Hopp til innhold

Disse deltar i ESC 2016

42 land skal kjempe i årets Eurovision Song Contest, som finner sted i Stockholm i mai. På disse sidene kan du få med deg artistoppdateringer fra alle kanter i Europa i oppløpet mot konkurransen.

Eurovision 2016 Come together
Foto: SVT

Den 61. utgaven av Eurovision Song Contest skal arrangeres 10. mai, 12. mai og 14. mai i Globen Arena i den svenske hovedstaden Stockholm. SVT fikk æren av å arrangere musikkonkurransen for sjette gang, etter at Måns Zelmerlöw triumferte i Wien i fjor med låten «Heroes».

I utgangspunktet skulle 43 land delta, men det endelige tallet ble 42 etter at Romania ble kastet ut av konkurransen i april.

Forskjellige metoder

Hvordan deltakerlandene velger ut sin artist er opp til hver enkelt nasjon. Mange, deriblant Norge, arrangerer finaler der publikum stemmer frem sin favoritt, mens andre lands representanter utpekes internt av den nasjonale kringkasteren.

Det er først i Eurovision at landene er underlagt EBUs (Den Europeiske Kringkastingsunion) regler. Disse sier blant annet at maks seks personer kan delta i hvert nummer, og at alt av vokal må gjøres live.

Måns Zelmerlöw

FJORÅRETS VINNER: Måns Zelmerlöw gjorde rent bord under fjorårets ESC i Wien.

Foto: Tore Meek / NTB scanpix

Disse skal delta i Stockholm i mai:

Albania skal i år sende Eneda Tarifa til Stockholm. Med erfaringer som popartist og programleder for en albansk variant av sketsjprogrammet «Saturday Night Live», er Eneda allerede et kjent ansikt i Albania. På sitt tredje forsøk i den store nasjonalutvelgelsen Festivali i Këngës, fikk hun endelig gullbilletten til verdens største musikkonkurranse. Hun skal delta i Stockholm med låten «Fairytale», en låttittel som ga gode resultater for Norge i 2009.

Armenia var tidlig ute med sin artistannonsering allerede i oktober i fjor. Da kom det fram at Iveta Mukuchyan skulle representere Armenia i Stockholm. Iveta er født i Armenia, men tilbragte store deler av barndommen i den tyske byen Hamburg. Hun har i de siste årene deltatt både i tysk The Voice og armensk Idol, hvor hun på den sistnevnte kom på en femteplass. Den armenske rikskringkastingen AMPTV åpnet slusene for låtskrivere over hele verden til å sende inn bidrag til Iveta. Hun skal delta med låten «LoveWave».

Aserbajdjsan skal i år sende avgårde den unge artisten Samra Rahimli til Eurovision. 16 år gammel, deltok Samra i den aserbajdsjanske nasjonalfinalen i 2012 i håp om å representere hjemlandet i Eurovision samme år. Siden den gang har hun deltatt i både The Voice of Turkey og The Voice of Azerbaijan. Nå skal hun stå på scenen i verdens største musikkonkurranse med låten «Miracle».

I fjor, ble Australia invitert inn i konkurransen som gjestedeltaker i fobindelse med Eurovisions 60-årsjubileum. Nå har de fått lov til å delta en gang til. Denne gangen får de ikke gratisbillett til finalen, og må kjempe seg gjennom semi-finalene. Hun som har fått æren av å representere landet i år, er Dami Im. Hun startet å eksperimenterte med musikken i en alder av fem år, og siden den gang har hun vunnet australsk X Factor og hatt utallige topplasseringer på hitlistene. Hun skal synge «Sound of Silence» i årets konkurranse.

19 år gamle Laura Tesoro skal representere Belgia i år. Til tross for Lauras unge alder, har hun allerede en imponerende CV å vise til. Hun startet sin karriere som skuespiller i 2008, da hun som 12-åring fikk en rolle i en populær, flamsk krimserie. Hun har senere spilt i såpeoperaer og musikaler deriblant Annie. I 2014 kom hun på andreplass i den flamske The Voice. Laura skal synge gladlåten «What's The Pressure?» i Stockholm.

