NRK Meny
Vårkylling på planke

Vårkyllingene er små. Derfor bør du beregne en kylling per person.

Foto: Fra TV-serien «Niklas' mat»

Vårkylling på planke

Av og til må man koste på seg luksusmat. Det gjør Niklas Ekstedt når han lager vårkylling på planke.

Slik gjør du

Beregn én vårkylling per person.
Forvarm ovnen til 225 °C. Fres vårkyllingene sammen med rosmarin og timian i smør og olivenolje i en panne over høy varme til de får farge. Slå av platen og hell 3 ss portvin over kyllingen. (Du kan bruke rødvin eller hvitvin også). Sett pannen i ovnen og la den stå til den innvendige temperaturen i låret har nådd 72 °C, ca 30-35 minutter. Vil du legge kyllingen over i en ildfast form, sørg for at all kjøttkraften kommer med.

Grønnsaker
Kok rikelig med vann med litt salt og sitron i en kjele. Skrell nepene. Del reddikene, romanesco-salaten og nepene i båter og kok med gulrøtter i 3 minutter ,til de er al dente. Når de er kokt heller du av vannet og har grønnsakene i en skål med isvann for å stoppe kokingen.

Saus
Ta kyllingene ut av ovnen og pannen og la dem hvile. Varm sjyen fra kyllingen med 1 ss smør, portvin og honning. La det koke til det er redusert til det halve. Rør til slutt de to siste spiseskjeene med smør inn i sausen.

Gni en planke med olivenolje. Plasser grønnsaker og kylling på planken. Pynt med parmaskinke og noen friske urter, f.eks. kjørvel. Krydre med salt og pepper. Server sausen ved siden av. Trenger du litt mer mat kan retten serveres med nykokte poteter.

Tips

Flere oppskrifter: Niklas' mat

Kilde: «Niklas' mat» med Niklas Ekstedt