Hopp til innhold

Er dette de beste sceneantrekkene i MGP-historien?

MGP-historien er full av ekstravagante sceneantrekk. Vi har samlet våre favoritter.

Hanne Krogh og Elisabeth Andreassen

Hanne Krogh og Elisabeth Andreassen imponerte landet med sang og antrekk i Melodi Grand Prix i 1985.

Foto: Gjellesvik, Inge / Scanpix

Melodi Grand Prix er ikke bare kjent for spektakulær musikk; også grensesprengende sceneantrekk hører med i Norges største musikkfest. Under semifinalene forrige helg ble antrekk nok en gang et tema, og spesielt Elisabeth Carew høstet mye ros for sin grønne skjellkjole.

Fra Kirsti Sparboes kordamer, via Benny Borgs piratskjorte, Kate Guldbrandsens høye hår og Stig Van Eijks basketballtrøye, til Margaret Bergers «havfrue»-kjole i 2013; MGP-historier er full av høydepunkter for den som er glad i heseblesende sceneantrekk.

Mens vi venter på nye kjolefavoritter under lørdagens finale, har vi samlet våre definitive antrekksfavoritter fra MGP-historien.

Margaret Bergers «tvangstrøye»

Det var ikke bare musikken som høstet oppmerksomhet da Margaret Berger deltok i, og vant, Melodi Grand Prix i fjor; også kjolen hennes ble en snakkis.

– Jeg liker det tvangstrøyeaktige stoffet, sa Berger selv om kjolen Dagbladet karakteriserte som «den desidert mest utfordrende i MGP 2013».

I forkant av Eurovision-finalen måtte NRKs kostymeavdeling gjøre endringer i splitten foran på kjolen, simpelthen for at Berger skulle ha lettere med å bevege seg i den når hun ikke sto på scenen.

Margaret Berger

Margaret Berger på scenen under ESC-finalen i Malmö.

Foto: Gow, Jessica / NTB scanpix

Barnestjernas lateksdrakt

Skien-jenta Jannicke Abrahamsen høstet kanskje ikke like stor blest om sitt sceneantrekk under Melodi Grand Prix i 2007 som det Berger gjorde i seks år senere, men det stod ikke på innsatsen.

Abrahamsen klasket til med en latekslignende onepiece, dekorert med korsett og pistolholder i gull. Den tidligere barnestjernen, med over 450.000 solgte plater, endte til slutt på en 2. plass i Melodi Grand Prix det året med låten «Rocket Ride».

Jannicke Abrahamsen

Jannicke Abrahamsen var kjent under artistnavnet «Jannicke» på nittitallet og solgte drøssevis med plater.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / SCANPIX

Anita Skorgans paljettjakke

Anita Skorgan

12 ganger har Anita Skorgan vært delaktig i et MGP-bidrag.

Foto: Gjellesvik, Inge / NTB scanpix

En av de største perlene i MGP-historiens sceneantrekk er kanskje denne blå paljettjakka til Anita Skorgan i 1985. I det store Bobbysocks-året endte Skorgan på den «glemte» andreplassen med låten «Karma».

Skorgan har for øvrig deltatt i Melodi Grand Prix, enten som sanger eller låtskriver, hele tolv ganger. Fem av gangene har det endt med seier til Skorgan, første gang da hun selv sang «Casanova» i 1977, senest da hun komponerte melodien til Karoline Krügers vinnerlåt i 1988.

Surferosa i sitt ess

Surferosa-Mariann er viden kjent for dristige sceneantrekk, og bandets deltakelse i MGP i 2009 var intet unntak. I første delfinale smalt Thomassen til med en semi-gjennomsiktig kroppsdrakt. Det holdt med et nødskrik til å sende bandet til «Sistesjansen» i Ålesund.

Der økte Thomassen innsatsen, droppet kroppsdrakten og deiset heller til med en futuristisk kjole hvor kreativiteten fikk fullt utløp. Heller ikke denne kvelden holdt det hele veien inn – Surferosa og Thomassen tapte omkampen om finalebillett.

MELODI GRAND PRIX 2009 DELFINALE

Mariann Thomassen under «Siste sjanse»-runden i MGP.

Foto: Ekornesvåg, Svein Ove / NTB scanpix

Refleksvestene til Kirsti Sparboe

Ingen har vunnet Melodi Grand Prix så mange ganger som Kirsti Sparboe; fire ganger har den tidligere revystjerna stukket av med seieren.

