NRK Meny
Vitello tonnato

Vitello tonnato, kalv og tunfisk. Kalvekjøttet skjæres i tynne skiver. Paul Svensson har tunfisken i dressingen til potetsalaten.

Foto: Fra TV-serien Hygge i Strömsö / YLE

Vitello tonnato

Surf and turf, mar y montaña eller hav og land har vært en trend i matlaging i mange år. Men den har røtter i den tradisjonelle kokekunsten fra middelhavslandene. Vitello tonnato er en rett der kalv og tunfisk kombineres. En rett som Paul Svensson i TV-serien Hygge i Strömsö har tolket på sin egen måte.

Slik gjør du

Vitello
Salte og pepre steken godt på alle sider. Den kan godt bindes opp, så den blir like tykk i hele lengden. Stek den gyllen i stekepanne og stek den videre på rist i ovnen på 100 °C til temperaturen i kjøttet er 58 °C, ca. 1 time. Kjøttet legges på rist for at temperaturen skal være jevn på alle kanter.

Stek finhakket hvitløk, laurbærblader og revet sitronskall kort. Hell over vin og buljong. Ha i salvie, rosmarin og smak til med salt og pepper. Legg kalvesteken i laken og la den avkjøles i minst en time. Hvis du har liten plass i kjøleskapet kan du helle laken og steken i en tett plastpose. På den måten trenger du ikke så mye lake for å dekke hele steken.

Majones
Visp eggeplommer, sennep, revet hvitløk og sitronsaft. Tilsett matolje i en tynn stråle til den får tykk konsistens. Smak til med salt og pepper.

Tonnato
Skjær kokte poteter i terninger. Del tunfisken i grove biter. Bland majones og kapers, oliven og finhakket gressløk. Smak til med salt og pepper. Bland alt sammen.

Skjær kalvesteken i tynne skiver. Server den med tunfiskpotetsalaten og en grønn salat med vinaigrette til. Perfekt mat til piknik.

Tips

Se også: Oppskriftene fra Strömsö

Kilde: Paul Svensson i TV-serien Hygge i Strömsö