NRK Meny
Vichyssoise med asparges

Små biter av asparges er pynt på toppen av glassene med aspargessuppe og i midten ligger tynne aspargesbånd som er fritert.

Foto: Fra TV-serien Munter mat / DR

Vichyssoise med asparges

Suppe i shotglass som pyntes med aspargestopper. Adam og James Price lager småretter til innvielsen av kjøkkenet.

Slik gjør du

10 asparges brukes til suppen.

Skrell aspargesene grundig – helt inn til der den blir blank og perlemorsaktig. Damp/kok aspargesene og purrene under lokk i hønsefond, hvitvin og sherry. Når de er møre, men ikke helt utkokt, tas de opp.

Ha asparges og purre i en blender, litt om gangen, og blend med crème fraîche og kraften fra gryten til passe konsistens. Den skal være kremet og ikke altfor tynn. Men heller ikke for tykk. Det er mulig man ikke skal bruke all kraften. Det avhenger av tykkelsen på aspargesen. De skal blendes veldig grundig, 2–3 minutter på høyeste hastighet. Da behøver man ikke sile suppen, men det kan man gjøre hvis man er litt fin på det ...

Smak til med mer salt og pepper, ev. litt sukker og juster syren med sitronsaft og eddik.

Man kan blande litt kjørvel i suppen, men det må bare være en tone – smaken skal være asparges og den skal være kraftig. Den smaker mindre når den serveres kald.

La suppen stå minst 3–4 timer i kjøleskap, gjerne hele natten. Serveres i shotglass på ca. 1 dl per person.

Crudités
Skrell aspargesene. Skjær dem i tynne skiver. Lag en liten salat på aspargesskiver, salt, pepper, olje, sitron og finhakket kjørvel. La cruditeen trekke en halv time.

Sett 3–4 skiver på en liten pinne og legg på kanten av glasset med suppen.

Aspargesfrittes
Skrell aspargesene. Kast de første skrellene. Fortsett med å skrelle lange skrell av aspargesene. Friter skrellene i varm frityrolje til de er helt sprø. Det tar ikke mange sekunder. De skal ikke bli mørke.

Server shotglass med kald vichyssoise med crudtieen på en pinne og de friterte aspargesskrellene i midten av fatet. Ha fint salt på de friterte skrellene rett før servering.

Tips

Vichyssoise er en tykk suppe laget på en puré av purre, løk, poteter, fløte og kyllingfond. Den serveres vanligvis kald, men kan også spises varm. (Kilde: Wikipedia)

Crudités er tradisjonelle franske forretter som består av oppskårne eller hele rå grønnsaker som dyppes i vinaigrette eller annen saus. (Kilde: Wikipedia)

Flere oppskrifter: Munter mat, sesong 4

Kilde: «Munter mat», orig. tittel «Spise med Price» © Copyright DR