NRK Meny
Varmrøykt makrell og fjellørret

En enkel kulegrill og røykespon er det du trenger for å varmrøyke fisk. Og god plass, er å foretrekke.

Foto: Tone Rieber-Mohn / NRK

Varmrøykt fisk på grill

Lise Finckenhagen bruker røykespon i grillen og røyker fjellørret og makrell. Hun legger ved urter og små kvister for å sette ekstra god smak.

Slik gjør du

Rens og skyll fisken. Fyll buken på fisken med litt grovt havsalt og friske urter. (For enkelhetens skyld kan du la fisken ligge på et stykke aluminiumsfolie.)

Fyll grillkull på den ene siden i en kulegrill og tenn opp. Vent til varmen er i ferd med å dabbe litt av. Dryss over fuktig spon (legg gjerne på noen grankvister for smaken og utseende sin skyld, einerkvister gir også en fin smak) og legg fisken på den andre siden av grillen. (Pass på at grillristen er ren og nysmurt.)

Dekk til med et tett lokk og la fisken ligge i ca. 35 minutter, litt avhengig av varmen og størrelsen på fisken. Er grillen litt for varm blir fisken tidligere ferdig og motsatt. Sjekk om fiskekjøttet løsner fra beina, da er fisken klar.

Serveres gjerne med salt- og dillkokte nypoteter og rømme smakt til med pepperrot. Agurksalat eller syltede grønnsaker er også veldig godt følge til den varmrøykte fisken.

Tips

Stykker av laks- eller ørretfilet (med skinn) kan også brukes på samme måte. Dryss fiskekjøttet med salt og en god klype sukker og legg fisken på grillen med skinnsiden ned. Fremgangsmåten er ellers den samme, men grilltiden vil variere med tykkelsen på fiskestykket.

Kilde: Lise Finckenhagen i radioprogrammet «Jacobsen» på NRK P1+