Velkommen tilbake Bosnia og Herzegovina! Etter å ha vært borte fra tre utgaver av Eurovision, er de endelig tilbake. I år skal Dalal, Deen, Ana & Jala stå på scenen og kjempe for landet på Balkan-halvøya. Deen har faktisk deltatt i Eurovision tidligere. Da i 2004 med låten «In The Disco», som tilslutt havnet på en niende plass. Kan Deen sammen med Dalal, Jala og Ana få enda en topp 10-plassering tolv år senere? Låten de skal delta med er «Ljubav Je (Love Is)» .

Helt siden Bulgaria annonserte at de skulle komme tilbake til Eurovision, har den lokale superstjernen Poli Genova lenge vært ryktet som den bulgarske representanten. Ryktene viste seg å være sanne og nå blir Poli å se i Stockholm. Hun har i nyere tid vært X Factor-dommer og programleder for Junior Eurovision 2015 i den bulgarske hovedstaden Sofia. De som kan sin Eurovision-historie ut og inn, husker nok Poli fra 2011 da hun deltok for Bulgaria i Eurovision. Den gang var hun få poeng unna en finaleplass. Kan hun endelig klare det i år? Poli Genova skal synge «If Love Was A Crime».

Med 42 prosent av stemmene, klatret trioen Lighthouse X til topps i Dansk Melodi Grand Prix og fikk dermed æren av å representere Danmark i Eurovision. Begge gangene Eurovision har blitt arrangert i Sverige dette årtusenet, har Danmark vunnet. Kan dette gå veien igjen for danskene? De skal delta med låten «Soldiers Of Love» .

Etter han vant en overlegen seier i sin nasjonalfinale, viste det seg at det var Jüri Pootsmann som skal representere Estland i årets Eurovision Song Contest. Jüri var med i et kor i mange år, men det var først som utvekslingsstudent i Danmark at han ville videreføre sitt musikktalent. Han skal synge «Play» på scenen i Stockholm.

Vinneren av Finlands nasjonalfinale ble Sandhja. En ung, finsk singer-songwriter med røtter i India og Guyana. Stilen hennes er urban soul, som nå skal prege Eurovision-scenen. Hun skal fremføre gladlåten «Sing It Away» i Stockholm.

I år som i fjor, valgte Frankrike sin artist og låt internt. Valget falt på den tidligere tannlegen Amir og låten «J'ai cherché». I en alder av 29 år, bestemte han seg for å gi opp tannlegeyrket for å bli en proffesjonellsanger etter å levd med drømmen siden han var ung. Han nådde finalen i The Voice i 2014, og skal nå representere landet i finalen i Eurovision Song Contest.

Georgia sender i år bandet Nika Kocharov & Georgian Lolitaz til Stockholm. Bandet har sitt utspring i den georgiske hovedstaden Tbilisi, og er viden kjent for sin indie-rock hjemme i Georgia. I tillegg til å få æren av å representere hjemlandet, er også bandet det aller første i landets ESC-historie hvor det kun er mannlige medlemmer. De deltar med låten «Midnight Gold» .

Hellas har i år valgt å sende et band til Eurovision Song Contest. Noe de gjorde forrige gang ESC ble arrangert i Sverige, da med den populære låten «Alcohol Is Free». I år er det Argo som skal kjempe om landets ære. Bandet gikk tidligere under navnet Europond. Sangen de skal delta med heter «Utopian Land».

Hviterussland arrangerte i år en storslått nasjonalfinale for å finne sin representant til Eurovision. Artisten som trakk det lengste strået var Alexander Ivanov, eller IVAN som han vil bli kalt når han ankommer Stockholm. Han skal delta med rockelåten «Help You Fly» .

Nicky Byrne avgir stemmene for Irland i ESC 2013

'GJENFORENES': Nicky Byrne og ESC-programleder Petra Mede møtes igjen i Sverige, tre år etter Nicky avga de irske stemmene til Petra.

