NRK Meny

Vorschmack

Vorschmack er ikke helt ulik vår egen Tartarbiff (skrapet kjøtt, kapers, hakket rødbet og løk og en eggeplomme på toppen). Full av agressive smaker tar den opp i seg essensen i det finske kjøkken; vitalt, virilt og rått – mest mulig rett fra naturen.

Opprinnelig stammer Vorschmack fra Russland, hvor den stort sett ble spist av menn. Det ble ikke noen forandring på dét da den kom til Finland.

Slik gjør du

Mal sild og ansjos fint sammen, gjerne i en gammeldags kjøttvern, eventuelt foodprocessor.

Brun kjøttet lett samme med løken og ha i sild og ansjos.
Ha i buljongvannet/kraften og la trekke over svak varme til nesten all væsken har fordampet. Smak til med salt og pepper.
Vil du har en ekstra spiss har du i litt hvitløk.

Smaker best med en et-par tre "ryyyp", iskald vodka på styrten og øl.