Wienerkringle med mandelfyll

Mange tynne lag smør som er kjevlet inn i deigen, det skiller wienerdeigen fra en vanlig gjærdeig.

Foto: Lise Finckenhagen

Wienerkringle med mandelfyll

Wienerkringle er en gammel og ærverdig klassiker som alltid faller i smak. Deigen krever både tid og innsats, men den serveres til gjengjeld med en raus porsjon stolthet og glede.

Slik gjør du

Oppskriften er til 2 kringler.

La smøret ligge på benken mens du lager deigen.

Løs opp gjæren i den kalde melken og visp inn egget.

Tilsett sukker, mel og salt og elt deigen jevn og smidig, cirka 5 minutter. Deigen skal ikke eltes for mye. Pakk deigen inn i plastfilm og la den ligge i kjøleskapet en halvtimes tid.

Legg smøret mellom to lag med bakepapir og «kjevl» det ut til en firkant på omtrent 15 x15 centimeter.

Kjevl ut deigen på et melet bakebord, til en firkant på cirka 25 x 25 centimeter. Prøv å la «midten» være like stor som smøret og dobbel så tykk som resten.

Legg smøret på midten og brett over sidene slik at «smørpakken» er fullstendig pakket inn. Vær nøye med å unngå luftbobler/lommer.

Pakk deigen inn i plastfilm igjen og la den hvile 30 minutter i kjøleskapet.

  1. Kjevl deigen ut til et rektangel hvor langsiden er tre ganger så lang som den korte, og cirka 1 centimeter tykk. Pass på at deigen ikke fester seg til underlaget, eller at det blir hull i deigen slik at smøret tyter ut.
  2. Brett en tredjedel av deigen inn mot midten, og den siste tredjedelen over der igjen. Bruk gjerne godt med mel under utkjevlingen, men børst det bort igjen før du bretter. Klem deigen godt sammen.
  3. Pakk deigen på nytt inn i plast og la den hvile i kjøleskapet i nye 30 minutter.

Gjenta prosessen fra punkt 1 til 3 to ganger til. La deigen få hvile i 20-30 minutter eller mer en siste gang før videre bruk.

Kjør mandler og melis sammen i en hurtigmikser. Tilsett eggehvite og bland til fyllet har konsistens som myk marsipan.

Kjevl deigen til et rektangel, cirka 35 centimeter bredt. Del deigen i to på langs.

Fordel mandelfyllet midt på deigremsene. Brett deigen over/rundt fyllet og klem kantene godt sammen (eventuelt kan de fuktes med litt vann før de klemmes sammen). Klem de eventuelt litt lett ned på midten

Løft «rullene» over på hvert sitt stekebrett med bakepapir og form pene kringler. Dekk til med plastfilm og hev kringlene i cirka 45 minutter.

Varm ovnen til 200 grader.

Pensle kringlene med egg og dryss over mandler og perlesukker. Stek kringlene midt i ovnen i cirka 20 minutter. Pynt de avkjølte kringlene med tykk melisglasur hvis ønskelig.

Tips

  • Smør eller sprøyt ut en tykk stripe vaniljekrem midt på deigremsen før du legger på mandelfyllet.
  • Med samme deig som utgangspunkt kan du lage både wienerstang og wienerbrød.
  • Fyllet kan varieres med syltetøy, eplemos og vaniljekrem.

Kilde: Lise Finckenhagen i radioprogrammet «Holm»/NRK P1+