Skoleboller, skolebrød

Hvem kan motstå myke, nybakte skoleboller?

Foto: Kristin Eriksen / NRK

Vikings skoleboller

Hvilke andre eliteserielag har sin egen bakst? Det har Viking, takket være Dag Helge Veberg. Og de har blitt så populære at han må bake hundrevis før hver hjemmekamp.

Slik gjør du

Begynn med å smelte margarinen i en gryte som kan ta minst 2 liter. Når margarinen er smeltet, tilsetter du melken, og så melisen. Kok opp under omrøring.

Sett gryten i kaldt vann til avkjøling. Når væsken er cirka kroppstemperatur, tilsetter du gjæren og blander den godt inn.

Bruk kjøkkenmaskin og ha hvetemel og kardemomme i bakebollen. Tilsett væsken, gjerne litt og litt. Kjør deigen i maskinen i 10 minutter, sånn at den «går litt varm», da hever den bedre.

Pass på at deigen slipper bakebollen. Det gjør du ved å eventuelt å tilsette mer mel eller melk.

Ta deigen ut av bollen og del den opp i 16 like store deler. Hvis du bruker kjøkkenvekt, kutter du til 16 biter på 100 gram hver. Bak dem ut til runde boller og trykk dem flate før du legger dem på et stekebrett med bakepapir.

Sett bollene til heving i cirka 1 time, eller til dobbel størrelse.

Lag hull midt i bollene til vaniljekrem. Bruk fingrene, trykk ned og «dra» deigen ut mot kanten så du ikke får masse deig under vaniljekremen.

Stek bollene på 230 grader i 10 minutter, med over og undervarme, på nest nederste rille i ovnen. (Vil du ha hardere skorpe setter du dem midt i ovnen).

Ha glasur i én bolle og kokos i en annen. Pensle skolebollene med glasur og dypp dem i kokos. Vaniljekremen faller ikke ut av bollene selv om du dypper dem i kokos, opp ned.

Skolebollene smaker best om du sier «Heia Viking» før du tar første bit.

Tips

Vil du servere ved en senere anledning, kan de fryses, men dropp da glasur og kokos. Det tar du på når de er tint neste gang.

Skoleboller med vaniljekrem og kokos

Skoleboller klare til servering.

Foto: Kristin Eriksen / NRK

Kilde: Dag Helge Veberg