Hopp til innhold

Bekrefter forsøk på juks under Eurovision

Den Europeiske Kringkastingsunionen (EBU) har avdekket forsøk på juks under fjorårets internasjonale Grand Prix-finale, og varsler strengere sanksjoner fra nå av.

Aserbajdsjan esc 2013

Etter Eurovision Song Contest i Malmø i mai ble Aserbajdsjan anklaget for å ha forsøkt å kjøpe stemmer. Landet endte på andreplass i finalen etter Danmark.

Foto: Alastair Grant / Ap

I kjølvannet av Eurovision Song Contest i Malmø i fjor, kom det anklager om juks og forsøk på kjøp av stemmer. En litauisk avis publiserte en video som skulle vise to russisktalende menn i ferd med å betale journalister for å stemme på Aserbajdsjan.

Den Europeiske Kringkastingsunionen (EBU) satte i vår ned en kommisjon til å granske påstandene, og bekrefter i dag at det har forekommet uregelmessigheter. I en artikkel på nettstedet eurovision.tv skriver de følgende:

«Granskingen bekrefter at det ble gjort forsøk [på juks, journ. anm], men at de ikke har lyktes grunnet strenge sikkerhetsrutiner. De respektive stemmene ble derfor erklært ugyldige, i samsvar med konkurransereglene.

Det ble ikke funnet bevis som linker noen av de deltakende kringkasterne til uanstendig aktivitet, eller som tilsier at noen av kringkasterne kjente kilden til denne aktiviteten.»

EBU sier ikke noe om hvor de som har forsøkt seg på juks kom fra.

Advarer om opp til tre års utestengelse

For å forhindre mer juks, vil EBU nå legge mer ansvar på kringkasterne for å avdekke uregelmessigheter. Leder for Eurovisions reference group, Dr Frank Dieter Freiling, sier man har sett til sportsverdenen for inspirasjon.

– Slik en fotballklubb i prinsippet er ansvarlig for oppførselen til sine fans, vil vi også, fra sak til sak, holde de deltakende kringkasterne ansvarlige. Vi vil gjøre dem mer ansvarsbevisste for å forhindre uregelmessigheter i avstemningen som kommer deres bidrag til gode.

Skulle uregelmessigheter avdekkes før, under eller etter konkurransen, vil EBU automatisk vurdere straff på opptil tre års utestengelse for landet de gjelder.

– Ikke rom for juks

Jon Ola Sand

Jon Ola Sand er sjef for Eurovision Song Contest i EBU.

Foto: Hege Bakken Riise / NRK

Allerede i september i fjor meldte EBU innstramninger i reglene for hvem som kan sitte i hvert lands fagjury, nettopp for å forhindre bestikkelser og for å fremme åpenhet.

– Strengere regler og større åpenhet er viktig for at Eurovision Song Contest fortsatt skal være en suksess. På denne måten kan deltagere, seere og fans være trygge på at vi alltid vil gjøre vårt beste for å sikre et rettferdig resultat, sa ESC-sjef Jon Ola Sand da.

– Vinneren av Eurovision Song Contest blir bestemt av profesjonelle juryer og av seerne hjemme, som hver har 50 % av stemmene. I denne konkurransen er det ikke rom for organiserte forsøk på ved uærlig vis å påvirke resultatet.

Aktuelt på MGP

Ukraina vann Eurovision

Ukraina vann Eurovision