Armenia trekker seg fra Eurovision

Til tross for forsikringer om at vertslandet Aserbajdsjan garanterer for artistene og den armenske fansens sikkerhet, besluttet Armenia i dag å trekke seg fra konkurransen.

Armenia, ESC 2011

Armenske Emmy ble slått ut i semifinalen med låten «Boom Boom» i fjor. Landet har i dag bestemt seg for å vente til neste år med å revansjere fjorårets nederlag.

Foto: Reuters

– Vi er virkelig skuffet over Armenias beslutning om å trekke seg fra årets Eurovision Song Contest, sier EBU-sjef Jon Ola Sand i en uttalelse på konkurransens offisielle nettside.

De to nabolandene Armenia og Aserbajdsjan har en lang og konfliktfylt historie bak seg på grunn av stridigheter om enklaven Nagorno-Karabkh. Armenere blir uten unntak nektet innreiserett til Aserbajdsjan.

Les også: ESC-artistene 2012

Les også: Krever sikkerhet for deltakerne i Aserbajdsjan

Arrestert etter finalen

Etter Eurovision-finalen i 2009 ble aserbajdsjanere som stemte på Armenia tatt inn til avhør av landets sikkerhetsdepartement. Myndighetene forklarte hendelsen med at poenggivningen utfordret nasjonens sikkerhet. Overgrepet ble diskutert i EBU, som vurderte å ekskludere Aserbajdsjan fra konkurransen i tre år, men til slutt endte med å gi landet kraftig refs samt en reglementsendring.

– Til tross for forsikringer fra både EBU og vertskringkasteren i Aserbajdsjan om at vi vil sørge for en problemfri og trygg deltagelse for den armenske delegasjonen i år, har begivenheter utenfor vår kontroll ført til denne beklagelige beslutningen, forklarer Sand.

Les også: Advarer homofile mot å reise til Eurovision Song Contest i Baku

Armenia har ikke kommet med noen offentlig begrunnelse for hvorfor de trekker seg fra konkurransen, men beslutningen skal ha blitt tatt kort tid etter at flere armenske artister deltok i en underskriftskampanje for å få landet til å boikotte årets Eurovision Song Contest.

Les også

:

– Her får Norge ingenting gratis

Finaleuken i Eurovision Song Contest går av stabelen i Aserbajdsjans hovedstad Baku fra 22. til 26. mai.