Hopp til innhold

Australia får konkurrere i Eurovision Song Contest

For første gang i historien får Australia være med i Europas, og verdens, største musikkonkurranse.

Australia skal bli med i Grand Prix.

G'DAY MATE: Slik kan det bli seende ut når den lokale kringkasteren SBS skal avgi Australias stemmer i den internasjonale Grand Prix-finalen i mai.

Foto: EBU/SBS

Eurovision Song Contest (ESC) arrangeres i år for 60. gang, og i den anledning har den Europeiske Kringkastingsunionen (EBU) invitert Australia til å delta i konkurransen.

Eurovision har lenge vært populært i Australia, der finalen har blitt vist på TV i over 30 år. I 2013 fulgte så mange som tre millioner australiere sendingen.

Alstair Birch

Alstair Birch har dekket de internasjonale Grand Prix-finalene for den australske kringkasteren SBS siden 2006.

Foto: Hege Bakken Riise / NRK

– De fleste i Australia er av europeisk avstamning, og så mange som 20 prosent av befolkningen er født i et annet land. Eurovision gir en slags forbindelse til våre røtter. Man kan heie på landet som ens forfedre kom fra, forklarte den australske journalisten Alstair Birch til NRK.no under fjorårets finale.

Direkte til finalen

I 2014 sto Australia for pauseunderholdningen i en av de to semifinalene, og nå får de altså delta. De slipper å kvalifisere seg gjennom delfinalene, men er direktekvalifisert til finalen i Wien den 23. mai.

Landet får imidlertid lov til å stemme både i de to delfinalene og i selve finalen.

– Dette er utfordrende og samtidig utrolig spennende. Det er vår måte å si «la oss feire denne festen sammen», sier EBU-sjef Jon Ola Sand i en pressemelding.

Konkurransereglene til Eurovision tillater alle EBU-medlemsland innenfor en viss radius å delta (se faktaboks). Israel og Aserbadsjan har de siste årene vært faste innslag selv om de ikke er europeiske land, og i 1980 deltok sågar Marokko med sangen «Bitakat Hob», framført av Samira Bensaïd.

Australia har kun indirekte deltatt tidligere.

– Det er faktisk få land som har fostret flere vinnere enn oss. Johnny Logan kommer jo fra Australia. Det gjør også Eurovision-artister som Gina G og vokalisten i det tyske bidraget Texas Lightening, forklarte Birch til NRK.

I tillegg deltok Olivia Newton John for England i 1974, men ble da slått av Abba.

Utfordrende tidssoner

Å vise finalen byr likevel på utfordringer for kringkasteren SBS. Når den direktesendte finalen blir sendt på TV i Europa, er klokken 06:00 i Sydney.

Derfor har de tidligere ventet med å vise sendingen til prime-time. I år må TV-seerne i stedet belage seg på å stå tidlig opp om de vil følge, og stemme, i finalen.

LES OGSÅ: Disse landene deltar i ESC 2015

Slik ble nyheten presentert på Youtube i dag: