Engelbert Humperdinck (75) deltar for Storbritannia

Storbritannia sender den 75 år gamle crooneren Engelbert «The Hump» Humperdinck til Eurovision Song Contest, i et forsøk på å dra i land sin første seier siden 1997.

Engelbert Humperdinck

Den aldrende Engelbert «The Hump» Humperdinck.

Foto: INTS KALNINS / Reuters

De har prøvd lykken med X faktor-vinnere, falmende boyband-stjerner og store musikalkomponister uten hell, nå prøver Storbritannia noe helt annet ved å sende den folkekjære artisten Engelbert Humperdinck til Aserbajdsjan for å delta i Eurovision Song Contest 2012.

Suksesshistorie

Humperdinck, eller «The Hump» som BBC liker å kalle ham, har en 45 år lang karriere å se tilbake på, og har solgt mer enn 150 millioner album verden over.

Smørsangeren, kjent for låter som «Release Me», «The Last Waltz» og «Quando Quando Quando», har ikke hatt en eneste topp 20-hit siden 1972, men dette skremmer tydeligvis ikke engelskmennene.

De har nemlig sikret seg låtskriverteamet bak Adele, Mary J Blige og Lana Del Rey til å skrive låten Humperdinck skal opptre med.

– Da BBC ba meg om å bli med, føltes det helt riktig å bli en del av en institusjon som Eurovision. Jeg gleder meg til å dra og håper nasjonen står bak meg, sier «The Hump» til BBC.

Etter Storbritannias skuffende sisteplass med Josh Dubovie i 2010, har man de to siste årene gått bort fra tv-sendte finaler der publikum stemmer frem en vinner. I stedet har landets representant blitt plukket ut av en intern jury i BBC.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Setter sin lit til fansen

Boybandet Blue og Stella Mwangi

I fjor sendte Storbritannia boybandet Blue til Eurovision. De endte på 11. plass. Her er de avbildet på åpningsfesten i Düsseldorf sammen med Stella Mwangi.

Foto: Skjalg Solstad / NRK

Til tross for at Humperdinck har vært en falmende stjerne siden 70-tallet, har han fortsatt med å opptre, og han har den dag i dag mange fans verden over.

I 2011 turnerte han i Eurovision-land som Belgia, Romania, Russland, Israel og Nederland. Engelskmennene håper derfor at han skal kunne senke mange stemmer i den internasjonale finalen.

Hvilken låt Humperdinck skal synge er fortsatt ikke offentliggjort.

Trendy med aldrende stjerner?

Lys Assia - tidenes første Grand Prix-vinner

87 år gamle Lys Assia var med i den sveitsiske finalen i år.

Foto: NRK/Eirik Sivertsen

Humperdinck er ikke den eneste «gamle» stjernen som prøver seg i Eurovision i år. I Norge var det mange som hevet øyenbrynet da det ble kjent at den 76 år gamle countrylegenden Bobby Bare skulle delta i MGP sammen med Petter Øien.

Likevel gjorde Bare det bra, og endte tilslutt på tredjeplass i den norske finalen.

I Sveits tok de den enda lengre i år. Der deltok nemlig tidenes første Eurovision-vinner, 87 år gamle Lys Assia som vant allerede i 1956. Assia mente tiden var inne for en ny seier, men måtte se seg slått av duoen Sinplus i Sveits' nasjonale finale.

Dermed er «The Hump» foreløpig den eldste deltakeren i årets Eurovision. Om ingen eldre deltakere melder seg på i siste liten, blir han også den eldste deltakeren noensinne til å delta i sangkonkurransen. Den andre mai fyller Humperdinck 76 år, og slår dermed den forrige rekordinnehaveren 75 Cents (75), som deltok for Kroatia i 2008.

Eurovision Song Contest finner sted i Baku, Aserbajdsjan i mai. Norge må gjennom semifinale den 24. mai, for å kvalifisere seg til den store finalen, lørdag 26. mai.

Les: Alt om Eurovision Song Contest

Tror du «The Hump» vil kunne hevde seg internasjonalt? Si din mening her: