Derfor elsker Australia Eurovision

KØBENHAVN (NRK.no): Det er ikke bare europeere som følger med på Eurovision Song Contest (ESC). TV-showet en stor begivenhet også i Australia. I fjor fulgte tre millioner australiere showet, og i år blir de enda flere, i kveld er nemlig Australia med i ESC for aller første gang.

Vinnere av første semifinale i Eurovision Song Contest 2014

Artistene som gikk videre fra første semifinalen jubler etter sending. Jubelen deres nådde ikke bare ut til Europa, men helt ned til Australia.

Foto: Andres Putting / EBU

I kveld går den andre av to semifinaler i Eurovision Song Contest av stabelen. Millioner av mennesker sitter klare foran TV-skjermen i hele Europa, men også andre steder i verden er det mange som følger verdens største musikkonkurranse.

– Å ja, Eurovision er svært i Australia, forklarer journalist Alstair Birch. Han jobber for australske SBS Radio, og rapporterer daglig fra prøvene i København og tilbake til hjemlandet 1600 mil unna.

SBS er kringkasteren som sender Eurovision i Australia, og Birch forteller at interessen «down under» øker år for år.

– Det er større enn noensinne nå. Eurovision er en svær begivenhet, noe alle mener noe om, TV-sendingen alle elsker å hate, forklarer han.

Hvorfor akkurat dette TV-showet, kjent for sine sære kostymer og storslagne show, gjør det stort så langt unna, tror han først og fremst kommer av Australias nære tilknytning til Europa.

– De fleste i Australia er jo av europeisk avstamning, og så mange som 20 prosent av befolkningen er født i et annet land. Eurovision gir en slags forbindelse til våre røtter, man kan heie på landet som ens forfedre kom fra, forklarer han.

– Interessen for ESC startet i det homofile miljøet i Australia, men har spredt seg til resten av befolkningen. I fjor så tre millioner australiere finalen, forklarer han.

Utfordrende tidsforkjell

Men å vise den europeiske TV-sendingen byr på enkelte utfordringer for kringkasteren. I Europa går konkurransen direkte på TV om kvelden, men da er klokken 06.00 i Sydney. Derfor må SBS vente et halvt døgn med å vise sendingen, til det blir kveld og publikum er klare for å se på TV.

– Men alle konkurrentene våre ivrer etter å avsløre vinneren, så det er nesten umulig å holde på hemmeligheten i et halvt døgn. Jeg råder som regel publikum til å slå av mobilen, holde seg unna media og vente til det blir kveld for å holde på spenningen, ler han.

I aviser og TV- og radiosendinger opereres det med såkalte «spoiler alerts».

Holder egen avstemning

Alstair Birch

Alstair Birch har dekket de internasjonale Grand Prix-finalene siden 2006. – Jeg elsker det, sier han til NRK.no

Foto: Hege Bakken Riise / NRK

For å gjøre det ekstra interessant for australske TV-seere har landet en egen avstemning for å se om australienerne er i takt med resten av Europa.

– Ofte er vi enige, i fjor vant for eksempel danske Emmelie de Forest hos oss også. Men da Europa kåret Aserbajdsjan som vinner i 2011, kom de på sisteplass hos oss!

Norske Margaret Berger kom forøvrig på tredjeplass i fjorårets australske avstemning, en plass høyere enn fjerdeplassen Europa ga henne.

Søndag klokken 19.30 går endelig startskuddet for finalen i Australia. Sendingen, som varer i tre timer og et kvarter i Europa, er enda lengre i Australia.

–Vi gjør en rekke intervjuer med artistene som vi klipper inn underveis i sendingen, forklarer Birch.

SBS sender også en rekke andre Eurovision-relaterte programmer i ukene rundt Eurovision, blant annet har de en radiokanal som spiller Eurovision-musikk døgnet rundt i en måned rundt konkurransen.

Nå får Australia endelig være med

Julia Zemiro og Jessica Mauboy

Den australske artisten Jessica Mauboy synger i kveldens semifinale mens Programleder Julia Zemiro (til høyre) leder den australske ESC-sendingen.

Foto: Thomas Hanses / EBU

Frem til i dag har Australia pent måttet klare seg med å heie på utflyttede landsmenn som har deltatt under andre lands flagg.

– Det er faktisk få land som har fostret flere vinnere enn oss. Johnny Logan kommer jo fra Australia. Det gjør også Eurovision-artister som Gina G og vokalisten i det tyske bidraget Texas Lightening, sier Birch.

Johnny Logan

Johnny Logan vant Eurovision Song Contest hele tre ganger, to som artist. Han ble født i en by i nærheten av Brisbane i Australia, men flyttet til Irland da han var tre år gammel.

Foto: Skjermdump

Men i kveld skal endelig Australia inn i Eurovision under eget flagg. Arrangøren Danmarks Radio, har nemlig invitert SBS til å stå for kveldens pausenummer. Dermed sender Australia en av sine største artister til København, 24 år gamle Jessica Mauboy. Hun har allerede gjort det stort i hjemlandet, og Birch er overbevist om at hun vil bli like godt mottatt av Europa.

– Dere skal være glad ingen kan stemme på Jessica, for hun hadde vunnet hele konkurransen, sier han skråsikkert.

Mauboy fremfører i kveld en helt ny låt skrevet spesielt for Eurovision Song Contest.

–Jeg har faktisk gitt tilbakemelding til arrangørene at de burde legge på et australsk flagg nede i hjørnet mens Jessica opptrer, akkurat slik de gjør med alle landene som konkurrerer. Så hvis dere ser et flagg på sendingen i kveld, er det på grunn av meg, avslutter han triumferende.

Kveldens semifinale ser du direkte på NRK1 klokken 21.00. Du kan også se sendingen på nrk.no/mgp (også for utenlandske seere), og være med og diskutere årets bidrag med våre journalister.