Vill gryteglede

Gryterett med viltkjøtt, kantareller, god saus og tyttebær.

Foto: Tone G. Johannesen / NRK

Viltgryte med sopp, fløte- og rødvinssaus

«Vill gryteglede», kaller kokken det – med mye sopp, saus av fløte, viltkraft og rødvin. Serveres med en puré av selleri og eple. Oppskriften på viltgryte får du fra Lise Finckenhagen.

Slik gjør du

Selleri- og eplepuré

Skjær selleriroten i små biter. Skrell eplene, fjern kjernehus og skjær eplene i biter.

Ha sellerirot, eple, melk og fløte i en kasserolle. Kok opp, la det småkoke uten lokk til det meste av væsken har fordampet og sellerien er helt mør. (Pass på underveis slik at det ikke svir seg i bunnen av kasserollen.) Bruk en stavmikser eller hurtigmikser og kjør blandingen til en glatt pure. Rør inn smør og smak til med salt.

Vill gryteglede

Kutt kjøttet i grove biter og krydre med salt og pepper. Del soppen og skjær løken i skiver.

Brun kjøttet godt i en stekepanne med smør, brun i flere omganger og legg kjøttet over i en gryte etter hvert som det er ferdig brunet. Fortsett å steke løk og sopp i samme panne, tilsett mer smør etter behov. Ha alt over i gryten og kok ut pannen med rødvin. La det koke til vinen er godt innkokt og hell den innkokte vinen over i gryten. Tilsett fløte, kraft, einebær og timian.

La det hele putre/trekke i en times tid, eller til kjøttet er mørt. Rør til slutt inn gele og rømme og smak til med salt og pepper.

Tips


Får du tak i friske tranebær kan du surre dem i litt smør og sukker for så å pynte gryten med de varme bærene. Rips kan også brukes. Godt og lekkert!

Noen tørkede traktkantareller er også fint å pynte gryten med.

Kilde: Lise Finckenhagen i «Jacobsen på lørdag»/NRK P1