Hopp til innhold

– MGP er en religion

Noen tror på Gud, andre på Allah. – Melodi Grand Prix er min religion, sier Lars Kristian Stensrud. Nå skriver han masteroppgave i religionsstudier med MGP som tema.

Lars Kristian Stensrud

Lars Kristian Stensrud er så interessert i Melodi Grand Prix

Foto: Kirsti Falch-Nilsen / NRK

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Året er 1994. Ti år gamle Lars Kristian Stensrud sitter hjemme på Eidsvoll og ser på den norske finalen i Melodi Grand Prix, og Elisabeth Andreassen og Jan Werner Danielsens framføring av «Duett».

– Det var helt nydelig å se på, sier 26-åringen, og legger hånda på hjertet.

– Det var vel da interessen startet.

Siden har han brukt utallige timer på sangkonkurransen. Blant annet har han reist over til Sverige for å følge Melodifestivalen, som begynte med delfinaler noen år før oss.

– Ny helg er nye låter. Etter at Sverige tok grep ble jeg skikkelig fan. Nå bruker jeg fra sju-åtte til tretten timer for dag på Melodi Grand Prix. Jeg hører blant annet på musikken på vei til trening og mens jeg trener, forteller studenten til NRK.no.

Video Elisabeth Andreassen og Jan Werner

'Duett' med Bettan og Jan Werner

Har kapitlene i hodet

Og nå skal det altså skrives masteroppgave i religion og samfunn, som Stensrud tar i tillegg til bibliotek-studier på Høgskolen i Oslo.

– Jeg skal se på MGP i en religiøs kontekst. Jeg mener jo selv at det er en religion ut i fra definisjonen på hva en religion er, men det må jo drøftes og eventuelt bevises. Vålerengas Klanen har jo for eksempel fotball som religion. Jeg går ikke i kirka klokka 11 på søndagene, jeg hører heller på MGP-musikk da, og ser på gamle videoer.

Det var Per Sundnes som satte Stensrud på ideen. Det skjedde i programmet Adresse Telenor Arena, som var et slags vorspiel før den internasjonale finalen i vår.

– Han sa at for mange er MGP en religion, og da var det gjort. Jeg har fått godkjent ideen, og veilederen min mener det er et spenstig prosjekt, forteller Stensrud, som allerede er i gang med skrivingen, selv om oppgaven ikke skal være ferdig før til jul.

– Ett av kapitlene er ferdig, et annet har jeg i hodet.

– Kunne ikke valgt noe annet

Nå venter feltarbeidet på studenten. Det består blant annet av observasjon av artistene på prøver. Han skal til delfinalene i Sverige, og selvfølgelig til finalen i Düsseldorf i mai.

– Det er jo et veldig morsomt feltarbeid. Det fine med Melodi Grand Prix er jo at du får en stor pakke med masse forskjellige biter. Låten og artisten er bare noe av det, forteller han.

– Ta for eksempel Alexander Rybak og Guri Schanke sine bidrag. En spretter jo opp og danser når man hører de.

Han har en klar formening om hvordan resultatlista vil se ut etter første delfinale på Ørland på lørdag.

Helene Bøksle er jo utrolig flott. Låten hennes er det forresten mulig å ta med i oppgaven. Sie Gubba er ikke så verst, de heller. Gatas Parlament er rett og slett ikke helt min type musikk.

Sannsynligheten for at Stensrud får rett er absolutt tilstede.

– Jeg fikk gåsehud av Didrik Solli-Tangens låt fra første stund. Jeg visste at han kom til å vinne.

Misunner svenskene

Ingen ser likevel ut til å slå Stensruds favoritt gjennom tidene; Elisabeth Andreassens «Evighet».

– Den har et preg av ballade, men vokser voldsomt. Samtidig som det er noe mystisk ved den.

Video Bettan

'Evighet' med Bettan

Elisabeth Andreassen skal jo prøve seg for Sverige i år, hva tenker du om det?

– Jeg forstår godt at de vil ha henne med, for å si det sånn. Det var jo der hun startet sin MGP-karriere (med bandet Chips i 1981). Men det hadde vært fint om hun ville blitt med her også, avslutter Stensrud.