Den siste av førsteplassene kom i 1969 da Sparboe sang «Oj, oi, oi, så glad jeg skal bli» skrevet og komponert av Arne Bendiksen. Vi la mest merke til de aluminuimsfoliejakkene som kordamene var ikledd.

Kirsti Sparboe

Sjekk kordamene til venstre.

Foto: Scanpix / NTB scanpix

Den blå jakka til Kate

Kate Guldbrandsen sjarmerte en hel nasjon i 1987 med «Mitt liv», skrevet og komponert av Hanne Krogh og Rolf Løvland.

I dag er det kanskje ikke låten vi husker best, men den digre og karakteristiske skinnjakka, og det høye håret da, selvfølgelig. Guldbrandsen forsøkte seg på nytt i Melodi Grand Prix i 1989, denne gang uten den blå jakka, og også uten nevneverdig hell.

Kate Guldbrandsen

Kate Guldbrandsens blå jakke er ikke lett å glemme.

Foto: Tøllefsen, Odd Steinar / NTB scanpix

Skal du holde en MGP-fest? Stemmeskjemaet til lørdagens finale finner du her.

Dollie de Luxe i karatedrakt

Dollie Deluxe

Ingrid Bjørnov og Benedicte Adrian ble hele Norges kjæledegger etter MGP-seieren.

Foto: Thorberg, Erik / NTB scanpix

Så mye har blitt sagt og skrevet om Dollie-duoen Ingrid Bjørnov og Benedicte Adrian at det kan være vondt å huske at det var i Melodi Grand Prix de fikk sitt store gjennombrudd.

I 1984 vant duoen MGP med «Lenge leve livet». Og i motsetning til Kate Guldbrandsen, så har låten til Dollie de Luxe stått seg bedre enn sceneantrekket. Men det skal ikke bety at Bjørnov og Adrians karateinspirerte drakter bør gå i glemmeboken. 1984 var det store Karate Kid-året, noe som helt klart kunne synes i sceneantrekket til det som da var Norges nye superduo.

Lilla girlpower

Jentetrioen Charmed sang «My Heart Goes Boom» i 2000 og vant tur til Eurovision-finalen i Stockholm. Det var i ESC-finalen jentene flesket til med det lilla og sorte sceneantrekket bildet under viser.

Det holdt bare til en 11. plass for jentegruppa, som heller ikke klarte å følge opp suksessen fra den norske MGP-finalen senere. Men antrekket og energien på scenen den maikvelden i Stockholm kan ingen ta fra dem. Lilla hadde jo sin store moterenessanse for noen år tilbake, så vi blåser støvet av Charmeds ESC-antrekk.

SWEDEN EURO NORWAY

Charmed på scenen under ESC-finalen i Stockholm.

Foto: TOBIAS ROSTLUND / AP

Tone byttet kjole like før finalen

I MGP-sammenheng er 2009 det store Rybak-året. Det som er lett å glemme er at Tone Damli tok en meget hederlig 2. plass i Melodi Grand Prix samme året.

Damli manglet fela og vesten til Rybak, men kjolevalget er det ingenting å utsette på. Hele Norge lot seg sjarmere da den tidligere Idol-yndlingen sang «Butterflies», en låt som siden skulle bli en stor radiohit.

Tones kjole denne kvelden ble forøvrig til i siste liten, fordi sangstjerna egentlig prøvde en rosa kjole på generalprøven, men byttet til et mer konservativt valg i siste liten før finalen startet. Resultatet ble slettes ikke verst, som du ser på bildet nedenfor.

Tone Damli Aaberge syng i finalen

Tone Damli byttet kjole etter generalprøven.

Foto: Johannessen, Sara / SCANPIX

Wenche stilte i grønn-oransj kjole

Wenche Myhre

Året var 1992, og Wenche Myhre deltok i Melodi Grand Prix. Det ble en andreplass.

Foto: Sigurdsøn, Bjørn / NTB scanpix

Akkompagnert av dansere med hodepryd fra den ville vesten, sang Wenche Myhre «Du skal få din dag i morgen» i Melodi Grand Prix i 1992. Det holdt til en tredjeplass, men ingen slo Myhre på kjolefronten denne kvelden. Med farger som skrek «se på meg!» var kjolen et enormt blikkfang.

MGP-vinneren denne kvelden het for øvrig Merete Trøan og kjørte et langt tryggere kjolevalg enn Myhre.

Har vi truffet på de beste sceneantrekkene, eller er vi helt på vidda? Del dine meninger og favorittantrekk i kommentarfeltet nedenfor.

Aktuelt på MGP

Ukraina vann Eurovision

Ukraina vann Eurovision