Normal

Eurovision-nettsteder hacket av homomotstandere

Hovednettstedet for ESC-nytt tatt ned av hackere som vil holde «ondskap» ute av landet.

ESCToday ble hacket av aserbajdsjanske homomotstandere

Dette bildet ble postet på ESCTodays Facebookside, etter at nettstedet ble kapret og slettet fra internett. Oversatt står det: «Hva vil homofile bringe til Aserbajdsjan? Hva vil skje i aserbajdsjanske familier etter Gay Pride? Det er ikke plass i landet vårt for umoralske homser. Dra fra landet vårt. Det er ikke plass til homser i Aserbajdsjan for homser som ser ut som dyr. Det er ikke plass til denne ondskapen i landet vårt»

Foto: ESCToday.com

17. mai ble Esctoday.com hacket, sammen med flere andre nettsteder. Det er trolig aserbajdsjanske hackere som står bak, skriver den svenske nettsida Poplight.

«Hva vil homofile bringe til Aserbajdsjan? Hva vil skje i aserbajdsjanske familier etter Gay Pride? Det er ikke plass i landet vårt for umoralske homser. Dra fra landet vårt. Det er ikke plass til homser i Aserbajdsjan for homser som ser ut som dyr. Det er ikke plass til denne ondskapen i landet vårt», skrev en anonym hacker i et bilde som ble lagt ut på denne siden.

LES OGSÅ: Knallstart for Tooji i Baku

Nettstedet har vært i drift i tolv år, og blir av mange sett på som det mest sentrale nettstedet for Eurovision. Det er frivillige som står bak sida, der all informasjon fra de siste tolv årene nå er slettet.

«ESCTODAY BLE HACKET, og på ett sekund ble mange tusen times hardt arbeid slettet fordi vi støtter Eurovision, som hackerne ser på som en gay pride-festival. Vi vil ikke bli stoppet. VI KOMMER TILBAKE!», skriver en representant på Facebooksiden til nettstedet.

Det har i forkant av sangkonkurransen vært mange oppslag om aserbajdsjanske myndigheters syn på homofili, og mange advarsler mot åpent å vise sin seksuelle legning. Men så langt har truslene vært vage. Dette er det første aktive angrepet mot festivalen.

– Sjokkerende

– Dette er ganske sjokkerende nyheter. Det er helt forferdelig at noe sånt kan skje. Hackere går på nettsteder til verdens regjeringer, mens en sånn nettside har nok ikke tenkt på sikkerhet på samme måte. Dette er nok en stor seier for de som kjemper mot homofiles rettigheter, og nå fikk de en innertier på dette, sier Morten Thomassen, leder for den norske Grand prixklubben til NRK.no.

LES OGSÅ: Fikk ikke sove før avreise
LES OGSÅ: Følg Tooji dag for dag i fotodagboken!

Thomassen er selv i Baku for å følge sangkonkurransen, og er akkreditert til arrangementet. Han sier han ikke frykter for sikkerheten, verken til deltakere eller fans av Eurovision.

– Jeg føler meg ikke utrygg her nede. Vi er inne på akkreditert område, og lever i vår egen MGP-boble. Når vi er på hotellet, er det til enhver tid mellom fire og seks politifolk rundt hotellet, sier han.

LES OGSÅ: Må vi klare oss uten hjelp fra Sverige i år?
LES OGSÅ: Håper på Glow-feber med ny dans

Men utenfor «MGP-bobla» mener Thomassen folk generelt er forsiktige.

– Folk er nok bittelitt mer reserverte. Folk må skjerpe seg her nede, man må roe seg ned i forhold til hvordan man oppførte seg i Düsseldorf og Oslo. Man må være bevisst, og man bør være fornuftig med alkoholinntak utenfor Euroclub (sangfestivalens nattklubb, journ. anm.), sier han.

Morten Thomassen blogger for NRK.no. Les bloggen hans her.