Hopp til innhold

Blander tradisjon og nye rytmer

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

– Vi tar noe gammelt og legger på vår egen twist, forteller gruppa Fjellfolk. Lørdag står de på Grand Prix-scenen og fremfører årets mest dramatiske historie.

Gruppa Fjellfolk består av Trym Bjønnes, Helga Jacobsen og Tor Hoslemo. Alle tre har sine røtter fra Setesdalen, og den lille fjellbygda Bykle med sine 400 innbyggere. Trioen blander tradisjonelle folketoner med nye rytmer og nye innpakninger.

– Vi er veldig inspirert av tradisjon, både fortellertradisjon og musikk. Tradisjonsmusikk er jo ofte musikk som har blitt silt gjennom mange hundre år, så det som er igjen er liksom det som virkelig griper folk, forteller Trym Bjønnes, som har skrevet låten «Ulvetuva».

– Det gjelder jo historien bak låta også. Det er en historie som har overlevd flere hundre år med gjenfortelling. Det ligger mye sterkt materiale i tradisjon.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Dramatisk natt på fjellet

Fjellfolk

Fjellfolk består av Trym Bjønnes, Helga Jacobsen og Tor Hoslemo.

Foto: Hege Bakken Riise / NRK

For til tross for vakre toner er det en mørk og dramatisk historie de tre forteller gjennom låten «Ulvetuva». Den er basert på et gammelt sagn, som har blitt fortalt fra generasjon til generasjon Bykle.

– I gamledager måtte man gå til fots hvis man skulle til havet. Og det man gjorde da, var at man gikk over fjellet til Vestlandet, for det var den korteste veien. Låten handler om et ungt par som er på vei tilbake over fjellet. Hun er gravid, og rett før de kommer tilbake til bygda kjenner hun at hun skal til å føde, og klarer ikke gå lenger. Gutten løper ned til bygda for å hente hjelp, og hun blir liggende der igjen alene natten over. Dagen etter kommer han tilbake, og da har det skjedd en forferdelig ulykke.

Bjønnes vil ikke si hvordan historien ender, men det fortelles gjennom låten, så han ber publikum spisse ørene.

– Det er en ganske forferdelig historie, en sterk historie om samhold, det å kjempe og ikke minst om ikke å miste håpet.

Merket av på kartet

Trym Bjønnes og Helga Jacobsen i Fjellfolk

Trym Bjønnes og Helga Jacobsen på plass i Florø.

Foto: Hege Bakken Riise / NRK

Ulvetuva er et sted som eksisterer i virkeligheten, oppe på fjellet over Bykle. Stedet er avmerket på kartet, og markeres ved en stein som forteller historien om Ulvetuva, forklarer Helga Jacobsen. Trioen har selv besøkt stedet.

– Jeg håper og tror at låten kan treffe mange, det ligger på en måte noe urnorsk i oss alle. Jeg er en veldig nostalgisk person, jeg er veldig glad i gamle sagn og gammel musikk. Jeg syns det er viktig å ha det med oss videre og ta vare på det, forklarer Jacobsen.

Sammen med sine to medmusikanter er hun spent på hvordan det norske folk vil ta i mot låten deres. Planen er uansett klar.

– Vi skal videre til Oslo. Og til Malmø. Det er det vi vil, det er derfor vi er her, smiler Jacobsen.

– Dessuten tror jeg en kraftig blanding av gammel tradisjon og nye, harde rytmer kan gjøre det bra i Europa, avslutter Trym Bjønnes.

Bli bedre kjent med bandet, og hør dem gjøre en akustisk låt i videoen øverst i artikkelen.

Fjellfolk har også laget sin egen videodagbok under MGP-oppholdet. Se den her.

Delfinalen i Florø ser du på NRK1, lørdag klokken 19. 55. Følg sendingen direkte og diskuter låtene i vårt direktesenter på nett: nrk.no/direkte/mgp.

Alt om: Melodi Grand Prix 2013