NRK Meny

Ytrefilet av jærlam med saus, hvitløkkrem og skorsonerrøtter

For å slippe for mye stress til denne festmiddagen lager du sausene et par dager før. Persillemiksen og hvitløken er avgjørende for helheten i retten.

– Du må gjerne bruke disse tilbehørene til andre deler av lam, ikke bare ytrefilet, sier kokken Kjartan Skjelde.

Slik gjør du

Lammesaus
Fres finhakket løk og hvitløk i olje med sukker til løken er blank. Tilsett rødvin, hvitvin og lammekraft. Kok kraften inn til det er 1 dl igjen. Sil sausen og rør forsiktig inn kaldt smør. Smak til med salt, pepper og sitronsaft.

Hvitløkkrem
Ta hvitløkfeddene fra hverandre. Bak hvitløken på grovt salt i ovn på 180 °C i 20 minutter. Kok opp fløten og jevn med maisenna og vann. Press hvitløkfeddene ut av skallet og kjør feddene med fløtemiksen i en blender til puré.

Skorsonerrøtter
Skrell skorsonerrøttene, kok dem i saltet vann med sitronsaft i 7 minutter. Sil vannet av og la røttene tørke et par minutter. Mos hvitløk, finhakket persille, revet sitronskall og olivenolje til en puré i en morter eller med en stavmikser. Stek røttene i en panne med solsikkeolje til de er gylne, tilsett sukker og smør. Vend inn persillen rett før servering.

Ytrefilet av lam
Gni ytrefileten inn med salt og pepper. Brun den av i solsikkeolje på begge sider i 2 minutter, tilsett smør, hvitløkfedd og timiankvister. Bak fileten i ovn på 180 °C i 10 minutter. Ta kjøttet ut av ovnen og la det hvile i 15 minutter før det skjæres opp.

Sprøstekt potet
Skjær potetene i tynne skiver og legg dem lagvis som takstein i en varm stekepanne med solsikkeolje. Stek dem gylne, først på den ene siden i 8-10 minutter, så snu dem og stek videre i ytterligere 8-10 minutter til potetskivene er gylne og møre. Ha på smør de to siste minuttene. Smak til med salt og pepper

Tips

Se også: Kjartan Skjeldes oppskrifter

Kilde: Kjartan Skjelde i TV-serien Førkveld