Foto: Skjermdump NRK.no

Irland har i de siste årene ikke klart å leve opp til glansdagene da landet blant annet vant tre år på rad og tittelen tidenes mestvinnende ESC-land. Nå har den irske rikskringkasteren sett seg lei på bunnplasseringer og satser nå sine kort på Westlife-stjernen Nicky Byrne. Nicky hadde først en lysende fotballkarriere i toppklubben Leeds før han senere ble med i boybandet Westlife, som solgte over 50 millioner album før bandet gikk hvert til sitt i 2012. Siden den gang har Nicky Byrne hatt en sentral rolle i ESC, hvor han har gitt de irske stemmene hvert år siden 2013. I år skal han få en enda større rolle, nå som den irske deltageren. Nicky Byrne skal synge låten «Sunlight» , skrevet av Nicky selv, Wayne Hector og Ronan Hardiman.

Greta Salome and Jonsi fra Island

ALENE: Greta Salome representerer Island. Her fra 2012 da hun reiste til Baku med Jonsi.

Foto: Gassi

Island er blant mange land i år som sender en av sine forrige representanter til Eurovision. Greta Salóme skal atter en gang kjempe seg til seier for Island, etter hun deltok i Aserbajdsjan i 2012 sammen med Jónsi. I år står hun alene på scenen, med skyggeeffekter og den mystiske låten «Hear Them Calling» . Vil vi vende snuten mot Reykjavik for første gang i Eurovisions historie til neste år?

Israel tenker stjernespekket i år. Deres representant ble i år som i fjor bestemt gjennom talentprogrammet Rising Star. Nå var det artisten Hovi Star som vant med låten «Made Of Stars». Kan Israel nå en finale andre gang på rad?

Den tradisjonsrike Festival di Sanremo ble også i år brukt som utvelgelsesmetode for Italia. Bandet Stadio, vinnerne av den italienske sangkonkurransen takket nei til å dra til Stockholm. Tilbudet gikk så til sølvmedalisten, som takket ja på flekken. Dette var Francesca Michielin, som skal synge «No Degree Of Separation» i Stockholmm.

Kroatia sender i år Nina Kraljić til Stockholm. Nina har blitt omtalt som et av landets store talenter, spesielt etter hun vant The Voice på hjemmebane. Dette er forøvrig første gang landet deltar i Eurovision siden 2013. Nina skal delta med «Lighthouse».

Kypros skal i år sende rockebandet Minus One til Eurovision Song Contest. Bandet består av fem menn, og musikken deres baserer seg på låter skrevet av andre artister. De prøvde å skaffe en billett til ESC i fjor, men måtte se seg slått av John Karayiannis i den nasjonale finalen. Denne gangen har de blitt plukket ut av kypriotiske rikskringkastingen, og med en låt skrevet av ESC-ringreven Thomas G:son. Han har stått bak ti Eurovision-låter, deriblant «Euphoria» som gjorde rent bord for fire år siden i Baku. Låten de skal delta med er «Alter Ego» .

I Latvia var det 21 år gamle Justs som vant nasjonalfinalen og skal dermed representere landet i Stockholm med låten «Heartbeat». Vinnerbidraget er komponert av Aminata Savadogo, som representerte Latvia i fjor. Da kom hun på en sjette plass. Vil de klare det i år også?

Donny Montell er mannen som skal representere Litauen i Stockholm. Han vant den to måneder lange nasjonalfinalen med låten «I've Been Waiting For This Night». Det blir den andre gangen Donny står på en Eurovision-scene etter han sang seg til en 14. plass i Baku i 2012.

Kaliopi fra Makedonia

RETURNERER: Kaliopi returnerer til ESC etter fire år siden forrige deltakelse.

Foto: Dejan Milicevic

I 2012 fikk Makedonia en 13. plass i Eurovision, noe som er ansett som en god plassering for landet. Artisten den gang var Kaliopi, og hun har blitt så godt likt av fansen at hun nå blir sendt for å kjempe for Makedonias ære i Eurovision igjen. Kaliopi er den tredje artisten i år som deltar igjen etter å ha deltatt i Baku for fire år siden. I Stockholm skal hun synge «Dona».

