Vegansk kikertgryte med pinnebrød

Kikertgryte med tomater, quinoa og grønnkål servert ute med pinnebrød.

Foto: Richard Nystad

Vegansk kikertgryte med pinnebrød

Denne retten er inspirert av kikertgrytene du finner i Marokko, og er en såkalt one-pot. Alt kokes i en bålpanne eller kasserolle på bålet eller på komfyren. Brødet kan stekes på pinne, eller i panna.

Slik gjør du

Kikertgryte

Finhakk løk og hvitløk. Ribb grønnkål, finhakk bladene og bland sammen med kokte kikerter, krydder og ukokt quinoa.

Stek alt det tørre i en stor gryte i 5-6 minutter.

Tilsett øl, eddik og bokstomat og la det koke i 30-40 minutter. Smak til med salt og pepper.

Gryta serveres med bålstekt pinnebrød eller flatbrød. Hvis gryta blir for tykk tilsettes mer øl eller vann.

Flatbrød eller pinnebrød

Bland alt det tørre i blandebolle og lag en grop i midten. Tilsett kaldt vann, bruk pekefinger og rør alt sammen. Kna deigen i fem minutter. Deigen skal langtidsheve over natta i kjøleskap.

Tips

Når du skal på hytta eller fjellet der kokemulighetene er få, kan du forberede alt hjemme. Bland sammen løk, hvitløk, kikerter, quinoa, krydder, 1 ss olje i en egen matboks. Bland sammen bokstomat, salt, pepper, søtt, eddik i en vanntett container som termos eller et stort syltetøyglass.

Lag deigen til pinnebrødet hjemme, og ta den med i plastpose. Deigen holder seg flere dager om den blir oppbevart kjølig.

Kilde: Richard Nystad i radioprogrammet Brønsj/NRK P1