Vannbakkels med nøttekrem

Vannbakkels som er oppkalt etter sykkelløpet Paris-Brest. Den er rund som sykkelhjul og fylt med kaloririk nøttekrem.

Foto: Tone Rieber-Mohn / NRK

Vannbakkelsring med karamellisert nøttekrem

Fransk vannbakkels fylt med krem med pralin, som er en laget av sukker, mandler og hasselnøtter. Lise Finckenhagen hadde kaken med for å feire at radiokanalen NRK P1+ fylte tre år. Gratulerer med dagen!

Slik gjør du

Mål opp alle ingrediensene til vannbakkels nøye. Finn frem en tresleiv og kjøkkenmaskinen med K-spade.

Kok opp vannet i en passe romslig kasserolle. Ikke la vannet stå og koke, da fordamper vannet og mengden blir feil.

Smelt smøret i det kokende vannet. Hell i alt melet på en gang under stadig omrøring med tresleiva. La kasserollen stå over middels varme, og rør til det blir en stor klump. Fortsett å røre over varmen i et par minutter til deigklumpen er «stekt» på alle sider.

Ha deigen over i en bakebolle. Rør inn ett og ett egg ved middels høy hastighet. Ikke tilsett det neste egget før det forrige er rørt helt inn. Stopp maskinen og skrap ned langs kantene et par ganger underveis.

Fyll vannbakkelsrøren i en sprøytepose.

Varm ovnen til 200 grader.

Bruk en 20 centimeter kakering og tegn opp to sirkler på et bakepapir (eventuelt bruk to ark og en ring per ark). Legg bakepapiret på stekebrettet.

Sprøyt vannbakkelsen i en passe tykk ring langs den ene tegnede sirkelen. Sprøyt en ny ring inntil den første, og så til slutt en ring midt på toppen av de to du har sprøytet ut. Sprøyt til slutt en ring langs den andre tegnede sirkelen.

Pensle ringene med sammenvispet egg og dryss den store ringen med mandelskiver og perlesukker.

Stek vannbakkelsen midt i ovnen i cirka 15 minutter. Senk temperaturen til 180 grader og stek kaken videre i cirka 40 minutter. Avkjøl vannbakkelsen i romtemperatur.

Pralinkrem

Kok opp melk og frøene fra vaniljestangen. Visp sukker og eggeplommer godt sammen. Tilsett maisenna, og visp blandingen helt glatt. Hell den varme melken over eggedosisen under omrøring. Hell alt gjennom en sil og tilbake i kasserollen. Varm blandingen under konstant visping til kremen tykner. Trekk kasserollen vekk fra varmen, og visp inn kaldt smør. Hell kremen over i en bolle, og dekk med plastfilm (legg plastfilmen helt ned på kremen). Avkjøl vaniljekremen til cirka 25 grader.

Pisk vaniljekremen sammen med pralinen ved middels hastighet i en kjøkkenmaskin. Tilsett romtemperert smør, litt etter litt. Pisk kremen i cirka fem minutter, til den blir myk og luftig.

Montering

Del den store vannbakkelsringen i to horisontalt. Løft underdelen over på et serveringsfat og legg den lille vannbakkelsringen midt på den store underdelen (for å fylle igjen hulrommet). Fyll pralinkremen i en sprøytepose med middels stor stjernetyll og sprøyt kremen jevnt og pent på underdelen. Legg på toppen og dryss over litt melis.

Hjemmelaget pralin

Pralin er en nøttepasta laget av ristede karamelliserte nøtter, enten mandler, hasselnøtter eller begge deler. Den kan kjøpes ferdig, eller du kan lage det selv. Her har jeg brukt like deler mandler og hasselnøtter, men det kan varieres etter ønske.

Varm oven til 150 grader. Legg nøttene utover et stekebrett med bakepapir, og rist nøttene i ovn i cirka 12 minutter. La nøttene avkjøle seg noen minutter, og gni av skallet på hasselnøttene.

Varm en stekepanne og tilsett en tredjedel av sukkeret. Smelt sukkeret til gyllen karamell under omrøring. Tilsett en tredjedel til av sukkeret, og rør det godt sammen. Tilsett resten av sukkeret, og rør til alt sukkeret har smeltet sammen til gyllen karamell. Rør raskt inn nøttene, og hell alt over på en silikonmatte. Avkjøl nøttene i romtemperatur. Knekk opp «krokanen». En kjevle er fint å bruke, bare pass på at det ikke spruter over alt, hvis du blir litt ivrig.

Bruk en solid kjøkkenmaskin eller blender, og kjør krokanen helt til den blir en tykk og glatt nøttepasta – pralin. Hvis motoren går varm under arbeidet, lar du den stå og avkjøle seg før du fortsetter prosessen.

Tips

I Frankrike kalles denne vannbakkelskaken for Paris-Brest. Den er oppkalt etter sykkelrittet fra 1891, og er rund som et sykkelhjul.

Kilde: Lise Finckenhagen i radioprogrammet «Jacobsen» på NRK P1+