Normal

Kringkastingssjefen: - Vi kan ikke være redde for seier

MALMØ (NRK.no): Thor Gjermund Eriksen krysser fingrene for Margaret Berger, og tar gjerne i mot en seier i Eurovision Song Contest i sitt første år som kringkastingssjef.

Thor Gjermund Eriksen

Kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen utenfor Tivoli i København. Til neste år kan han bli nødt til å åpne billettluka for Eurovision Song Contest i Norge.

Foto: Kristian Rostad / NRK

NRK.no dekker Eurovision Song Contest i Malmø
Foto: NRK

Kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen er i Malmø for å heie frem Margaret Berger. Den norske jenta er en av kveldens favoritter, så det er ikke umulig at Eriksen og NRK må belage seg på oppgaven som vertsland til neste år, bare fire år etter forrige gang. Flere kritikere har reist spørsmål til pengebruken ved et slikt arrangement, men Eriksen sliter med å forstå dette.

– Vi konkurrerer med 39 andre land, deriblant noen av landene som er mest rammet av finanskrisen. Da blir det veldig rart om vi i Norge skal være redde for å vinne. Det er få land som er bedre rustet enn oss til å gjennomføre noe slikt, så om vi vil unngå seier, kan vi like godt holde oss hjemme, mener Eriksen.

Kringkastingssjefen har sittet i sjefsstolen i to måneder og er opptatt av at NRK skal ha det beste programtilbudet på alle områder. Han mener Eurovision Song Contest er like viktig som NRKs andre satsingsområder.

– I kveld kommer veldig mange nordmenn til å samle seg foran TV'en for å se på NRK. Derfor mener jeg at det er like viktig at Norge sender en god artist hit, som at vi har gode skiløpere i Ski-VM.

Lover edruelighet

Land som Russland og Aserbajdsjan har pøst ut penger fra statskassa og inn i budsjettet til Eurovision Song Contest, og denne pengebruken har de senere år ført til kritikk av arrangementet. Kringkastingssjefen vil ikke spekulere i hvor stort budsjettet kan bli i Norge, men lover at et eventuelt arrangmenet vil skje i edruelige former.

– Jeg mener det er viktig at land som Norge, Sverige og Danmark har disse arrangmentene jevnlig. Når de faller til land der det ikke er noen åpen diskusjon rundt ressursbruk, ser vi at det kan vokse ut av alle proporsjoner. For oss vil det derfor være grunnleggende å vise at vi kan få til et godt arrangement innenfor en fornuftig kostnadsramme, sier Eriksen og drar en folkelig parallell:

– Det er viktig å huske at det ikke nødvendigvis er festene der man får servert de dyreste vinene som er de morsomste, ler han.

Margaret Berger på scenen i Malmø

I kveld gjelder for Margaret Berger. 27-åringen er Danmarks hovedutfordrer til seier.

Foto: Hege Bakken Riise / NRK

– En utrolig flott artist

NRK.no møtte kringkastingssjefen i København på finaledagen, noen timer før han skal ta turen over til Malmø for å heie Margaret Berger frem til seier. Eriksen har latt seg imponere over artisten, og er full av lovord over både henne og låta.

– Nå skal jeg vokte meg vel for å utnevne meg selv til noen slagerekspert, men som vanlig publikummer er jeg stolt av bidraget vårt. Sangen har vokst mye siden jeg hørte den for første gang i den norske konkurransen, og jeg har alt hørt på den flere ganger i dag. Margaret er en utrolig flott artist med et stort potensiale og hun markerer seg på en svært positiv måte.

– Etter hva jeg har hørt av de andre artistene, mener jeg Margaret fortjener å kjempe i toppen i dag. Uansett hva som skjer syns jeg hun er en veldig god ambassdør for Norge, og jeg er sikker på at hun kommer til å gjøre en god figur i kveld.

Eriksen er kjent for å ha et sterkt konkurranseinnstinkt, og lover at korken vil gå i taket om Margaret skulle stå igjen på toppen av lista ved tolvtiden i kveld.

– Jeg er livredd for å innkassere seiere på forhånd, men om vi vinner blir det champagne. Da blir det feiring i natt, og så skal vi begynne planleggingen i morgen.