Hopp til innhold

Dette er snakkisene fra ESC-finalen

WIEN (NRK): Finalen i Eurovision Song Contest 2015 er over, alle låter er framført og en vinner er kåret. Gikk du glipp av det hele? Vi har samlet høydepunktene.

Måns Zelmerlöw

Måns Zelmerlöw og Sverige vant Eurovision Song Contest 2015.

Foto: Meek, Tore / NTB scanpix

  • Ødegaard-debut skapte ESC-trøbbel

Christiano Ronaldo gikk ut og 16 år og 157 dager gamle Martin Ødegaard kom inn og ble med det tidenes yngste fotballspiller på A-laget til Real Madrid . Klassisk fotballhistorisk øyeblikk, noe som resulterte i en klassisk valgets kval-situasjon for Eurovision-seerne.

Laster Twitter-innhold
Laster Twitter-innhold

Andre på syntes på sin side syntes mest synd på fotballspilleren:

Laster Twitter-innhold
  • Sverige vant

Måns Zelmerlöw har vært storfavoritt helt siden han vant Melodifestivalen i Sverige, og han klarte det mange favoritter ikke klarer – å leve opp til forventingene.

Det så lenge ut til å bli en uhyre jevn finale mellom Sverige, Russland og Italia, men da det dro seg til mot slutten rykket Sverige fra og «Heroes» vant tilslutt komfortabelt med en differanse på 62 poeng.

– Det var et helvete å sitte i green room og vente på stemmene. På begynnelsen fikk Russland så mange poeng, så da tenkte jeg at nei, nå er løpet kjørt, sa Måns til NRK.no etter at seieren var sikra.

Løpet var ikke kjørt og vi skal vi altså rett over grensa igjen neste år, det bare tre år etter at Eurovision-finalen sist ble avholdt der.

Sveriges Måns Zelmerlöw på scenen under ESC i Wien.
  • Tyskland og Østerrike tok en Teigen

Det er nesten like spennende å se hvilke land og låter som faller helt gjennom som å vente på at vinneren skal kåres.

I år var dessverre Tyskland og vertslandet som måtte dele denne tvilsomme æren. De endte begge med en skinnende ring på tavla, zero points, og hadde det nok ikke like gøy som de andre landene på etterfesten.

Tyskland Østerrike

Østerrikes The Make Makes og Tysklands Ann Sophie delte den kjedelige sisteplassen.

Foto: EBU
  • Norge endte på åttende

Mørland & Debrah Scarlett sørget for at Norge gjentok fjorårets suksess med en flott åttendeplass. Det var spenning helt til siste slutt også her. Det så lenge ut til at Israel skulle slå oss i kampen om åttendeplassen, og da alle stemmene var talt opp skilte det bare fem stemmer ned til Israels gullgutt Nadav Guedj og hans «Golden Boy».

Mørland & Debrah Scarlett var selv kjempefornøyd med plasseringa.

– Tenk at så mange har stemt på oss. Det er 40 land med og vi kom på åttende, utbrøt Debrah Scarlett da hun kom av scenen.

– Jeg er helt rørt over dette, det var fantastisk å stå på scenen i kveld og det er en opplevelse vi tar med oss hele livet, sier Mørland.

Mørland & Debrah Scarlett framfører "A monster like me" på scenen i Wien.
  • Mørland fikk komponistpris

Kjetil Mørland

Kjetil Mørland fikk komponistpris.

Foto: Hege Bakken Riise / NRK

Selv om det ikke ble Eurovision-seier på Mørland & Debrah Scarlett, fikk Kjetil Mørland i alle fall med ett trofé hjem i kofferten. Låtskriverne i årets ESC kåret nemlig «A Monster Like Me» til den beste og mest originale låta i konkurransen.

Noe som ikke skal kimses av med tanke på at det faktisk er en låtskriverkonkurranse.

  • Twitter-feber

At Eurovision Song Contest er noe alle har en mening om ble tydelig da man så på tallene fra Twitter. I løpet av en TV-sending på i underkant av fire timer rant det inn over 260.000 tweets med #eurovision, noe som vil si at det ble skrevet nærmere 110 tweets i minuttet om kjoler, låter, sminke, lys, lyd og koreografi.

Morland og Debrah Scarlett
Foto: Kerstin Joensson / Ap

Har du lyst til å se hele finalen igjen, kan du gjøre det her.