– Vi føler oss diskriminerte

Mikrostaten San Marino er ikke fornøyd med Eurovisions nye stemmesystem.

Denmark Eurovison Song Contest

TURBULENT: San Marino er ikke fornøyd med årets nye stemmesystem. Her, fra 2014 da Valentina Monetta sang for mikrostaten.

Foto: Frank Augstein / Ap

Forrige uke, kom den Europeiske Kringkastingsunionen (EBU) med nyheten om at det skulle komme store endringer i den tradisjonelle stemmegivningen. .

Nå sier den sanmarinske kringkastingssjefen Carlo Romeo at de føler seg diskrimnert og uglesett av Eurovision-ledelsen. Grunnen er at delegasjonen ikke er tilfreds med det nye stemmesystemet.

Små stater i Eurovision blir nå atter en gang diskrimnert. Ikke bare det, men nå har diskrimineringen blitt formalisert. Dette er knapt holdbart og vi er ikke sikre på om dette kan passere neste år også, skriver Romeo på kanalens nettsider.

Serhat

ÅRETS HÅP: San Marino sender tyrkiske Serhet til Stockholm

Foto: SMRTV

Under det gamle stemmesystemet, ble jurystemmene og telefonstemmene kombinert halvt om halvt. Siden San Marino har for lav telefonoppslutning til å få et gyldig publikumsresultat, har de vært helt avhengig av jurystemmene i sin stemmegivning.

Fra og med årets konkurranse skal telefonstemmene og jurystemmene telle hver for seg. EBU har tidligere forklart at dersom land ikke har mulighet til å avgi publikumsstemmer, skal man kalkulere stemmer fra en forhåndsbestemt gruppe med land. Dette betyr at at halvparten av de sanmarinske stemmene kommer fra andre land.

Det er uutholdelig at slike endringer ikke blir diskutert med de kringkastere det går hardest utover, sier Romeo.

– Alle kan ikke være enige i alt

Jon Ola Sand

ESC-SJEF: Jon Ola Sand

Foto: Solum, Stian Lysberg / NTB scanpix

Eurovision-sjef Jon Ola Sand har ikke fått noen signaler om at San Marino vil trekke seg fra konkurransen i Stockholm

– Jeg har snakket med delegasjonslederen. Han mener at utspillet kan bunne i det faktum at San Marino ikke har et nasjonalt telefonnett som kan håndtere telefonstemmer for ESC. Den nye måten å presentere poengene på vil gjøre dette tydelig. Utover det er det ikke klart hva som er problemet, sier Sand i en e-post til NRK.

Den norske Eurovision-sjefen har heller ikke fått noe klart svar på hva de er misfornøyde med. EBU har, bortsett fra San Marino fått gode tilbakemeldinger fra årets deltagere på det nye systemet.

– Avgjørelsen om å endre avstemningen ble tatt av Eurovisions referansegruppe, som har mandat til å ta avgjørelser på vegne av alle deltagende kringkastere. Dessuten er det 43 deltagende kringkastere i Stockholm. Alle kan ikke være enige i alt - alltid, sier Sand.