NRK Meny
Valnøttkake med amerikansk glasur

American frosting kaller Rachel Allen kremen utenpå valnøttkaken.

Foto: Fra TV-serien «Duften av nybakt»

Valnøttkake med amerikansk glasur

Denne kaken er en perfekt til et bryllup om høsten. Vi hadde den i vårt eget bryllup, bakt av vår kjære venn Dervilla, forteller Rachel Allen. Du trenger ikke et bryllup for å nyte denne kaken, men den er flott til en spesiell anledning.

Slik gjør du

Forvarm ovnen til 180 ºC.

Kaken lages i tre runde kakeformer på 18 cm eller to former på 20 cm. Legg bakepapir i bunnen av formene. Pensle sidene med smeltet smør og dryss på mel.

Sikt melet sammen med salt og bakepulver. Rør smøret i en mikser eller for hånd til det er mykt. Tilsett sukker og vaniljeekstrakt og pisk til blandingen er lys og luftig.

Ha i eggeplommer og rør inn hakkede valnøtter. Vend inn en fjerdedel av mel og melk. Fortsett å ha i litt mer mel og litt mer melk annenhver gang til alt er arbeidet inn.

Visp eggehvitene til de er stive i en egen bolle. Rør inn en fjerdedel av eggehviten i kakedeigen og vend forsiktig inn resten.
Del ut deigen i formene. Lag en liten grop i midten av hver slik at kaken hever seg jevnt og ikke danner en topp. Kakebunnene stekes i ovnen i ca. 16-20 minutter til den er fast å ta på. Sjekk med en stekepinne. La formene være på i 5 minutter før du legger bunnene på rist.

Smørkrem
Rør smøret mykt, ha i melis og vaniljeekstrakt. Når kakebunnene er kalde legger du på fyllet. Fyllet skal være mellom bunnene. Hvis du har tre bunner smører du på to og legger den siste bunnen på toppen.

Amerikansk glasur
Denne deilige myke glasuren er litt vanskelig å lage, så følg instruksjonene nøyaktig. Raske og nøyaktige beslutninger er nødvendige for å bedømme når glasuren er klar. Glasuren må brukes på kaken umiddelbart. Hvis glasuren ikke er kokt nok, vil den fortsatt smake godt, men vil ikke tørke skikkelig på utsiden. Hvis den er kokt for mye, vil det bli vanskelig å bre den utover kaken.

Sørg for at kaken er klar før du starter. Denne glasuren stivner veldig raskt.

Kok opp vann i en gryte som er stor nok til en varmebestandig bolle. Ha eggehvite i bollen og visp med en håndholdt elektrisk visp til eggehviten er stiv.

I en annen kasserolle løser du opp sukker i vann på middels høy varme, kok i 5-10 minutter til væsken er tykk og seig. Sirupen er ferdig når de siste par dråpene som faller fra skjeen er som en lang, ganske tykk og seig tråd.

Hell den kokende sirupen over eggehviten, vispe hele tiden med håndmikseren. Sett bollen i kjelen med kokende vann. Fortsett å piske over vannet i 10-15 minutter til glasuren er snøhvit, veldig tykk og marengsaktig.

Fordel glasuren raskt over kaken med palettkniv. Dypp kniven i kokende vann for lettere å bre glasuren utover. Glasuren stivner veldig fort, så fart er viktig.

Dryss over roseblader eller legg halve valnøtter rundt kanten.

Tips

Pass på at du bruker friske valnøtter. Har du valnøtter til overs holder de seg godt i fryseren.

Kaker med nøtter holder seg godt. Under gode lagringsforhold kan denne holde seg i et

Kilde: Duften av nybakt (orig. tittel: Rachel Allen: Bake!