Malta ble det arrangert en nasjonalfinale med 14 deltakere for å finne ut hvem som skulle reprsentere et av de minste landene i Europa. Vinneren ble popartisten Ira Losco. De mest observante kjenner nok igjen navnet hennes fra Eurovision 2002, da hun kom på en høyst respektert andreplass. På Eurovision-scenen skal Ira synge «Walk on Water».

Etter en uke med to delfinaler og en stor finale, viste det seg til slutt at Moldova skal i år representeres av Lidia Isac. Sangen hun skal fremføre i Stockholm heter «Falling Stars».

I Montenegro var det en profesjonell, enstemmig jury som mente at bandet Highway var det beste alternativet å sende til Stockholm. Highway ble landskjent etter at de kom på fjerdeplass i X Factor Adria; en regional versjon av talentprogrammet der Serbia, Montenegro, Bosnia og Herzegovina, Makedonia og Kroatia deltar. Bandet har sko å fylle etter at Knez sang seg til Montenegros beste plassering i ESC i fjor. En 13. plass. Låten de skal delta med heter «The Real Thing».

Nederland fikk æren av å være det første landet til å annonsere artist allerede i september. I år skal sanger og låtskriver Douwe Bob kjempe for å nå toppen i ESC for Nederland. Han ble kjent i hjemlandet i 2012, da han vant tittelen Nederlands beste Singer-songwriter. Han har i senere tid utigtt to album, og sunget duett med Anouk som representerte Nederland forrige gang ESC var i Sverige. Låten Douwe skal delta med heter «Slow Down».

Agnete vant MGP

VINNERØYEBLIKKET: Agnete skal til Stockholm.

Foto: Rikke Askersrud / NRK

Med nesten dobbelt så mange poeng som andreplassen, tok Agnete Johnsen en overlegen seier i Melodi Grand Prix og får dermed representere Norge i Eurovision Song Contest. Låten «Icebreaker» ble skrevet til ære for Agnetes vennine som ikke hadde det så bra. Låten ble til på en låtskrivercamp i Nederland, og Agnete fikk god hjelp av svenske Gabriel Alares og britiske Ian Curnow. Kan Norge klare å nå topp 10 for det fjerde året på rad?

Polen sender avgårde Michał Szpak til Stockholm i år. Michał har vært aktiv innen musikken siden han var 9 år gammel, og er mest kjent i hjemlandet for sin rock. I 2011, kom han på en andreplass i polsk X Factor. I Eurovision skal han synge balladen «Color Of Your Life».

Russland sender i år en ny russisk superstjerne som skal kjempe om trofeét i Eurovision. Sergey Lazarev betraktes som en av Russlands mest populære sangere, med fire utgitte album og russisk Spellemann for Årets artist 2015. I Eurovision, skal han delta med låten «You Are The Only One». Kan Sergey gjenta suksessen fra i fjor, da Polina Gagarina havnet på andreplass med over 300 poeng?

Serhat

SAN MARINO: Serhat

Foto: SMRTV

Mikrostaten San Marino sender i år tyrkisk-fødte Serhat til Eurovision Song Contest. Serhat har så langt hatt en lang og mangfoldig karriere. Fra å være produsent og vert for tyrkisk Jeopardy, til å toppe DJ-lister med sin nyeste singel «Je M'adore». Nå kan han føre opp Eurovision på sin liste. Han skal delta med låten «I Didn't Know».

I år vil kringkasteren i Serbia prøve noe nytt, og sender derfor den ukjente artisten Sanja Vučić ZAA til Stockholm. Den 23 år gamle kvinnen har vært opptatt av musikk hele livet, og har som medlem i navnebrorbandet ZAA turnert Ungarn, Hviterussland og Polen. I Stockholm skal hun synge «Goodbye» til Europa.

Slovenia representeres i år av ManuElla og låten «Blue and Red». ManuElla har vært aktiv innen musikken siden hun var en tenåring, da hun var med i mange forskjellige band. I nyere tid har hun deltatt i utallige talentprogrammer både i hjemlandet og i Tyskland. Hun vant den slovenske nasjonalfinalen på sitt andre forsøk.

