og bilde mer i tråd med hva vi ønsker. Jeg er helt sikker på at det endelige resultatet kommer til å bli ordentlig fint, sier Malme.

– Rørt da de sa «Norway»

Josefin Winther og Carl Espen

Låtskriver Josefin Winther og Carl Espen.

Foto: Hege Bakken Riise / NRK

Josefin Winther har skrevet «Silent Storm» og er også Carl Espens kusine. Etter uker og måneder med venting og terping fram mot nettopp dette, syntes hun det var stort å se og høre låta framført på Eurovision-scenen.

– Jeg synes han sang så utrolig bra i dag, smiler hun.

– Jeg er ikke en spesielt lettrørt person, men da de sa «Norway», fra høyttalerne, kjente jeg det rykket til i magen, sier hun.

Imponerte presidenten i Grand Prix-klubben

Også president i den norske Grand Prix-klubben, Morten Thomassen, lot seg engasjere av det han fikk se og høre i dag.

– Jeg synes Carl Espen har vokst noe enormt bare siden vi så ham i Melodi Grand Prix-finalen. Det er ikke til å tro at dette er en mann som fram til da ikke hadde stått foran et TV-kamera, sier han.

Thomassen medgir også at han etter litt betekningstid villig melder seg inn i «Dress på Carl Espen»-klubben.

– Selv om det er mer pynta ser han fremdeles staut og kul ut, og så lenge han trives i det han opptrer i, er det det viktigste, sier han.

Torsdag neste uke er det duket for den andre semifinalen i årets Eurovision Song Contest, hvor Carl Espen skal kjempe om å være en av finalistene i den store finalen lørdag 10. mai. Fram mot det skal han gjennom flere sceneprøver og hele tre generalprøver.

Artikkelen oppdateres.