Den nye landeplagen

”Djeng, Djeng, Djengis Khaaaan, na-na-na - nananana - na-na-na - nananana”. Dette er strofen mange av oss har nynnet på de siste to ukene. Og det er Per Sundnes sin feil.

Dschinghis Khan
Foto: NRK

Som arvtager til Jostein Pedersen i Grand Prix-sirkuset ville ikke den lille mannen fra Bodø bare tråkke etter i den samme løypa. Han ville gjøre noe eget. Resultatet er blitt forskjellige pauseinnslag basert på det legendariske Grand Prix-bidraget fra 1979.

- Jeg valgte denne fordi dette er den ultimate Grand Prix-låta. Det er vanskelig å være negativ til en så artig låt. Den har kule kostymer, enkel koreografi og smittende refreng. Ja, den har alt, mener Sundnes.

Dette er jo en kjempeirriterende låt som setter seg på hjernen.

Per Sundnes

Se videoen her og døm selv. For å få fullt utbytte av melodien bør du jo strengt tatt synge med, så her er teksten både på tysk og engelsk.

At låta er relativt enkel å danse til har vi fått en rekke bevis på i løpet av de to første Grand Prix-delfinalene.

Per Sundnes
Foto: Jan Henrik Mo / NRK

- Ja, det er jo en kjempelett dans – så lett at selv mor kan få det til, hevder Sundnes, som legger til at rockebandet ”CRASH!” hadde øvd inn dansen før de møtte opp i Stokke, til stor glede for Per.

- Det er jo sånn det skal være, smiler han.

Se videoene her: pauseinnslaget i Bodø , pauseinnslaget i Alta , danseopptak med Bodø/Glimt og danseopptak med Larviks håndballjenter .

Litt historikk

Men la oss få historikken på greip: Låta heter ”Dschinghis Khan”, er å finne på albumet ”Dschinghis Khan” og fremføres av bandet ”Dschinghis Khan”. Enkelt og greit.

Gruppa som bestod av to tyskere, to ungarere, en sør-afrikaner og en nederlender ble ble ene og alene dannet for å fremføre denne melodien i Eurovision Song Contest i 1979.

- Jeg husker finalen som om det var i går. Jeg trodde som alle vest-tyskere at den skulle gå til topps, forteller Per Sundnes.

Populær i Sovjetunionen

Men slik gikk det ikke, resultatet ble en fjerdeplass. Likevel slo denne snåle discolåta an blant folket, og i etterkant av Grand Prix ble låta en stor hit i Europa, Japan og Sovjetunionen.

Til tross for stor suksess i store deler av verden ble ”Dschinghis Khan” aldri populær i USA. I de senere år har låta likevel blitt spilt jevnlig på andre siden av Atlanteren. Den tjekkiske hockeyspilleren Petr Prucha har nemlig ”Dschinghis Khan” som sin kjenningsmelodi. Det vil si: Hver gang han scorer mål for New Your Rangers spilles låta. Og grunnen? Jo, ”Hoo-Haa” i refrenget høres veldig ut som Prucha.

Hedret i Aten

Låta ble også fremført i en medley under Eurovision Song Contest i Aten i fjor. Sammen med en annen låt var ” Dschinghis Khan” den eneste låta som ikke hadde gått til topps i finalen, men som likevel ble hedret I medleyen.

Dschinghis Khan
Foto: NRK

Bandet ble i 2005 gjenforent under navnet ”The legacy of Dschinghis Khan” og både CD og DVD skal være under arbeid. Så er du fan, blir det altså mulig å se dem i levende live på turné. Vistnok et storslagent show med blant annet mongolske sirkusartister. Turnéplanen finner du på deres offisielle nettsider: dschinghis-khan.com .

- Kjempeirriterende

- Men hva synes så det norske folk om å få ”Dschinghis Khan” inn i sine stuer lørdag etter lørdag? Har du fått noen tilbakemeldinger?

- Ja, dette er jo en kjempeirriterende låt som setter seg på hjernen. Men tilbakemeldingen jeg har fått er likevel at alle er kokfornøyd!

Ikke fått nok enda? Vel, her er enda flere "Dschingis Khan"-videoer . Kos deg!