Netta
Foto: FRANCISCO LEONG / AFP

Disse deltar i ESC 2019

Se hvilke artister som skal møte Norge i Eurovision Song Contest 2019. Listen oppdateres hver uke.

Den 64. utgaven av Eurovision Song Contest skal arrangeres 14. mai, 16. mai og 18. mai i Tel Aviv, Israel. Kringkasteren IPBC skal være vert for konkurransen, etter at Netta vant med låten «Toy» i Lisboa.

Helt siden det ble kjent at Israel skulle arrangere ESC, har flere spekulert i om flere deltakerland ville boikotte konkurransen av politiske grunner. Allikevel er det bare Bulgaria som velger å trekke seg grunnet økonomi.

Det betyr at det er 42 land som skal delta i årets konkurranse.

Tid igjen til Eurovision-finalen, 18. mai:

91
dager
6
timer
38
minutter
40
sekunder

Forskjellige metoder

Hvordan deltakerlandene velger ut sin artist er opp til hver enkelt nasjon. Mange, deriblant Norge, arrangerer finaler der publikum stemmer frem sin favoritt, mens andre lands representanter utpekes internt av den nasjonale kringkasteren.

Det er først i Eurovision at landene er underlagt EBUs (Den Europeiske Kringkastingsunion) regler. Disse sier blant annet at maks seks personer kan delta i hvert nummer, og at alt av vokal må gjøres live.

Disse skal delta i ESC 2019

Les om alle artister under albumet.

ESC 2019
Foto: IPBC/EBU
Se hvem som skal delta i verdens største musikkonkurranse her

Albania
Armenia
Australia
Belgia
Finland

Frankrike
Italia
Kypros

Makedonia
Malta
Montenegro
Nederland

Russland
San Marino
Spania
Storbritannia
Tsjekkia
Østerrike

Listen oppdateres hver tirsdag.

­Jonida Maliqi deltar for Albania med låten «Ktheju tokës», som på norsk betyr Vend tilbake til landet. Dette var Jonidas fjerde forsøk på å vinne den albanske nasjonalfinalen. Albanias beste plassering i Eurovision er en femteplass i 2012. Kan de slå sin egen rekord i år?

­Armenia hadde den store æren av å være første land til å annonsere sin Eurovision-artist. Srbuk blir beskrevet som en svært lovende artist i Armenia. Hun har deltatt i en rekke TV-konkurranser, blant annet i den ukrainske utgaven av The Voice hvor hun nådde finalerundene. Låten blir annonsert på et senere tidspunkt.

Australia Kate Eurovision 2019

AUSTRALIA: Kate Miller-Heidke ble Australias første folkevalgte representant i Eurovision Song Contest

Foto: SBS

­Australia har siden 2015 deltatt i Eurovision, og har hvert år valgt sin representant internt. Men for første gang, ble Australias artist i år valgt gjennom en storslagen nasjonalfinale med ti håpefulle deltakere.

Vinneren av finalen ble Kate Miller-Heidke. Hun er en prisvinnende singer-songwriter, som baserer seg i sjangerne pop, folk og opera. Hun har gitt ut fire album i Australia, som har fått flere platinautmerkelser. Hun skal synge «Zero Gravity» i Tel Aviv.

­Eliot Vassamillet ble for alvor kjent i Belgia etter han deltok i The Voice. Nå skal Eliot delta i Eurovision, med en sang komponert av Pierre Dumoulin. Han var med å komponerte 2017-bidraget «City Lights», som ga Belgia en fjerdeplass i Kiev. Denne låten blir annonsert på et senere tidspunkt.

MUSIC-EUROVISION/FINLAND

FINLAND: En av Finlands største artister deltar i Eurovision.

Foto: Lehtikuva Lehtikuva / Reuters

­Finland har i nyere tid valgt artisten internt og latt publikum låten. I år er det bestemt at EDM-stjernen Ville Virtanen, bedre kjent som Darude skal representere Finland.

Siden han startet med musikk i 1995, har han rukket å bli en av de mest suksessrike artistene fra Finland. Darudes mest kjente singel er «Sandstorm», som nå har 143 millioner visninger på Youtube. Finlands låt blir bestemt 2. mars.

­I Frankrike ble representanten avgjort gjennom en storslagen nasjonalfinale med 18 deltakere. Vinneren ble Bilal Hassani, som er mest kjent for sine videoer og musikk som han deler på YouTube-kanalen sin. Han har også deltatt i juniorutgaven av The Voice. I Tel Aviv skal han synge «Roi», en sang som handler om selvaksept.

­ Alessandro Mahmoud, også kjent som Mahmood skal delta for Italia i Tel Aviv. Han kommer fra Milano, og har skrevet låter for mange artister i hjemlandet. Deriblant Marco Mengoni, som i 2013 representerte Italia i Eurovision. Mahmood skal synge «Soldi» i år.

