Hopp til innhold

Hoel om MGP-dressen: – Den ble kaninfôr

Jørn Hoel husker hvert sekund fra opptredenen i Melodi Grand Prix i 1986. Men dressen har dessverre ikke overlevd.

Jørn Hoel fremfører «Inkululeko» under Melodi Grand Prix 1986.

1986 var et stort år for den da 28 år gamle Jørn Hoel. Musikkmiljøet i Oslo hadde så vidt begynt å få øynene opp for lysluggen fra Tromsø, men etter at han kapret andreplassen i Melodi Grand Prix med den tidsriktige låten «Inkululeko» (som betyr frihet), tok han for alvor steget inn i artistnorge.

– Jeg husker alt fra opptredenen min i Melodi Grand Prix, forteller Hoel.

– Finalen ble avholdt i Stavanger det året, jeg hadde en afrikaner med meg på scenen og låten hadde et politisk budskap. Det var store greier, smiler han.

Med en vid, hvit dress, rosa T-skjorte og det ubarberte ansiktet som etter hvert skulle bli hans kjennemerke, sjarmerte Hoel seg inn i hjertene til det norske folk med sitt fredsbudskap.

– Jeg hadde en kompis fra Tromsø som eide en butikk som het Nino, det var den kuleste sjappa i Oslo på den tiden. Han ordnet dresser til alle i bandet, samme fasong men forskjellig farge. Vi følte oss kjempekule, forklarer Hoel.

Dessverre overlevde aldri dressen det glade 80-tall, Hoel hadde nemlig en kanin som også viste seg å være glad i hvite dresser. Dermed ble dressen kaninføde. Det er likevel ikke dressen Hoel først og fremst minnes når han tenker tilbake.

– I ettertid syns jeg det er veldig gøy å se sveisen jeg hadde på den tiden. Og skjeggstubbene, jeg kalte jo til og med debutplata mi for «Ubarbert».

NRK klarte riktignok å få Hoel inn i en liknende dress tidligere i år, i «Glammon»; parodien på krimserien Mammon under årets MGP-finale. Se den her!

Ny respekt for plateanmeldere

Jørn Hoel

– Se inn i kamera og flørt med publikum, det er Jørn Hoels råd til Carl Espen før Eurovision Song Contest 2014.

Foto: Julia Naglestad / NRK

Denne uken er Hoel tilbake på TV-skjermen, men i en litt annen setting enn tidligere. Sammen med Ingeborg Heldal, David Eriksen, Tarjei Strøm, Hanne Sørvaag og Vivi Stenberg skal han nemlig synse seg gjennom årets 37 bidrag til Eurovision Song Contest i programserien Adresse København.

Årets internasjonale Grand Prix-finale arrangeres i den danske hovedstaden om to uker, og gjennom fire programmer skal panelet bedømme alle årets låter.

– Det har vært ganske spesielt å se seg gjennom låtene. Jeg har aldri bedømt andres låter før, og faktisk har jeg fått en ny respekt for musikkanmeldere etter dette, jeg har forstått hvor vanskelig det er, medgir Hoel.

Han drar frem Aserbajdsjan og Spania som personlige favoritter før årets finale. Samtidig kommer han med et tips til det norske publikum før sendingene.

– Jeg har merket at det lønner seg å høre gjennom låtene noen ganger. Det er mye gøyere når man kjenner dem igjen, dessuten blir de ofte bedre ved andre gjennomlytting. Derfor syns jeg publikum bør arrangere en fest der de lytter på låtene på forkant, gir poeng og sånn. Det skal jeg absolutt arrangere selv neste år, lover Hoel.

Vil du lage MGP-fest? Vi har laget stemmeskjema for deg, last dem ned her:

– Lær av Clinter'n

Under Melodi Grand Prix-finalen i Oslo Spektrum i mars fulgte Hoel sendingen fra salen. Han sier han ble overrasket over at Carl Espen og «Silent Storm» vant.

– Låten er så tender og naken. Men jeg liker den veldig, det er en låt jeg kommer til å laste ned og høre på hjemme.

Som ringrev i gamet har Jørn Hoel også noen råd til Carl Espen før den store manndomsprøven i Danmark.

– Han må se mer inn i kamera. Øynene er et av de sterkeste kortene til en artist, og Carl Espen er en barsk kar, men han må flørte litt mer med kamera. Alle gutter digger Clint Eastwood, så lær litt av ham.

– Jeg lærte med i alle fall tidlig at det hjalp å flørte litt med kamera, avslutter Hoel.

Første episode av Adresse København ser du på NRK1 eller i nett-tv, lørdag kl. 19.55.

De resterende programmene ser du torsdag 1. mai, mandag 28. april og lørdag 3. mai.

NB: Neste uke viser NRK2 de tre internasjonale finalene som har blitt avholdt i Norge. Du får et gjensyn med Eurovision Song Contest 1986, 1996 og 2010 torsdag, fredag og lørdag neste uke!

Adresse København

Denne gjengen skal guide deg gjennom årets 27 bidrag: David Eriksen, Vivi Stenberg, Jørn Hoel, programleder Jenny Skavlan, Hanne Sørvaag, Ingeborg Heldal og Tarjei Strøm.

Foto: Julia Naglestad / NRK