Hopp til innhold

Bestemødre representerer Russland i ESC-finalen

En gruppe russiske bestemødre skal forsvare Russlands ære under finalen i Eurovision Song Contest 2012.

Video Dansende bestemødre vant Eurovision i Russland

Seks dansende bestemødre reiser til Baku som Russlands representanter i ESC-finalen.

Den russiske bestemoren, babusjkaen, er et kjært, folkelige symbol i Russland. Men nå markerer russiske bestemødre seg på nye arenaer, og utgjør et av årets mest kuriøse bidrag i Eurovisjons-finalen.

De seks aldrende damene fremførte låten «Come On And Dance» til stormende jubel under den hjemlige finalen onsdag denne uka. Babusjkaene gikk av med seieren, og skal nå representere Russland i ESC-finalen i Baku i mai.

Les også: Disse er klare for ESC-finalen

Les også: Hold deg oppdatert med ESC-kalenderen

Tolker Beatles

«Buranivskie Babushskie», kan oversettes med bestemødrene fra Buranova, og har vært en sensasjon i hjemlandet lenge før de gikk til topps i finalen.

Damene, som stort sett er i 70- og 80-årene, har sjarmert publikum i hele landet med sine tolkninger av Beatles, The Eagles og den russiske rockepoeten Viktor Tsoi.

Video Bestemødre som vant Eurovision i Russland synger på bakrommet

Bestemødrene synger på bakrommet etter Eurovisjons-finalen i Russland.

Men livet har ikke bare vært enkelt for Russlands nye musikkyndlinger. Levealderen blant russiske menn er på bare 62 år, så mange av Babushka Buranovas medlemmer er enker. Dermed har musikken blitt viktig for å holde livsgnisten oppe for de hardt prøvede bestemødrene.

– Jeg mistet mannen min i en arbeidsulykke, men etter at han døde fant jeg trøst i musikken, sier gruppens eldste medlen Elizaveta Zarbatova på 84 år.

Mistet armen i sagulykke

Valentina Pyatchenkos mann drakk seg i hjel, og selv mistet hun høyre arm i en ulykke med en elektrisk sag da hun skulle bygge seg ny veranda. Armprotesen er for tung til at den vevre kvinnen orker å bruke den hele tiden, så hun sparer den til konsertene.

– Jeg er en evig optimist, du vil aldri høre at jeg klager, sier hun til NPR.

Les også: - Norge får ingenting gratis

Galina Konevas mann hadde diabetes og store alkoholproblemer. Han døde i 2004, men hun velger også å fokusere på det positive.

– Vi kan ikke miste håpet eller bli deprimerte. Livet fortsetter og det er derfor vi synger.

Babusjkaene har fått seg en agent i Moskva som booker spillejobber for dem. Mesteparten av pengene de tjener går til å bygge en ny kirke i hjembyen. Den forrige ble ødelagt i Stalin-tida.