­Kypros var nær ved å vinne fjorårets Eurovision. Med låten «Fuego» kom de på andreplass og nådde 16. plass på VG-lista her til lands. I år skal artisten Tamta representere middelhavsnasjonen.

Hun er født i Georgia, og flyttet til Hellas som 21-åring. Hun har rukket å bli en av Hellas' mest anerkjente popartister, med flere listetopper og greske musikkpriser under beltet. Hun har også medvirket i musikalene Rent og Cabaret, og vært dommer i både gresk og georgisk X Factor. Låten hennes blir annonsert senere.

Makedonia Tamara Todevska Eurovision ESC 2019

MAKEDONIA: Tamara er ingen fremmed for Eurovision.

Foto: Goran V. Popovski / HLVK

­Makedonia sender i år artisten Tamara Todevska som sin Eurovision-representant. Hun er oppvokst med en operasanger som mor og musikkprofessor som far, og har stått på scenen siden hun var seks år.

Tamara er ingen fremmed for Eurovision, ettersom hun har stått som korist to ganger og deltatt som en del av en trio i 2008. Sangen hun deltar med blir annonsert på et senere tidspunkt.

­Malta har deltatt 32 ganger siden 1971, og er nå det landet som har deltatt lengst uten å ha vunnet Eurovision. Nå håper de endelig å vinne, med 17 år gamle Michela Pace. Hun fikk æren av å representere øyrepublikken etter hun vant X Factor Malta. Sangen hennes blir annonsert på et senere tidspunkt.

­Siden Montenegro debuterte i Eurovision i 2007, har de kun klart å nå finalen to ganger. Forrige gang var i 2015. Gruppen D-moll håper å snu denne trenden. De skal delta med låten «Heaven».

­Nederland sender Duncan Laurence som representant til Eurovision. Han uteksaminerte fra rockeakademiet i Tilburg, Nederland i år. Her utviklet han seg selv som sanger, låtskriver og musikkprodusent. I tillegg til det har han brukt mye tid på å skrive låter i London og Stockholm. Duncans låt blir annonsert 7. mars.

­Etter at de ikke kvalifiserte seg til en finale for første gang i fjor, gir Russland alt for seier i Tel Aviv. Denne gangen skal Sergej Lazarev delta. I hjemlandet er Lazarev en berømt artist, skuespiller og programleder. Han har også dubbet i filmer som Shrek The Thrid og High School Musical

Han var en forhåndsfavoritt i ESC 2016 med låten «You Are The Only One», men kom til slutt på en tredjeplass bak Ukraina og Australia. Låten han skal delta med i år, blir annonsert senere.

Serhat

SAN MARINO: Serhat gjør et nytt forsøk i Eurovision Song Contest, etter at han deltok i 2016.

Foto: Thomas Hansens / EBU

­Mikrostaten San Marino feirer sitt tiårsjubileum i ESC, med å sende tyrkisk-fødte Serhat til Tel Aviv. Dette er hans andre forsøk i konkurransen, etter at han deltok i 2016. Da ble det ikke finaleplass.

Serhat har så langt hatt en lang og mangfoldig karriere. Fra å være produsent og vert for tyrkisk Jeopardy, til å toppe DJ-lister med sin singelen «Je M'adore». Sangen han skal delta med blir annonsert på et senere tidspunkt.

­I år er det femti år siden Spania vant Eurovision sist. Nå håper spanjolene at 23 år gamle Miki Nuñez kan dra hjem seieren.

Ved siden av administrasjonsstudiene i London og Los Angeles, har han frontet coverbandet Dalton Bang som han for det meste har turnert med i Catalonia-regionen. Han skal synge «La Venda»​​​​​​​ i Tel Aviv.

­Storbritannia sender i år Michael Rice til Tel Aviv. Han ble for alvor kjent da han deltok i den britiske versjonen av All Together Now, som han til slutt vant. Han ga moren sin mesteparten av pengepremien på 50 000 pund, slik at hun kunne investere i en vaffel- og crepeforretning. Michael skal synge «Bigger Than Us» i Eurovision.

­Etter flere år med lave plasseringer og få finaleplasser, klatret Tsjekkia helt opp på en sjetteplass i fjorårets konkurranse.

Gjengen som skal forsvare landets ESC-ære, er indie-pop-bandet Lake Malawi. Det ble oppstartet i 2013, da medlemmene ble inspirert av en Bon Iver-sang. De skal fremføre «Friend Of A Friend» i Tel Aviv.

­Østerrike har valgt å sende PAENDA som sin representant til Tel Aviv. Hun begynte å skrive låter og lære seg gitar og piano i en alder av 14 år. Idet hun innså at musikk var mer enn en hobby, flyttet hun til Wien for å studere jazz. Sangen hennes «Limits» blir presentert snart.

Listen oppdateres hver tirsdag.