Spania brukte i år den nylig-innførte tradisjonen med en nasjonalfinale for å finne sin representant. På deltakerlisten fant vi blant andre María Isabel, som noen vil huske som vinneren av Junior Eurovision Song Contest 2004 som fant sted på Lillehammer. Men vinneren og årets spanske representant ble til slutt Bárbara Reyzábal González-Aller, eller bedre kjent som Barei. Hun vil skape fest i Stockholm med låten «Say Yay!».

Helt siden 2011 har Storbritania valgt sitt bidrag internt i BBC, noe som ofte viste seg å gi dårlige resultater i Eurovision. I år disket de opp med en nasjonalfinale for å finne sine representanter, som senere ble Joe & Jake og låten «You're Not Alone». Kan lykken endelig snu i år?

Rykka

SEIERKVINNE: Rykka rett etter hun vant den sveitsiske nasjonalfinalen

Foto: Mirco Rederlechner / SRF

Sveits satser nesten på de samme kortene som de gjorde i 1988, da Céline Dion var på utlån fra Canada og vant hele konkurransen med «Nes Partez Pas Sons Moi». Denne gangen skal Rykka representere Sveits. Hun er født i Canada, og har studert musikk, gitt ut album og turnert som gatemusikant der. Hun har sveitsiske forferdre, og bor nå på en gård i Zürich. Hun vant den sveitiske nasjonalfinalen med låten «The Last Of Our Kind». Kan Sveits endelig vinne etter 28 år uten en seier?

Etter en seks uker lang folkefest i hele Sverige, var det til slutt bettingfavoritten Frans og låten «If I Were Sorry» som stakk av med seieren i Melodifestivalen og skal dermed representere Sverige på hjemmebane. Frans ble kjent allerede som Zlatan-Frans i en alder av 7 år, da han ga ut låten «Who's Da Man» som en hyllest til hans store fotballhelt Zlatan Ibrahimovic. Ti år senere, skal han kjempe for Sveriges ære i Eurovision Song Contest. Drar vi tilbake til Sverige neste år igjen?

Tsjekkia er ikke kjent for å ha topplasseringer i Eurovision. Helt siden debuten i 2007, har landet aldri kvalifisert seg videre til finale. Den beste plasseringen hittil var fra i fjor, da balladen «Hope Never Dies» kom på en 13. plass i semi-finalen. Kvinnen sendt for å gjøre gråstein til gull er Gabriela Gunčíková. Hun har fått opplæring av den verdenskjente sangpedagogen Ken Tamplin, og har turnert USA to ganger som vokalist i bandet Trans-Siberian Orchestra. Nå satser hun på en solokarriere med en deltakelse i Eurovision Song Contest. Hun skal synge «I Stand».

I utgangspunktet skulle Xavier Naidoo representere Tyskland. Dette valget viste seg å være kontroversielt, grunnet Xaviers politsk ståsted og hans homofobiske kommentarer. Etter en dag var det over 10.000 som hadde skrevet under på en internettkampanje for å ikke sende han til Stockholm. I stedet ble det stelt i stand en nasjonalfinale for å finne den tyske representanten. Vinneren ble Jamie-Lee Kriewitz og låten «Ghost» .

Etter en spennende nasjonalfinale viste det seg at krimtataren Jamala skal representere Ukraina etter et års pause fra konkurransen. Hun vant konkurransen med publikums stemmer med «1944» . Låttittelen henspiller på året da 250.000 tatarer ble tvangsdeportert av Stalin og sendt til de sovjetiske republikkene i Sentral-Asia.

Ungarn sender i år Freddie, født Gábor Alfréd Fehérvári. Et ferskt navn innen ungarsk musikkindustri, men som allerede har mange fans i hjemlandet etter han var med i talentprogrammet Rising Star. Freddie skal synge powerballaden «Pioneer».

Østerrike skal i år gjøre opp for fjorårets skivebom på hjemmebane, der guttene i The Makemakes fikk null poeng. De sender i år ZOË og låten «Loin d'ici» . Etter å ha deltatt i den østerriske nasjonalfinalen to år på rad, fikk ZOË endelig gullbilletten til Eurovision. Bidraget hennes «Loin d'ici» er det første østerriske bidraget som blir fremført på fransk.