NRK Meny
Is i kjeks

Her får du oppskriften på ekte «krøllebølle», Pauls barndomsfavoritt. Det er en kule vaniljeis, en kule jordbærsorbé, vispet krem, jordbærsyltetøy, en kokosbolle og hjemmelaget iskjeks.

Foto: Fra TV-serien Hygge i Strömsö / YLE

Vaniljeis og jordbærsorbé i kjeks

Paul Svensson serverer hjemmelaget iskrem og nystekte iskjeks. Når han lager is gjør han alt på rette måten, og da smaker det himmelsk.

Slik gjør du

Vaniljeis
Bland melk og fløte i en kasserolle. Skrap frøene ut av vaniljestengene og rør frøene ned i fløteblandingen. La det koke opp.

Visp eggeplommene og sukker i en annen kasserolle. Tilsett den varme vaniljemelken mens du rører. Varm opp blandingen til 84 °C. Sil og tilsett det bløtlagte gelatinarket. Kjøl ned blandingen.

Kjør den i iskremmaskin, følg bruksanvisningen. I en liten hjemmeismaskin er dette nok til to omganger. La iskremen stå i fryseren noen timer.

Jordbærsorbé
Kok opp vann og sukker til en sukkerlake. Kok opp jordbærene i laken sammen med jordbærsirup eller Jordbær Monin. Kjør med stavmikser og tilsett det bløtlagte gelatinarket. Smak til med sitron. Avkjøles.

Frys mens du rører med ballongvisp. Rør ca. hvert 30. minutt, så det ikke danner seg iskrystaller. Det går også an å bruke ismaskinen til sorbé.

Iskjeks
Smelt smøret og la det avkjøles. Visp eggene, tilsett sukkeret og visp til en luftig eggedosis. Visp inn smøret (ikke ta med bunnfallet). Bland hvetemel og potetmel. Sikt melet ned i eggeblandingen og vend inn med en slikkepott. Rør inn vann til en tykk røre. Tilsett mer vann hvis røren føles for tykk. La røren stå i et kvarter før den stekes.

Ha en liten øse røre i et varmt krumkakejern. Stek gulbrune kaker, form dem med en gang til kremmerhus. Lag en mal av tynn kartong som du kan forme kjeksen på.

Sett iskjeksene i et glass i hverandre, eller noe lignende, så de beholder formen til de er avkjølt. Iskjeksene kan oppbevares tørt i et par uker.

Hvis man ikke har krumkakejern kan man lage iskjeks i stekeovnen. Lag små «pannekaker» på bakepapir. Stek dem i ovnen på 150 °C i ca. 10 minutter. Stek ikke mer enn to om gangen, for de må formes med en gang de kommer ut av ovnen og de blir fort kalde.

Tips

God is for den late
Kjør en kjøpt vaniljeis i mikseren for å få ut luft, de fleste kjøpeiskremene inneholder mye luft. Tilsett rømme hvis du vil ha en syrligere iskrem. Vil du forsterke vaniljesmaken kan du koke opp litt vanilje og fløte og blande inn i isen. Smakstilsetningene kan varieres i det uendelige. Sett isen i fryseren en stund, til den er passe myk.

Se også: Oppskriftene fra Strömsö

Kilde: Paul Svensson i TV-serien Hygge i Strömsö/YLE