Finlands svar på Tangerudbakken vekker oppsikt i Eurovision

WIEN (NRK): Ett bandmedlem nekter å spille før han får Coca-Cola. Et annet skriver låter om dyr som promper. Finske Pertti Kurikan Nimipäivät (PKN) er ikke helt som andre Eurovision-band.

Pertti Kurikan Nimipäivät (PKN) fra Finland.

Ikke bare har Finland årets korteste låt under Eurovision Song Contest, men alle bandmedlemmene har ulike funksjonshemninger. Det har aldri skjedd før.

Foto: Hege Bakken Riise / NRK

Finske Pertti Kurikan Nimipäivät (PKN) er et band som består av fire menn der alle har downs og/eller autisme. I hjemlandet ble bandet først kjent gjennom dokumentaren «The Punk Syndrom» fra 2012, som fulgte de fire på turné og i deres arbeid med musikken.

I 2014 skrev bandet kontrakt med Epic/Sony Music, som oppmuntret dem til å melde seg på til den finske MGP-finalen. Resten er historie.

Tirsdag kveld deltar de i semifinalen med denne låten:

– Egentlig er Pertti fan av Eurovision, så dette var hans idé, forteller bassist Sami Helle.

Om gruppens bandnavn også er gitarist Perrtis Kurikans idé vites ikke, men bandet har i alle fall latt seg inspirere av ham da de valgte navn. Bandnavnet Pertti Kurikan Nimipäivät betyr nemlig Pertti Kurikans navnedag.

HER KAN DU SE KVELDENS SEMIFINALE:

Kan Danmark og Finland komme seg videre til lørdagens finale? I kveld kjemper 16 land om ti finaleplasser. Følg sendinga her, også fra utlandet.

NB! Denne sendingen er også tilgjengelig for utenlandske brukere.

Punkere som krangler

Pertti Kurikka og Sami Helle fra Pertti Kurikan Nimipäivät

Pertti Kurikka og Sami Helle smiler til pressen i Eurovision Song Contest.

Foto: Hege Bakken Riise / NRK

PKN ble dannet i Helsinki i 2009 som del av et musikkprosjekt for personer med utviklingshemming.

Og de fire punkrockerne trives godt i medias søkelys i Wien. De siste dagene har de i tillegg til sceneprøver også deltatt på Nordic Night, der alle de nordiske landene deltok. I tillegg har de spasert ned den røde løperen foran rådhuset i Wien.

– Eurovision er gøy, slår Sami Helle fast.

På en pressekonferanse tidligere i uken avslørte han at PKN, i god punkbandtradisjon, bruker mye tid på krangling og diskusjon.

– Vi er en gjeng som har forskjellige meninger, som liker litt forskjellige ting. Og vi er nokså sta. For eksempel så nekter Pertti å spille hvis han ikke blir servert Coca-Cola.

Dette har også resultert i en egen låt; «Kaffe og Cola».

– De fleste låtene våre handler om ting vi liker og ting vi opplever, sier Helle, mens bandkameratene lattermildt begir seg inn på en fortelling om hvordan låten «Dyr som promper» kom til.

Pertti Kurikan Nimipäivät (PKN)

Pertti Kurikan Nimipäivät (PKN) deltok på den storstilte åpningsfesten av Eurovision søndag kveld.

Foto: Rikke Askersrud / NRK

86 sekunder

At bandet bare bruker halvparten av den tilmålte tiden sin på Eurovision-scenen tar de med stor ro. I Eurovision kan hver låt nemlig være opp til tre minutter lang, men PKN nøyer seg med 86 sekunder, noe som gjør låten «Aina mun pitää» («Jeg må alltid») til den korteste låten i Eurovision noensinne.

– De fleste punklåter er korte. Alle våre låter er sånn, forklarer Helle.

– Eller kanskje er vi bare veldig presise i budskapet vårt, humrer han.

I morgen tirsdag står Pertti Kurikan Nimipäivät på scenen under første semifinale i Eurovision Song Contest. Norge skal først ut i ilden på torsdag.