NRK Meny
Normal

– Tenk at vi endelig er i finalen

STOCKHOLM (NRK): Tsjekkia har aldri tidligere nådd en finale i Eurovision Song Contest - før i år. Nå bærer Gabriela Gunčíková forventningene til en hel nasjon på skuldrene

Gabriela Gunčíková Eurovision 2016

I FINALEN: Gabriela Gunčíková fikk endelig Tsjekkia videre til en finale.

Foto: Thomas Hansens / EBU

Før årets konkurranse i Stockholm, har Tsjekkia deltatt fire ganger. To av disse gangene havnet de helt i bunnen i sin semifinale, og fikk til med null poeng for sin innsats i 2009. De tok seg en seks år lang pause fra konkurransen, og prøvde lykken på nytt i fjor. Selv ikke da ble det en finaleplass.

I år sendte de Gabriela Gunčíková. De har tonet ned det tradisjonelle og fokusert mer på å nå bredere ut. Det fungerte og Tsjekkia nådde finalen med bidraget «I Stand».

– Stor ære

NRK møtte Gabriela i sin garderobe i det hun gjorde seg klar for kveldens store finale.

– Det er helt fantastisk og en stor ære å ta Tsjekkia til finalen for første gang. Det var målet når jeg takket ja, sier hun.

Gabriela og Eurovision har fått økt oppmerksomhet i hjemlandet etter hun kvalifiserte seg til finalen, og hun merker at mennesker ser på Eurovision som en seriøs konkurranse nå.

– Dette er veldig viktig for oss. Når man heier på et favorittlag som alltid taper, er det klart at man mister interessen fort. Det tok tid før kringkasteren skjønte dette, sier hun og legger til at det var for stort fokus på det tradisjonelle i starten.

– Vi har sendt tradisjonell tsjekkisk musikk med tsjekkisk tekst, og rock siden vi er så glade i det. Men det har ikke fungert i Europa, sier hun.

– Som om jeg allerede har vunnet

I følge Gabriela er det enkle trinn for å nå en finale i Eurovision.

– Eurovision Song Contest er egentlig ganske enkelt. Ha en sang som kan fange en stor gruppe med mennesker. Fokuser på en målgruppe, og syng helst på engelsk så publikum vet hva man synger om, sier hun.

Plassering har ingenting å si for Gabriela.

– Det føles ut som vi allerede har vunnet. Det hadde kanskje vært en drøm å havne blant de ti beste, men vi gikk inn i konkurransen med målet om å nå en finale, og det klarte vi, sier hun.

Rundt 200 millioner mennesker er samlet foran TV-skjermen når verdens største musikkshow sendes direkte fra Kiev i Ukraina. 26 land har kvalifisert seg gjennom to semifinaler, og møter forhåndskvalifiserte Storbritannia, Tyskland, Spania, Italia, Frankrike og vertslandet Ukraina. Norske kommentarer ved Olav Viksmo Slettan.
Laster innhold, vennligst vent..
Laster Twitter-innhold