– Her får Norge ingenting gratis

Onsdag ettermiddag ble det trukket hvilke land som deltar i hver av de to semifinalene under Eurovision Song Contest i Aserbajdsjans hovedstad Baku i mai.

semifinaletrekning esc 2012

Slik ble deltagerlandene fordelt etter dagens semifinaletrekning for Eurovision Song Contest 2012.

Foto: Skjermdump ESCTV

Morten Thomassen

Morten Thomassen tror Norge får det tøft i kvalifiseringen til ESC-finalen.

Foto: Birte Njøsen Horne / NRK

Skal vi tro Morten Thomassen, leder av den norske Grand Prix-klubben, tyder ting på at Norge ikke nødvendigvis får den enkleste oppgaven når det står om finaleplass i Baku 26. mai.

–Dette blir tøft. Ikke bare må vi konkurrere i den semifinalen som har ett ekstra land, 14 av 19 land er også østeuropeiske. Her får vi ingenting gratis, sier Thomassen til NRK.no.

Gjensyn med Sverige

37 semifinalister ble én etter én trukket opp av de seks forskjellige urnene, som ifølge arrangøren EBU var sortert basert på tidligere års stemmemønster. På den måten håpet EBU å forhindre at for mange land med historie for å stemme på hverandre, havnet i samme semifinale.

Les også: ESC-artistene 2012

Norge havnet i semifinale 2, og skal derfor i ilden 24. mai sammen med Sverige. Alle de øvrige, nordiske landene deltar i den første semifinalen.

«De fem store», Frankrike, Tyskland, Italia, Spania og Storbritannia er direktekvalifisert til finalen, det samme er fjorårsvinneren Aserbajdsjan. De skal likevel stemme i hver sin semifinale.

– Vi var muligens litt mer heldige med fordelingen av disse, ettersom Storbritannia, Frankrike og Tyskland stemmer i Norges semifinale. Det er kanskje en smule mer sannsynlig at vi får stemmer derfra, enn vi hadde fått fra Spania, Italia eller Aserbajdsjan, tror Grand Prix-entusiasten.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

ESC-logo 2012

Slik blir logoen for Eurovision Song Contest 2012. Aserbajdsjan blir ofte kalt for «the land of fire», noe som gjenspeiles i årets valg av slagord for konkurransen.

Foto: EBU/Ictimai TV

Kommer Norge videre?

Startrekkefølgen i hver semifinale vil bli bestemt med en ny trekning i mars.

For andre gang siden semifinalene ble innført i 2004, klarte ikke Norge å kvalifisere seg til finalen i Düsseldorf i fjor. Om vi har bedre sjanser i år gjenstår å se.

– Vi får jo bare stille med en bra låt, så går det nok bra, sier en optimistisk Thomassen.

Før de norske TV-seerne kan velge hvem vi sender til Baku i mai, skal vi gjennom ytterligere to delfinaler i Melodi Grand Prix.

Les også: Ansatte kona til å lede Eurovision

Førstkommende lørdag går den andre av tre delfinaler av stabelen i Larvik, og da er det disse artistene som skal kjempe om tre plasser i den norske finalen fra Oslo Spektrum 11. februar.

Under dagens arrangement i Baku ble også årets ESC-logo avslørt. I tillegg opptrådte Alexander Rybak, Lena Meyer-Landrut og fjorårsvinnerne Ell&Nikki.

Les også: Nå kan DU være med i MGP - på scenen!

Baku Crystal Hall, ESC 2012

Aserbajdsjanerne bygger en helt ny konserthall kun for Eurovision Song Contest. Crystal Hall ligger helt nede i vannkanten, og har fått selskap av noe som trolig er et av verdens største flagg.

Foto: Osman Karimov / Ap